Skip to main content

EXCLUSIV: Şefii agenţiei NewsIn şi-au dat demisia

 

ACTUALIZARE: "Şederea mea la NewsIn nu mai poate fi posibilă de vreme ce înţeleg că acţionarul a decis ca agenţia să rămână în interiorul grupului", spune Adelina Rădulescu într-un mesaj către colegi, în care explică motivele demisiei din poziţia de redactor şef. Mesajul, la finalul articolului.

Publicitate

cosmin-popa-23Agenţia NewsIn a rămas fără şefi, după ce conducerea Realitatea Caţavencu a decis ca agenţia să rămână în grup, sub coordonarea lui Mihnea Vasiliu.

În urmă cu câteva minute, la o şedinţă cu editorii, şi-au anunţat demisiile Cosmin Popa (foto), directorul general al NewsIn şi Adelina Rădulescu, redactor-şef al agenţiei.

Contactat de paginademedia.ro, Cosmin Popa a declarat că “din moment ce s-a hotărât schimbarea modelului de business, înseamnă că ceea ce s-a întâmplat la NewsIn, până acum, din punct de vedere al politicii editoriale, nu corespunde cu viziunea acţionarului majoritar Sorin Ovidiu Vîntu”.

Cosmin Popa:

"Chestiunile financiare nu reclamau schimbarea modelului de business, cât timp agenţia este aproape de gradul de profitabilitate zero. Agenţia se autofinanţează de jumătate de an, de când grupul nu şi-a mai permis să o finanţeze. Ceea ce intuiesc aici este o miză de conţinut, şi anume armonizarea politicii redacţionale a ceea ce va mai rămâne din NewsIn cu cea a grupului Realitatea, în forma în care se prezintă el astăzi."

"La sfârşitul anului trecut, Sorin Ovidiu Vîntu intenţiona să închidă agenţia, însă interesul exprimat de potenţiali cumpărători şi reacţiile venite din rândul jurnaliştilor au arătat că agenţia NewsIn a rămas, chiar împotriva voinţei acţionarilor ei, o sursă credibilă de informaţie, un produs viabil".

Ce va face în continuare?

"Voi reflecta la viitorul meu profesional. Pot spune că va depinde mai mult de capacităţile mele profesionale, decât de voinţa unui finanţator, ale cărui obiective sunt mai mult sau mai puţin transparente."

Mesajul Adelinei Rădulescu către redacţie:

Dragilor,

Acesta este mesajul meu de rămas bun, cel în care vă anunţ că demisionez. Am vrut sa va spun personal, pentru că vă consider ziarişti şi cred că aţi fi fost dezamăgiţi dacă aţi fi aflat din alte surse (dacă asta nu s-a întâmplat deja).

Şederea mea la NewsIn nu mai poate fi posibilă de vreme ce înţeleg că acţionarul a decis că
agenţia să rămână în interiorul grupului (am aflat de pe site-ul  lui Petrişor Obae, care conţinea şi confirmarea lui SOV). Eu înţeleg de aici că nu mai este valabilă propunerea iniţială, aceea ca agenţia să se desprindă de trust şi să fie independentă editorial.

Pentru mine, din experienţa căpătată la Realitatea-Caţavencu, singura posiblitate ca acestă publicaţie să mai funcţioneze pe principii de onorabilitate profesională şi să existe practic ca agenţie de ştiri era ruperea de trust.

Consider că nu există nicio şansă ca Agenţia NewsIn să reziste în acest an de criză altfel decât oferind pieţei media şi celei de companii informaţii REALE, CORECTE, RAPIDE şi CONTEXTUALIZATE. Or, alături de ce a mai rămas în funcţiune din acest trust, cred că este imposibil să se păstreze nealterate aceste principii profesionale.

Ştiti bine că politica noastră editorială a fost independentă, că nu ne-am pliat pe campaniile trustului (cele care adesea v-au făcut să strângeţi din dinţi şi care vă costau prin ricoşeu demnitatea profesională). Mai ştiu şi că nu v-a fost uşor deloc să acceptaţi că salariile să vă întârzie, iar ceilalţi colegi din trust să va râdă în nas că ei le-au primit la timp şi fără să se fi bătut să obţină ştiri adevarate şi necomandate de patron sau interpuşii săi.

Vă spun din nou că acele salarii întârziate erau, în ultima jumătate de an, banii pe care ştirile voastre i-au produs din piaţă, nu de la trust. Cu alte cuvinte, a fost răspunsul celorlalte instituţii de presă şi al celor care au cumpărat abonamente NewsIn că vă onorează munca, ştirile voastre au fost considerate credibile şi că s-au bazat pe ele. Să nu vă ruşinaţi niciodată de asta. Vă urez ca fiecare dintre voi să înţeleagă că pentru un ziarist cea mai importantă este credibilitatea.

De aici înainte, dragilor, rămâneţi singuri în faţa deciziei din fiecare zi - dacă veţi rămâne ziarişti onorabili, rămâneţi ziarişti. Altminteri, veţi fi consideraţi slugi care deservesc interese, niciodată respectaţi, poate doar bine plătiţi (asta cu banii este valabilă pe alocuri, căci alţii sunt doar striviţi atunci când se pleacă în faţa celor care cer să minţiţi).

M-am considerat datoare să vă împărtăşesc motivele plecării mele, pentru că ştiu că v-am cerut şi am încercat să va conving să vă autodepăşiţi şi să vreţi să fiţi mai buni în fiecare zi. Pentru mine, momentele reuşitelor -care vi se datorează -, ca şi ale eşecurilor, pe care mi le asum, au fost dintre cele care nu se şterg din memoria afectivă.

Va mulţumesc că aţi acceptat să lucrăm împreună, să facem împreună agenda editorială, să rezistăm presiunilor şi să ne vedem de treabă. Celor pe care i-am supărat, le fac acum o reverenţă, dar să ştiţi că întodeauna am crezut că putem fi buni. De aceea am fost uneori aspră. Numai de voi depinde ca, de acum înainte, să fiţi şi mai buni şi am încredere ca aţi învăţat până acum ce este o ştire şi ce este o manipulare.

Sper să rămâneţi fideli meseriei asteia, care este înfricosător de frumoasă şi care vă împlineşte!

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Anti FNA Anti FNA
    adelina? cosmin? voi sinteti?
  • Anti FNI Anti FNI
    Draga Adelina Radulescu,
    Draga Cosmin Popa,
    Incredibil! Sunteti doi jurnalisti de isprava! Sunt mandra de voi si de curajul vostru.Cat de spre Newsin....s-a transformat in News IN...ce pacat.....
  • Eu Eu
    Indiferent ce va deveni newsin, prin plecarea celor 2 se elimina mizeria morala care a fost fundamentul urcarii lor in cele doua functii. Indiferent ce vor face in viata profesionala cei 2 vor pastra stigmatul imoralitatii de care au dat dovada ca oameni.
  • Mihai Radu Mihai Radu
    Adelina si Cosmin: succes in continuare! De multe ori, povestea cu sutul care devine un pas inainte nu e doar o vorba...
  • Dr. Pusca Dr. Pusca
    In toata povestea asta cu NewsIn-ul tuturor va scapa din vedere un element foarte important: BATISTA.

    Prietenii stiu de ce.
  • Jabberwock Smith Jabberwock Smith
    @ clarice: mama, tu care ai lucrat acolo (io, happily nu:) chiar nu obosisesi la un moment dat de istericalele lu' coana Adelina? am obosit eu de cate ori am auzit angajati newsin plangandu-se de febletea (ii zic asa ca sa raman un gentleman) lu' Popa. asta pe de o parte. pe de alta parte, newsin, alintata cu duiosie in trust "new sin" a fost constant sub mfax din cvasitotalitatea punctelor de vedere: continut, contextualizare, promptitudine, scriitura etc. la un moment dat, anul trecut, satul de numarul infect de mare de dume trase de newsin, am constatat ca pana si varianta on-line - cea moca - a mfax era preferabila agantiei lui vantu. asa ca, ce s-o mai fredonam...sunt curios sau mai degraba sceptic in privinta planului de redresare. in acest moment piata nu-i generoasa cu continutul platit. cat despre cei doi 'onorabili demisionari', nu-i plange: au pus ei destul cascaval in frigider pentru vremuri grele.
  • clarice clarice
    in esenta, e vorba de niste principii. accepti un compromis/anumite conditii si ramai sau nu-l/le accepti si pleci. daca strategia coordonatorului trimis la newsin va fi `sa adapteze` newsin la politica tabloida si la comanda a trustului Realitatea, probabil ca agentia o va lua pe drumul cotidianului, gardianului si a celorlalte titluri la care s-a renuntat. ar fi pacat ca acest lucru sa se intample, pentru toata munca multor oameni care lucreaza acolo si al caror profesionalism nu poate fi pus la indoiala.
  • George George
    @Cosmin Popa: incredibil cum Mihnea i-a dat teapa lui Sarbu si acum si lui Vantu!
  • Anca Tulici Anca Tulici
    Am lucrat şi eu la NewsIn cândva. Am pus suflet şi cap şi am crezut în ceea ce putea deveni. M-am bucurat să văd lucrurile bune făcute,le-am regretat pe cele pe care nu le-am considerat bune.

    Ştiu că fiecare angajat, inclusiv cei din conducere, a avut cu siguranţă frustrările sale. Dar să vorbim despre "nenumăratele victime" cred că este puţin exagerat. Iar urările de "bine" ce Îl invocă pe Dumnezeu sunt cel puţin deplasate. Aşa că am decis să ies din tăcere şi să spun şi eu ce am de zis.

    Prea mult fanatism strică şi aş fi chiar curioasă să văd ce ar face adepţii acestuia puşi în poziţii administrative.

    Managementul nu este o poveste de corazon şi plaiuri de roze, ci una în care e nevoie de creier, de strategie şi de viziune. Cel puţin. În cazul ideal, managementul poate deveni leadership. Cred că am cunoscut în viaţa mea, chiar la NewsIn, şi oameni cu potenţial de leadership.

    Felicitări Cosmin şi Adelina pentru decizia retragerii. Gestul este unul de demnitate, chiar dacă puţin tardiv. Pe de altă parte, suntem cu toţii datori să luptăm până la capăt. Timpul va decanta lucrurile, în aşa fel încât totul va avea un sens.

    P.S. Celor care mă vor înjura că am un unghi diferit de abordare, măcar asumaţi-vă identitatea reală. Nu vă ascundeţi după un ID fictiv. E tot o chestie de onoare şi asta.
  • Rose marie Rose marie
    Doamne, cat ma bucur ca si-au dat demisia!Sunt una dintre nenumaratele victime ale celor doi odiosi. Sa dea Domnul sa ramana someri mult si bine!
    Asa sa le ajute Dumnezeu!Amin!
  • cosmin popa cosmin popa
    Ii multumesc domnulului RADU ADRIAN pentru comentariu. Este cea mai mare satisfactie profesionala pe care o poate avea un om aflat in situatia in care ne-am aflat noi. Daca timpul s-ar intoarce, cu siguranta as face acelasi lucru. nu am niciun dubiu ca am facut ceea ce trebuie. din pacate, aceasta meserie a ajuns sa fie reprezentata de niste neispraviti care fac si spun orice pentru bani. poate ca lucrurile se vor schimba, cu timpul.
  • La Realitatea Bate Vantu La Realitatea Bate Vantu
    Oricum noua conducere cu barba o sa faca muci si noile businessuri. Cunoastem profilul plictisit si obosit al noului director. L-au pacalit pe Vantu sa le dea bani cu lopata si l-au ingropat. Domnu' Vantu, dormi linistit. Managerii lucreaza pentru tine :))
  • avatar avatar
    ok. nu caut polemici. verifica informatia asta si in cazul unui cutremur :) incruciseaza sursele :) si asteapta sa vina. just kidding!!! nimic de zis
  • toma alexandru toma alexandru
    cred ca pe cei doi i-au ajuns blestemele angajatilor care nu au vazut niciun ban de sarbatori. =))=)) sa ne para rau ca pleaca?! nu, ca nici lor nu le-a parut rau cand au trimis oameni acasa!

    sanatate!
  • George Hari Popescu George Hari Popescu
    Nu, exclusiv e cînd cineva verifică informaţia şi încrucişează sursele. Rapiditatea fără acurateţe se numeşte ejaculare informaţională precoce.

Trimite un comentariu

sus