Skip to main content

Federația Europeană a Jurnaliștilor îl acuză pe Emil Boc de intoleranță

 

Reacţia premierului Emil Boc la adresa posturilor de ştiri a atras atenţia asociaţiilor europene ale presei. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) cosideră inacceptabilă atitudinea premierului Emil Boc față de posturile Realitatea TV și Antena 3. Mai ales că reacția acestuia a fost urmată de hotărârea PDL ca membrii acestui partid să nu mai participe la dezbaterile de la cele două posturi de știri.

Publicitate

Aidan White, secretar general Federaţia Europeană a Jurnaliştilor:

"Acţiunile premierului român arată un grad de intoleranţă îngrijorător pentru libertatea presei. România ar trebui să urmeze standardele europene şi din acest punct de vedere, şi nu să se implice în acţiuni ce încearcă să limiteze libertatea presei de a investiga şi critica guvernul. Jurnaliştii au tot dreptul şi chiar datoria profesională de a monitoriza politicienii, indiferent dacă acestora din urmă le convine sau nu".

De la ce a pornit conflictul dintre Emil Boc și posturile TV?

Disputa a pornit de la faptul că purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a putut intra în direct, pe 6 aprilie, la Realitatea TV pentru a face câteva precizări cu privire la instituția pe care o reprezintă. A doua zi, Emil Boc s-a inflamat, a smuls microfonul unui reporter Realitatea TV și a acuzat postul de manipulare. Mai mult decât atât, în cadrul aceleiași declarații publice, premierul a acuzat și postul Antena 3 că "dezinformează".

La scurt timp după acest incident, conducerea PDL a anunțat că niciunul dintre membrii partidului nu ar trebui să mai participe la emisiunile celor două posturi de știri.

Reacții dure și din partea organizațiilor de presă românești

Reacția EFJ vine ca un gest de solidaritate față de asociația afiliată din România, Mediasind, care consideră că “acest boicot oficial asupra mass-media este de neacceptat în democraţie şi ameninţă pluralismul presei în România".

Atitudinea premierului față de presă a mai fost criticată și de Convenția Organizațiilor de Media, care s-a arătat nemulțumită de faptul că "premierul consideră televiziunea publică ca pe un instrument prin care guvernul îşi poate transmite, nestânjenit şi în lipsa unei abordări critice, mesajul către cetăţeni". Asta în contextul în care Emil Boc solicitase televiziunii publice o emisiune săptămânală.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • "Societatea civila" reprezentata de vajnicii patrioti Liiceanu, Macovei, patapievici, etc, etc... nu reactioneaza? De fapt de ce sa ne miram cand acesti "intelectuali" se gudura pe langa cei care i-au facut ospatari si tinichigii.
  • bine au facut, insa cred ca pe Boc nu il intereseaza si isi va continua ideea ciudata de a face pe interesantul pe la TV.
  • PDL nu suporta criticile si nici n-au comunicatori potriviti. Trimit la tv niste caricaturi care nu fac altceva decat sa enerveze. Disputa politicieni versus jurnalisti nu se va stinge niciodata; pdl sa-si aduca aminte de prioada Nastase cand jubilau la cum era ferfenitat guvernul. Sa fim seriosi, o astfel de victimizare a lor e tardiva pentru ca intr-un fel ei au fost partasi la evolutia actualului tip de jurnalism.
  • Boc este un inconstient prafuit...nu stie ce face...cat despre asa zisa obligatie a TVR sa-i gazduiasca "monoloagele"...doar de bine...nu este in stare sa managerieze corect cele doua "calitati", prim-ministru si lider al partidului aflat la putere, iar cei din TVR stiu asta...orice prezenta a lui Boc pe TVR s-a lasat cu comentarii acide la greaua mostenire...bla, bla, bla...
  • una e dreptul la informare si alta e linsajul mediatic. atata timp cat in bunul simt nu mai este un instrument de autocenzureaza, jurnalistii nu trebuie sa se planga ca sunt tratati asa. contrat credintei generale, presei nu ii este permis orice, oriunde.

Trimite un comentariu