Skip to main content

Boc reclamă, CNA-ul sancţionează Realitatea TV cu somaţie publică

 

În urma reclamaţiei trimise, săptămâna trecută, de Guvern la CNA, postul Realitatea TV a fost somat public pentru lipsa informării corecte. În emisiunea Realitatea Zilei, din 6 aprilie, postul de ştiri al lui Sorin Ovidiu Vîntu nu a cerut punctul de vedere al Guvernului atunci când a abordat subiectul legat de numărul secretarilor de stat în funcţie la mai multe ministere.

Publicitate

„Nu se respectă un pricipiu fundamental de a se lua un punct de vedere al instituţiei la care se face referire. Nu este un lucru accidental, este deja un obicei al posturilor de televiziune”, a declarat Narcisa Iorga, membru CNA.

Roxana Niculescu, directorul de programe al Realitatea TV este de părere că incidentul din 6 aprilie a fost doar un pretext pentu ca premierul să poată lansa acuzaţii la adresa postului de ştiri.

“Pentru premierul Emil Boc aceasta a fost pretextul pentru acea declaraţie. Dacă nu se întâmpla cu Ioana Munteanu s-ar fi întâmplat orice altceva pentru a avea un motiv să facă această declaraţie.

Iată despre ce declaraţie este vorba:

Românii trebuie să ştie că Realitatea şi Antena 3 dezinformează românii şi am argumente foarte clare", a declarat, pe 7 aprilie, la Senat premierul Boc, potrivit Mediafax.
Mai mult decât atât, premierul şi-a exemplificat afirmaţia printr-o amendă primită de Antena 3 din partea CNA, tocmai pentru problema în cauză. "Probabil că şi Realitatea urmează", a completat Emil Boc.


Purtătorul de cuvânt al Guvernului a trimis, în urmă cu o săptămână, o sesizare la CNA pentru faptul că Realitatea TV nu i-a permis intervenţia în emisiunea Realitatea Zilei, din 6 aprilie, pentru a face câteva rectificări.

  • Iată câteva fragmente din sesizarea Guvernului:

“În emisiunea “Realitatea Zilei” de marţi 6 aprilie 2010, de la Realitatea TV, a fost interpretată eronat şi tendenţios o declaraţie a primului ministru Emil Boc. De asemenea, au fost prezentate informaţii greşite şi confuze cu privire la numărul de secretari de stat de la ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi de la ministerul Finanţelor Publice. [...]

În emisiunea respectivă s-a afirmat că deşi premierul Emil Boc a declarat că nu va accepta mai mult de doi secretari de stat la ministere (a fost inserată o declaraţie a premierului în acest sens din data de 2 octombrie 2009), în acest moment sunt numiţi câte patru, cinci sau chiar şase secretari de stat a ministee, pe ecran fiind afişat “Boc a uitat”.”

După ce Ioana Munteanu a trimis reclamaţia la CNA, postul Realitatea TV a difuzat în cadrul mai multor emisiuni informative, de pe 7 şi 8 aprilie, un fragment din declaraţia de presă a purtărorului de cuvânt. În plus, pe 7 aprilie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a intervenit în direct, prin telefon, în emisiunea "Deschide lumea" şi a purtat un dialog cu Răzvan Dumitrescu, făcând precizările care se regăsesc şi in sesizare.

  • Cum au reacţionat membrii CNA la sesizarea semnată de Ioana Muntean?

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu:

  • "Să sperăm că discuţii de tipul acesta nu se vor mai repeta. Calea cea mai scurtă de a aduce adevărul către public este de a prezenta punctul de vedere al celui vizat, mai ales că, din câte înţeleg, purtatoarea de cuvânt are toată disponibilitatea."

Narcisa Iorga, membru CNA:

  • “Daca dumneavoastră va documentaţi cum trebuie, puteaţi dovedi de ce a crescut numărul secretarilor de stat. Daca purtătorul de cuvânt solicită, frecvent, să facă corecturi în direct, e clar că aveţi o problemă cu purtătorul de cuvânt sau chiar cu Guvernul.

Mihai Mălaimare, membru CNA:

  • „Noi discutam foarte mult pe tema aceasta maruntă, dar ne facem că uităm că Guvernul nu are o strategie coerenta de comunicare. Purtătoarea de cuvant a comis o eroare gravă ascuzându-l de neprofesionalism pe moderatorul Răzvan Dumitrecu.”

Grigor Zanc, membru CNA:

  • „Eu n-aş opta pentru o sancţiune pentru că s-a amintit de la început că CNA-ul trebuie sa facă dreptate Guvernului. O posibilă amendă ar putea fi interpretată greşit.”

Dan Grigore, membru CNA:

  • "A nu lua atitudine pentru că mi-e teamă ce o să spună lumea, cred ca ţine de un veşnic rural. Dacă premierul a spus o prostie mai mare decât el, nu mi se pare normal ca CNA-ul să nu ia atitudine faţă de această abatere de la lege."
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus