Skip to main content

Adevărul, gratuit la drum de seară, în marile oraşe

 

adevarulGrupul Adevărul Holding pregăteşte o ediţie de seară, distribuită gratuit, ce va apărea în următoarele două săptămâni. Maşini branduite cu "Adevărul de seară" circulă deja prin Bucureşti.

Publicitate

Editorii publicaţiei ţin la secret proiectul. Din informaţiile paginademedia, "Adevărul de seară" va fi coordonat de Sabin Orcan, fostul şef al Ediţiei de Moldova a EVZ.

Câteva detalii:

  • 16 pagini, dedicate în principal informaţiilor locale utilitare
  • Distribuit în Bucureşti şi în câteva din marile oraşe
  • Tiraj zilnic de peste o sută de mii de exemplare
  • Distribuţie gratuită

Contactat de paginademedia, Laurenţiu Ciocăzanu, director editorial Adevărul, nu a făcut nici un comentariu despre proiectul grupului de presă patronat de Dinu Patriciu.

Adevărul va fi primul ziar de referinţă cu o ediţie de seară. Site-ul Jurnalismonline face o trecere în revistă detaliată şi documentată a publicaţiilor de seară şi de amiază din România, după ce proiectul Adevărul a fost semnalat de Cyberculture.ro.

În prezent, în Bucureşti există două ziare gratuite, dar nici o ediţie de seară. Unul este "Compact", cotidian editat de Ringier, de care "Adevărul de seară" se va apropia ca poziţionare (şi din care a recrutat o parte din editori). Compact a avut în perioada ianuarie-iunie 2008 un tiraj difuzat de 161.444 de exemplare (în uşoară creştere faţă de anul trecut) şi o audienţă de 210.000 de cititori pe ediţie. Al doilea ziar cu distribuţie gratuită este tabloidul Ring (al fraţilor Negoiţă), pentru care nu există cifre oficiale de difuzare.

Ce se întâmplă la nivel internaţional? La invitaţia paginademedia.ro, Alex Bălă, redactor la TVmania, a analizat în exclusivitate câteva din ziarele de seară din toată lumea şi succesul pe care acesta îl au.

Scoţia – tradiţie de 130 de ani

Unul dintre cele mai vechi ziare de seară din lume, tabloidul scoţian "Evening Times", apărut în 1876, este publicaţia-soră a cotidianului quality "The Herald" şi este singura de gen din Glasgow. Publicaţia contra cost are un tiraj zilnic de peste 85 de mii de exemplare, potrivit ABC, omologul britanic al BRAT. În comparaţie, "The Herald" are un tiraj zilnic de 65.800 de exemplare, fiind în acelaşi timp cel mai bine vândut "broadsheet" (pe format mare) din Scoţia.

Celălalt mare cotidian quality scoţian, "The Scotsman", din Edinburgh, are la rândul său o variantă care apare seara – "Edinburgh Evening News". La fel ca "Evening Times", acesta este un ziar popular, cu un tiraj zilnic de 68 de mii de exemplare. Prin comparaţie, circulaţia "The Scotsman" este de aproximativ 53 de mii de exemplare pe zi.

Anglia – ediţiile de seară sunt regionale

"Evening Standard" este unul dintre ziarele regionale dominante din Anglia, fiind vândut seara în zona metropolitană a Londrei. Tabloidul are o circulaţie de peste 263 de mii de exemplare, potrivit ABC. Publicaţia este editată de "Associated Newspapers", o divizie a "Daily Mail and General Trust". Compania editează şi tabloidul cu acoperire naţională "Daily Mail", al doilea ziar ca tiraj din Anglia, după "The Sun". Tirajul zilnic al "Daily Mail" depăşeşte 2.350.000 de exemplare.

În total, în Anglia există 72 de ziare de seară (toate regionale), unele plătite, altele gratuite, iar câteva, printre care "Manchester Evening News" (coleg de trust cu "The Guardian", cotidian quality cu acoperire naţională), cu circulaţie parţial gratuită, parţial contra-cost. Majoritatea sunt deţinute de trusturi de presă locale care au în portofoliu şi cotidiene tradiţionale, distribuite dimineaţa.

Sectorul de seară a scăzut cu 5,3% în a doua jumătate a lui 2007, faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

Franţa – respectabilul "Le monde"

"Le Monde" nu este numai cel mai important ziar de seară francez, ci şi cel mai respectat cotidian din Hexagon şi unul dintre cele mai prestigioase ale lumii. Este adesea singurul ziar francez uşor de obţinut şi în ţările non-francofone. Tirajul său zilnic a scăzut constant în ultimii ani, situându-se în prezent în jurul pragului de 350.000 de exemplare. Este principala publicaţie a "Groupe Le Monde", care mai deţine 51% din lunarul "Le Monde Diplomatique".

Japonia – tiraje de milioane

Ziarele japoneze au cea mai mare circulaţie din întreaga lume, patru dintre acestea fiind între primele 10 ziare la nivel global. "Yomiuri Shimbun" (locul trei în lume) e lider de piaţă, cu peste 14 milioane de exemplare distribuite zilnic.

Astfel, ediţii distincte de dimineaţă şi de seară ale aceluiaşi ziar sunt un lucru normal pentru japonezi, al doilea popor din punct de vedere al consumului de presă din lume (o medie de 644 de copii la mia de locuitori faţă de 651 în Norvegia).

Cele mai mari ziare japoneze au atât ediţii de dimineaţă şi ediţii de seară, cât şi ediţii în engleză. "Yomiuri Shimbun" vinde peste 10 milioane de exemplare dimineaţa şi peste 4 milioane seara, potrivit NSK, principala instituţie de auditare de presă din Japonia. "Asahi Shimbun" vinde aproximativ 8.200.000 de exemplare dimineaţa şi aproape 4 milioane seara, iar "Mainichi Shimbun" câte 3.900.000 şi, respectiv 1.650.000. "Nihon Keizai" (peste 3 milioane dimineaţa, peste 1.600.000 seara) şi "Sankei Shimbun" (peste 2 milioane; peste 600.000) completează topul celor mai de succes ziare din Ţara Soarelui Răsare.

Germanii şi americanii nu vor seara

În Germania şi Statele Unite, principalele cotidiene cu acoperire naţională nu distribuie ediţii de seară în mod regulat, practica fiind întâlnită îndeosebi în rândul publicaţiilor regionale. Unele dintre cele mai mari ziare din Statele Unite, ca "L.A. Times", "New York Times" sau "Baltimore Sun" au publicat în trecut ediţii de seară de succes. Însă, la jumătatea deceniului trecut, în presa scrisă americană s-a dat "stingerea" pentru majoritatea ediţiilor "post-meridian", în special pentru ziarele cu acoperire naţională.

Elveţia – tabloid de seară

În Elveţia, ziarul gratuit de seară "Heute" (editat de Ringier AG) a fost înlocuit în această vară, la startul Euro 2008, de o ediţie similară a tabloidului "Blick" (intitulată "Blick am Abend"), principala publicaţie editată de Ringier în Elveţia. Circulaţia zilnică a "Heute" era de aproximativ 235.000 de exemplare la începutul acestui an.

Norvegienii preferă seara

În Norvegia, ţara cu cel mai mare consum de presă din lume, "Aftenposten" (al doilea ziar al ţării, după "Verdens Gang") are cea mai de succes ediţie de seară. Cotidianul compact are un tiraj de aproximativ 250 de mii de exemplare în ediţia de dimineaţă şi peste 130 de mii pentru ediţia de seară.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • xnotsocip xnotsocip
    @ Stiu ce zic

    Zecile de figuri noi pot fi de oriunde. In ceea ce priveste corectorii, n-am spus ca cel plecat de la Compact face acelasi lucru la adevarul de seara:) Poate acum este editor la adevarul de seara:P, si nu corector.
  • Stiu ce zic Stiu ce zic
    @xnotoscip
    nu stiu daca este vorba doar despre un singur editor venit de la "Compact", eu tind sa cred ca sunt mai multi, pentru ca au aparut zeci de figuri noi in redactia "Adevarului" de cand cu relansarea ziarului (care a precedat lansarea "Adevarului de seara"). cat despre corectori, informatia ta, xnotoscip, este eronata. nu a venit niciun corector de la "compact" special pt "Adevarul de seara", din simplul motiv ca "Adevarul de seara" este corectat de aceiasi 8 oameni care corecteaza ziarul "Adevarul" plus restul de publicatii ale holdingului ("Adevarul sporturi", "Expert imobiliar", "Adevarul de duminica", "Adevarul literar si artistic", "Foreign Policy"), mai putin "Click". corneteanu n-o sa faca in veci investitii prea mari in echipa tehnica a holdingului, atat timp cat politica trustului este aceea de exploatare a angajatilor. cat despre "Adevarul de seara", da, este o strategie de marketing foarte buna, dar oamenii care duc greul si care fac acest ziar sa iasa nu sunt managerii, ci redactorii si echipa tehnica, fata de care managerii isi manifesta cat de des pot dispretul. oare de ce in ultima jumatate de an, zeci de angajati, din diferite departamente, au plecat de la "Adevarul"? de bine, in nici un caz.
  • Marius Cristian Marius Cristian
    Ati uitat de Ucraina. Probabil de la „Vecerkom“ s-au inspirat cu proiectul „Adevarul de seara“.
  • imposibilu imposibilu
    'aidetz', dom' Petrisor, ca asta e culmea lenei: stai toata ziulica acasa si sa-l pui la munca tot pe saracul Bala... sa-ti scrie pe blogu' tau ? rushinica, bre, rushinica
  • xnotoscip xnotoscip
    "Unul este “Compact”, cotidian editat de Ringier, de care “Adevărul de seară” se va apropia ca poziţionare (şi din care a recrutat o parte din editori".

    Petrisor, pentru acuratetea informatiilor, din cate stiu eu, de la Compact au plecat spre Adevarul de seara un corector si un editor.
  • Alex Alex
    @George: Corect, nici cu alde Negoita nu mi-e rusine.
  • iQ666 iQ666
    ps: o solutie pt. a scoate bani din ziarele gratuite: cine le vrea acasa plateste un abonament mic si le primeste regulat. prin germania se practica
  • iQ666 iQ666
    in perioada interbelica erau mai multe ziare de amiaza si seara prin ro. iar dupa revolutie a existat o vreme bulina albastra - ev. zilei de pranz. cifre nu stiu, cert e c-a disparut
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Decît Ring, mai bine Curentul. Şi un Compact puţin mai gros la număr de pagini mi-aş dori şi cu un public-ţintă mai bine definit, chiar dacă tot românul merge cu autobuzul.
  • Alex Alex
    Curentul e mai mult foaie volanta cu mesaje electorale, dar da, e si asta un exemplu de gratuit. :)
  • iann iann
    la gratuite cred ca ar mai intra si Curentul [cu distributie nationala, inclusiv la chioscurile de ziare]

Trimite un comentariu

sus