Skip to main content

BBC se autoreglementează în favoarea concurenţei afectate de criză

 

BBC, postul public de televiziune din Marea Britanie a luat o serie de măsuri care favorizează celelalte posturi private, scrie The Times.

Publicitate

Ce a decis BBC să facă?

  • bugetul pentru site scade cu 25%.
  • reducerea cu 25% a cheltuielilor pe emisiuni importate din Statele Unite
  • desființarea a două stații radio
  • reducerea bugetului de achiziții pentru drepturile de retransmisie a competițiilor sportive la 8,5% din taxa anuală care finanțează BBC-ul

Directorul general al BBC, Mark Thompson este pe cale să admită că grupul de presă pe care îl conduce, care este finanţat de la stat cu 2,9 miliarde de euro, s-a extins prea mult şi este cazul să mai lase loc şi concurenţei din mediul privat.

Raportul strategic pe care îl va prezenta Thompson, luna viitoare, va cuprinde informații despre înjumătățirea site-ului și reducerea cu un sfert a personalului și a bugetului. Informaţiile publicate de cotidianul The Times sunt venite pe surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

De unde nemulţumirea grupurilor de presă concurente?

Ca orice canal public de televiziune, BBC primește o anumită sumă de bani de la fiecare persoană care are în casă un televizor, motiv pentru care este frecvent ținta criticilor venite din partea posturilor private. Acestea din urmă acuză televiziunea de monopol și concurență neloială. Ele sunt de părere că datorită finanţării de la stat grupul BBC şi-a permis o extindere prea mare, care le reduce lor posibilităţile de reuşită în afacerile cu media din Marea Britanie.

Raportul, care necesită examinarea consiliului de administrație al BBC, își propune să facă loc concurenților, care au fost puternic afectați de scăderea veniturilor din publicitate, din cauza crizei economice.

Bugetul pentru site: minus 33 de milioane de euro

Bugetul site-ului, în valoare de aproximativ 149 milioane de euro va fi redus cu 25 de procente. Mai mult decât atât, conducerea grupului BBC doreşte ca site-ul să conţină mai multe link-uri către articolele altor ziare, pentru a le aduce trafic site-urile concurente.

Mai puţini bani pentru competiţiile sportive

Printre măsurile de criză se-numără și reducerea bugetului de achiziții pentru drepturile de retransmisie a competițiilor sportive la 8,5% din taxa anuală care finanțează BBC-ul, care se ridică în momentul de față la circa 4 miliarde de euro, potrivit The Times.

BBC închide două posturi de radio online şi două televiziuni pentru adolescenţi

De asemenea, BBC va închide posturile de radio online 6Music și Asian Network și canale pentru adolescenți Switch and Blast!, pentru a lăsa loc liber concurenței formate din ITV şi Channel 4.

Pe de altă parte, postul BBC Three, care se adresează publicului format din persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, nu va suferi nicio schimbare.

BBC îşi abandonează revistele

O altă strategie propusă, în strategie, este ca filiala BBC Worldwide să se dedice mai mult activităților din străinătate și să abandoneze linia de reviste britanice. Acest lucru pune sub semnul întrebării viitorul publicaţilor ca Radio Times şi Top Gear.

Nu este clar dacă revistele grupului britanic de presă vor fi vândute sau BBC doar va ceda, pentru o perioadă determinată, licenţele publicaţiilor unor publisheri concurenţi.

Carmen Andronache

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu