Skip to main content

Raport TVR: postul public, aproape 19 milioane de euro din publicitate

 

TVR a avut încasări de publicitate de aproape 19 milioane de euro în 2008, potrivit Raportului de activitate al instituţiei, ce va fi depus miercuri la Parlament. Conform aceluiaşi document, Televiziunea publică a încheiat anul 2008 cu o pierdere totală de 14,5 milioane de euro. La finalul lui 2007, postul public contabiliza un minus de aproape 9 milioane de euro, care nu a putut fi recuperat pe parcursul lui 2008.

Publicitate

TVR în cifre, din raportul instituţiei:

Cifra afaceri147, 1 milioane euro (544,5 miioane RON)


Pierderi14,5 milioane euro (53,8 milioane RON)

Venituri totale – 153 milioane euro (567,6 milioane RON)

  • Din publicitate – 18,7 milioane euro (693 milioane RON)
  • Din taxă – 82,5 milioane euro (305,5 milioane RON)
  • Din subvenţie – 44 milioane euro (163 milioane RON)
  • Din alte surse – 6,7 milioane euro (25 milioane RON)

Cheltuieli totale168 milioane euro (621,4 milioane RON)

  • Cu personalul – 51,7 milioane euro (191,5 milioane RON)
  • Realizare programe – 104 milioane euro (384,5 milioane RON)

Comunicatul instituţiei nu aminteşte cifrele de mai sus, doar că, faţă de anul trecut, cifra de afaceri a crescut cu 5,8%, iar deficitul bugetar este de 9%.

Comunicatul de presă:

CA al SRTv a aprobat Raportul de activitate pe 2008

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, astăzi, 13 aprilie a.c., Raportul de activitate al instituţiei pe anul 2008.

Analiza activităţii instituţiei pe anul 2008 a relevat faptul că SRTv a reuşit, în anul precedent, în ciuda problemelor financiare majore, generate mai ales de factori externi, să menţină un nivel ridicat al calităţii programelor şi să pună bazele strategice, pe termen mediu, pentru o dezvoltare eficientă a instituţiei, în acord cu trendurile europene în domeniu. În acest sens, au fost făcute în special eforturi în sensul retehnologizării pentru alinierea la standardele europene de digitalizare până în 2012.

SRTv a realizat în anul 2008 o serie de investiţii importante pentru instituţie, pornind de la achiziţiile de aparatură pentru proiectul mai amplu al digitalizării, până la lansarea de noi canale cu cheltuieli minime - TVR 3, TVR Info, TVR HD, TVR Târgu Mureş.

De asemenea, SRTv şi-a regândit politica de resurse umane şi a fluxurilor de producţie, astfel încât, în contextul lansării de noi canale, activitatea să se desfăşoare, în 2008, mai eficient cu un număr sensibil redus de angajaţi.

În plan editorial, SRTv şi-a îndeplinit cu succes misiunea publică, acoperind eficient evenimentele importante ale ţării, precum campaniile electorale sau Summit-ul NATO de la Bucureşti, dar a readus în atenţia publicului şi o serie de programe majore precum teatru TV, Cerbul de Aur sau Festivalul Mamaia, care s-au bucurat de un real succes. De asemenea, SRTv a reuşit achiziţia drepturilor de televizare a meciurilor şi rezumatelor din Champions League după o absenţă de 8 ani.

Din analiza situaţiei economice, Consiliul de Administraţie a constatat, în acelaşi timp, faptul că modificările legislative, apărute în ultimii ani în materie fiscală, au avut un puternic impact negativ asupra rezultatelor financiare ale societăţii. Acest fapt a generat închiderea anului precedent cu un deficit bugetar de aproximativ 9%, care are acoperire în profiturile înregistrate până acum. Pe de altă parte, graţie eforturilor depuse, cifra de afaceri netă a crescut cu 5.8% faţă de anul precedent.

CA al SRTv subliniază, în Raportul de activitate pe 2008, faptul că modificarea reglementărilor fiscale privind taxa pe valoarea adăugată conform Codului fiscal (art.141, al.1 lit.o) a determinat creşterea cheltuielilor cu impozitele şi taxele cu 58,364,145 lei mai mult.

De asemenea, creşterea impozitelor şi taxelor locale faţă de anul precedent cu 213.29% a grevat bugetul SRTV cu 3,191,104 lei mai mult.

O altă influenţă negativă a avut-o aplicarea O.G. nr. 39/2005 referitoare la constituirea fondului pentru susţinerea producţiei naţionale de film către Centrul Naţional al Cinematografiei care a adus cheltuieli de 10,394,503 lei. Menţionăm că SRTv este singura televiziune care este obligată la plata unei astfel de contribuţii.

Totodată, creşterea nivelului remuneraţiilor datorate de SRTv către organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor şi conexe, ca urmare a modificării în acest sens a Legii nr. 8/1996 a drepturilor de autor şi conexe prin O.U.G. nr. 123/2005 şi, ulterior, prin Legea nr. 329/2006, a determinat o influenţă în valoare de 12,081,775 lei.

Menţionăm că în anul 2008 SRTv a achitat toate obligaţiile curente privind drepturile de autor, restanţe neachitate de SRTv în perioada 2000 – 2005 în valoare de 2,443,306 lei.

Tot pe bugetul aferent anului 2008 au grevat o serie de contracte de achiziţii filme care au fost încheiate anterior, cuprinzând clauze nefavorabile SRTv, care dau posibilitatea unei companii de a decide în mod unilateral prelungirea contractului cu efecte pe termen lung, impunând SRTv angajarea unor cheltuieli semnificative.

Nu este de neglijat, în opinia CA al SRTv, nici criza economică mondială ale cărei efecte au început să se simtă încă din trimestrul IV 2008, cu impact direct asupra nivelului venitului din publicitate, ca urmare a diminuării bugetelor de publicitate ale marilor companii.

Au produs efecte negative asupra bugetului SRTv, fără ca acestea să poată fi acoperite din sursele de venit existente, şi următorii factori:

  • creşterea presiunilor inflaţioniste şi modificările permanente ale preţurilor materiilor prime, energiei, combustibilului, apă, cu o influenţă faţă de anul precedent, în valoare de 1,508,849 lei în plus;
  • deprecierea monedei naţionale a determinat apariţia unor cheltuieli din diferenţe de curs valutar în valoare de 5,220,807 lei, cu impact direct asupra rezultatului financiar al anului 2008.

Confruntându-se cu un asemenea climat economic, Consiliul de Administraţie al SRTv a fost nevoit să ia următoarele măsuri strategice de reducere a costurilor şi de creştere a veniturilor aplicate în anul 2008:

  • negocierea Contractului Colectiv de Muncă, cu solicitarea rămânerii salariilor negociate la nivelul contractului anterior (singura excepţie fiind indexarea la indicele creşterii preţurilor de consum - respectiv de 2.06% în februarie şi 1.58% în iulie);
  • utilizarea judicioasă a resursei umane, având ca efect reducerea orelor suplimentare cu 17,038 ore, reprezentând o valoare de 315,234 lei şi a altor cheltuieli de natură salarială, în sumă totală de 1,010,575 lei;
  • diminuarea cheltuielilor de licenţă programe prin renunţarea la achiziţionarea unor programe şi producerea acestora în cadrul societăţii, cu o influenţă în valoare de 3,458,940 lei;
  • creşterea veniturilor din taxa pentru serviciul public de televiziune, cu 3.7% mai mari decât anul precedent;
  • creşterea altor venituri din exploatare, constând în prestări interne şi externe privind servicii tehnice, licenţe, chirii, sponsorizări şi venituri din penalizări, cu 35.81% mai mari faţă de anul precedent.

Raportul de activitate al SRTV pe anul 2008 va fi depus miercuri,15 aprilie a.c., la Parlamentul Românei, conform prevederilor legale în vigoare.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Barbu Barbu
    Tare-s curios dacă măcar TVR1 poate să se susțină singurel... Deși e singurul post la care reclamele nu întrerup emisiunile, tot nu mă uit; prefer TVR2, TVR International... Măcar pentru acelea aș plăti taxa; în rest TVR1 nu face vreun act de cultură care să justifice subvenția babană, forțată din buzunarele noastre atât prin taxa directă cât și prin sprijinul guvernamental.
  • nae catavencu nae catavencu
    "pe bugetul aferent anului 2008 au grevat o serie de contracte de achiziţii filme care au fost încheiate anterior, cuprinzând clauze nefavorabile SRTv" - asta suna a traducere in romana, facuta de un chinez, vorbitor de turca, si asta intr-o institutie pe care o platim sa promoveze LIMBA ROMANA CORECTA. In al doilea rind, cit de idiot tb sa fie cititorul unei asemenea afirmatii ca sa inghita galusca fara sa-si puna intrebarea logica si de bun simt: acele contracte "cu clauze nefavorabile" au fost incheiate de Serv. de Salubritate Buc. sau DE CONSILIILE DE ADMINISTRATIE ALE TVR, IN FRUNTE CU DIVERSI POLITRUCI (alde Nicolau, Giulgiu, Sas) CU INTERESE PERSONALE FOARTE IMPORTANTE!!! Consilierii juridici sint probabil niste impostori. Toate cifrele de mai sus sint atit de ferkezuite, incit bancu' cu bunicu mort al lui Bula, pus in geam pentru pensie, e o glumita. Aici mortu' pute de la o posta si noua ni se-ndruga ca e Tarzan pe craca!!!Nesimtire cinica pe banii nostri!...

Trimite un comentariu

sus