Skip to main content

Prima televiziune de filme româneşti se va lansa la începutul lui 2010

 

PREMIERA - FILMUL COCOSUL DECAPITATPrima televiziune de filme româneşti, Autentic Cinema TV, a primit astăzi licenţă audiovizuală prin satelit de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Din echipa canalului, pe care preşedintele CNA, Răsvan Popescu, îl numeşte un fel de "HBO românesc", fac parte Adrian Iacobini, Dan Silviu Boerescu şi Camelia Spătaru. Regizorul Radu Gabrea (foto) susţine proiectul, în calitate de consultant.

Publicitate

Canalul îşi propune nu numai difuzarea filmelor, ci şi reabilitarea peliculelor româneşti. Până acum mai multe titluri au fost deja reparate.

Adrian Iacobini, directorul general Autentic Cinema TV, a prezentat proiectul postului de televiziune.

"De ce un canal de film românesc? În primul rând pentru că până acum televiziunile româneşti au difuzat o gamă de filme româneşti destul de restrânsă şi noi credem că cinematografia românească are mult mai mult de oferit. Există foate multe filme de artă, documentare, care până acum nu au fost date publicului larg".

Ce va difuza postul Autentic Cinema TV? Iată cum arată grila de programe:

Reporterul paginademedia.ro, Carmen Andronache, vine cu detalii despre programul postului.

Autentic TV îşi propune să difuzeze 240 de pelicule - 10% filme documentare, 65% filme artistice, 10% animaţii pentru copii şi tineri, iar restul scurtmetraje.

Prime time-ul postului va fi între 21.00 şi 22.30. Miercurea şi joia vor fi zile dedicate integralelor de film ale anumitor regizori sau actori. Dimineţile de weekend vor fi dedicate programelor pentru copii, desenelor animate vechi, iar în fiecare duminică vor fi difuzate pachete de scurtmetraje.

Emisiunea "Echipa de filmare" va prezenta diverşi actori sau regizori care vor povesti despre filmele lor care urmează să fie difuzate pe post.

Reprezentanţii televiziunii intenţionează să difuzeze de asemenea şi înregistrări ale spectacolelor de teatru românesc contemporan.

„Aş vrea sa menţionez că vom pune mare accent şi pe filmul de artă românesc, film care a fost mai puţin accesibil. Filmul de artă a fost mai puţin prezentat de televiziunile comerciale pentru că el nu face rating. Pot să vă spun că intenţionăm să aducem şi primul film românesc, „Amor fatal” care a fost făcut în 1911 în România în care a jucat Toni Bulandra şi cu Lucia Sturdza”, a declarat Camelia Spătaru, directorul executiv al postului Autentic Cinema TV.

Camelia Spătaru a mai precizat că nu vor ignora nici filmele europene. "Avem în intenţie ca după ce ne vom stabiliza să începem şi achiziţia de filme europene, pentru a respecta legislaţia privind nediscriminarea producţiilor europene", a spus Camelia Spătaru.

Care este echipa din spatele televiziunii Autentic Cinema TV ?

Televiziunea va avea 12 angajaţi cu tot cu secretară şi colaboratori. Proiectul, la care preşedintele CNA Răsvan Popescu s-a referit numindu-l "un fel de HBO românesc", este susţinut de regizorul Radu Gabrea în calitate de consultant. Din echipa care se ocupă de proiect fac parte Camelia Spătaru, Dan Silviu Boerescu şi Adrian Iacobini.

Radu Gabrea:

"M-am asociat cu acest proiect pentru că cu ani în urmă am pus bazele legii cinematografiei, care a dus la succesele cinematografiei de azi. Studenţii mei au observat că filmele româneşti noi au succese foarte mari la festivaluri, dar că aceste filme nu ajung la publicul românesc pentru că distribuţia este catastrofală. Consider că un asemena canal este absolut salutar, ca o completare a filmului românesc şi a expunerii sale publicului".

Radu Gabrea a declarat că acest post de televiziune va aduce un echilibru, pentru că există riscul ca filmele româneşti să devină filme de festival şi treptat să se îndepărteze de spectatori.

Camelia Spătaru, director executiv:

“Avem nevoie cu toţii de acest canal de filme. Pe lângă simpla difuzare a producţiilor româneşti suntem datori să arătam cum au fost făcute anumite filme, mărturii ale actorilor, regizorilor şi producătorilor, ale unor istorici critici care să restabilească adevărul pe anumite filme, să spunem controversate ale istoriei noastre.”

Toate filmele difuzate vor fi reabilitate

Pe lângă promovarea filmelor, echipa Autentic Cinema TV îşi propune să reabiliteze toate peliculele care vor fi difuzate pe post.

"Avem experienţa în domeniu pentru că noi ne-am ocupat de inserturile de film românesc care au fost distribuite cu divese cotidiene. Filmele româneşti difuzate pe alte canale comerciale sau naţionale sunt într-o stare destul de proastă", a spus Adrian Iacobini, reprezentant al Really Good Ideas Media SRL.

Iacobini a declarat că, în prezent, există deja 58 de filme reabilitate, iar până la lansare pe cablu ar mai putea fi reabilitate alte 50 de pelicule.

Date tehnice despre Autentic Cinema TV
Lansarea este preconizată pentru luna ianuarie pe cablu iar din martie 2010 pe satelit. Autentic Cinema TV va fi difuzat şi în format IPTV tot de la începutul anului viitor.

În primul an de emisie, postul Autentic Cinema TV va difuza filme fără pauze publicitare. În acest timp postul de televiziune va supravieţui din taxa de la abonaţi. Canalul va urma să intre pe profit la începutul anului 2012.

Reprezentanţii societăţii Really Good Ideas Media SRL, care se ocupă de Autentic Cinema TV, au precizat în faţa CNA că tratează, în momentul de faţă, un contract de exclusivitate pe un an cu platforma Dolce a Romtelecom. Camelia Spătaru a amintit că există interes din partea mai multor cablişti pentru a prelua televiziunea, iar ofertele vor fi luate în considerare peste un an, când va expira contractul de exclusivitate.

Publicul ţintă al canalului de filme este format din personae cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani.
Investiţia iniţială se ridică la peste 80.000 de euro.

Foto Radu Gabrea: Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mirela Ciortan Mirela Ciortan
    Ma bucur ca exista o astfel de televiziune.
    Eu am terminat regie de film si tv si sincera sa fiu,am avut un moment in care am crezut ca poate trebuia sa ma orientez spre alt domeniu.
    De ce?Pentru ca cinematografia romaneasca sufera...Dar pentru ca apar surprize gen AUTENTIC CINEMA TV,iata ca mai sunt totusi sperante... E o sansa si pentru mine si pentru toti cei care realizeaza filme.
    Bine ati venit pe piata,si mult succes in continuare!
  • Mirela Ciortan Mirela Ciortan
    Ma bucur ca exista o astfel de televiziune.
    Eu am terminat regie de film si tv si sincera sa fiu,am avut un moment in care am crezut ca poate trebuia sa ma orientez spre alt domeniu.
    De ce?Pentru ca cinematografia romaneasca sufera...Dar pentru ca apar surprize gen AUTENTIC CINEMA TV,iata ca mai sunt totusi sperante... E o sansa si pentru mine si pentru toti cei care realizeaza filme.
    Bine ati venit pe piata,si mult succes in continuare!
  • dani dani
    Un alt post de televiziune care va muri inainte sa treaca la contabilitate "profit". Paytv .... oriunde numai nu in romania. Da-i romanului ceva moka si te vei imprieteni... cere-i bani si te va trata ca pe cersetorul de la gura de metrou Good luck

Trimite un comentariu

sus