Skip to main content

Ringier trece toate salariile pe cartea de muncă. Reduceri în cazul salariilor mari

 

Toate veniturile salariiaţilor din Ringier vor fi trecute pe cartea de muncă, anunţă o comunicare internă a companiei. Ringier va suporta costurile trecerii de pe cartea de muncă pe drepturile de autor, care se ridică la un milion de lei pe an.

Publicitate

Nu sunt excluse reduceri de salarii, dar acestea vor fi aplicate doar în cazul salariilor mari. De ce, în continuare:

Din documentul Ringier:

“Am luat aceasta decizie deoarece inca o reducere drastica a salariilor care au fost deja micsorate considerabil in februarie nu este nici rezonabila, nici sustenabila luand in calcul costul vietii in Bucuresti si rata inflatiei aflata in continua crestere.”

Comunicarea Ringier, pe larg:

Datorita noii legi impuse de guvern, incepand cu 1 iulie angajatii nu mai pot avea contracte de drepturi de autor. Salariile vor fi platite in totalitate pe contract de munca. Rezultatul este o crestere a taxelor platite pentru contractele de drepturi de autor de la 10 la 61.5%. Daca taxele de 61.5% ar fi impartite intre angajator (29%) si angajat (32.5%), salariile nete ar fi mult diminuate cu procente intre 6-26% pentru aproape 150 angajati care au doua tipuri de contracte.

Management board-ul Ringier Romania a decis ca cea mai mare parte a taxelor suplimentare sa fie suportate de companie. Vor exista unele cazuri unde vor exista mici reduceri de salarii (in cazul nivelelor salariale mari). Aceasta decizie a fost aprobata de Florian Fels, CEO al noii companii Ringier/Springer.

Am luat aceasta decizie deoarece inca o reducere drastica a salariilor care au fost deja micsorate considerabil in februarie nu este nici rezonabila, nici sustenabila luand in calcul costul vietii in Bucuresti si rata inflatiei aflata in continua crestere.

Costurile aditionale pe care le va suporta compania se ridica la peste 1 milion de RON pe an. Deocamdata aceasta cheltuiala suplimentara poate fi acoperita de companie deoarece am redus mult costurile in primul semestru fata de buget, lucru care s-a putut realiza printr-o disciplina financiara stricta. Pana acum am putut compensa pierderile la cifra de afaceri fata de buget prin taieri de costuri si economii.

In cazul in care business-ul, si in special veniturile din publicitate si vanzari vor scadea in partea a doua a anului mai mult decat in prima parte, va trebui sa revizuim intreaga structura de costuri a companiei inclusiv salariile. Preluarea de catre companie a taxelor suplimentare pe contractele de drepturi de autor poate fi suportata atat timp cat atingem rezulatul anual bugetat.

Angajatii care vor avea mici scaderi de salarii vor fi informati in mod direct de catre sefii lor.

Decizia companiei de a prelua taxele suplimentare nu include si colaboratorii care lucreaza doar pe baza de contract de drepturi de autor. Acestia isi vor suporta singuri taxele.

Decizia noastra a fost luata pe baza interpretarii proprii a noii ordonante publicata in Monitorul Oficial. Normele finale de implementare inca nu au fost publicate desi ordonanta intra in vigoare cu data de 1 iulie 2010. Nu ne asteptam ca publicarea normelor sa aduca schimbari majore, insa nu excludem nici anumite ajustari.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gerula2 gerula2
    auzi, mai zi o data, penstru prosti, ce mai are ringier in romania, ca pe bune, uitai...
  • Vasile Gheorghe Vasile Gheorghe
    O decizie salutara si specifica unei lumi normale. Dar calculul invocat este gresit. Scaderea cotei deductibilie de la 40 la 20 la suta duce impozitul pe venit aferent DDA la 12,8% fata de 10% inainte de 1 iulie. Pe urma, cf. M.Finantelor CAS, CASS si somajul aferente contractelor DDA se aplica la UN PLAFON de 5 salarii medii pe economie. Asta inseamna ca se aplica la o suma de aprox 9200 de lei pe an, indiferent cat e venitul din DDA. Astfel, la un net de 2000 de lei (brut de 2200 de lei) pe DDA se plateste:

    1) impozit pe venit aprox 13% = 0,13 x 2200 = aprox. 290 ron

    2) cass, cas, somaj = aprox 16% din PLAFON = 0,16 x 9200 = aprox 1500 ron PE AN = 123 ron/luna

    Deci, din brut ramane 2200 - 290 - 123 = aprox 1800 ron. Pierderea neta fata de netul venitului actual este in acest caz cel mult 2 milioane de lei vechi.

    Daca Ringier a luat decizia asta, nu cred ca a luat-o pt ca a crescut nivelul de taxare a venitului de la 10 la 60 la suta (pt ca am vazut ca nu a crescut la 60%). Probabil ca sunt alte ratiuni. Pe care doar le pot intui.All in all, e bine pentru angajati. Pe CM vor fi aparati si de reglementarile din Codul Muncii, deci e un castig in plus.
  • Mandarin Mandarin
    Da... o decizie relativ onesta a patronatului... fata de alte trusturi

Trimite un comentariu

sus