Skip to main content

Prelungirea de licenţă pentru Realitatea TV a fost amânată după două ore de discuţii

 

ACTUALIZARE: Declaraţiile membrilor CNA şi ale reprezentanţilor Realitatea TV din şedinţa de astazi. Unii membri i-au reproşat postului atacurile făcute la adresa Consiliului. Pe larg, în articol.

Prelungirea licenţei de emisie pentru Realitatea TV a fost amânată. Decizia CNA vine la doar o zi după ce Sebastian Ghiţă a semnat un contract de management cu Sorin Ovidiu Vîntu pentru Realitatea Media, după cum paginademedia.ro a scris aici.

În faţa forului audiovizual a fost prezentă aproape toată conducerea postului Realitatea TV: Sorin Freciu (preşedintele Consiliului de Administraţie al postului), Sorin Enache (director general Realitatea Media), Stelian Tănase (“probabil, de la 1 noiembrie, directorul postului", după cum s-a prezentat) şi Mihai Tatulici (realizator TV).

De ce a decis Consiliul Naţional al Audiovizualului să amâne prelungirea licenţei, în continuare:

Licenţa de emisie pentru un post TV se acordă pe o perioadă de 9 ani. Astăzi, pe ordinea de zi a CNA figura reînnoirea licenţei Realitatea TV, pentru o perioadă de nouă ani.

Amânarea prelungirii licenţei Realitatea TV a venit ca o consecinţă a faptului că patru din cei opt membri prezenţi la şedinţa de astăzi au cerut să vadă, înainte de a lua o decizie, grila de programe a postului.

Hotărarea de a amâna votul a venit după mai bine de două ore de discuţii între CNA şi reprezentanţii Realitatea Media în care s-a discutat despre strategia editorială pe următorii ani cât şi despre eventulele ingerinţe ale patronatului în conţinutul editorial al postului de ştiri.

Narcisa Iorga, Dan Grigore, Gelu Trandafir şi Attila Szasz sunt cei patru membri care au votat amânarea prelungirii licenţei. De cealaltă parte a baricadei, pentru luarea unei decizii astăzi au votat Răsvan Popescu (preşedinte CNA), Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Constantin Duţu.

Dan Grigore:

“Postul are nevoie de o prelungire de licenţă. De-a lungul timpului, credibilitatea noastră a fost în suferinţa pe acest post si acum se vine cu o interfaţă credibilă, care este Stelian Tănase, într-adevăr o persoană credibila, un jurnalist de bună calitatea, in rest, în spate, stau nişte datorii istorice pe care postul le are faţă de CNA, pe care n-am înţeles că vrea să le şteargă. Ni se promite că totul va fi frumos, totul va fi minunat s.a. Pe mine mă convinge mai greu, până la urmă e vorba de schimbarea doar unui om”.

Strategia postului pe următorii doi ani, aşa cum a fost prezentată CNA-ului:

Strategia editorială pentru perioada 2010 – 2012, prezentată de conducerea Realitatea în faţa CNA în vederea obţinerii prelungirii licenţei audiovizuale, are doar patru pagini şi jumătate. Sorin Enache a spus că documentul integral, care conţine şi informaţii ce ţin strict de bucătăria internă a postului, este de zece ori mai gros.

Reprezentanţii Realitatate TV au subliniat  faptul că urmează să repoziţioneze şi să reaşeze canalul de ştiri.

“Un post care îşi doreşte să crească audienţa este obligat să atingă şi alte zone de public unde interesul pentru “telenovela politică” este zero sau redus. Asta impune o diversificare a zonelor de interes, a tipurilor de emisiune, fără ca postul să îşi piardă caracteristica lui de staţie de nişă, de ştiri şi talk-shows. (...) România profundă nu se ănteresează numai de politic”, se arată în strategia postului pe următorii doi ani.

Gelu Trandafir către Stelian Tănase:

"E o problemă de încredere, în relaţia mea cu acest post. În ultimu an şi jumătate, ne-am întâlnit în diferite formule. Credibilitatea ţine şi de apariţia acestor stenograme, dintre cel care patronează acest post şi reprezentanţi ai echipei editoriale. Am văzut un dispreţ faţă de libertatea de exprimare care este garantată de lege. Şi dumneavoastră declaraţi ieri pe paginademedia că acum o săptămână vă gândeaţi să renunţaţi. Vă gândiţi cât de convinşi suntem noi acum, câtă încredere aveam? De unde să ştim noi că nu vă veţi da demisia aşa cum a făcut-o şi domnul Emil Hurezeanu?"

Stelian Tănase răspunde:

"Motivul pentru care aş fi vrut să renunţ era pentru că nu exista posibilitatea de a-l bugeta. După ce am analizat situaţia mi-am dat seama că nu se putea face nimic. Ieri s-a schimbat cu totul situaţia, săptămâna asta se vine cu toate salariile la zi. Există un buget, despre care acum câteva zile nici nu se putea vorbi. Asta s-a schimbat radical din weekend. Putem să discutăm pe nişte bugete."

"În disctuţiile mele cu Vîntu, primul lucru pronunţat a fost independenţa editorială. E un efort enorm, dar sunt foarte multi profesionişti la Realitatea si o sa-l facem. (...) Când cineva se va amesteca, demisia mea va fi depusă în următorul minut. (...) Patronul postului nu se poate amesteca în politica editorială a postului timp de cinci ani, aşa scrie în contract."

Mihai Tatulici:

"Relaţia dintre patronul român şi angajat este o luptă continuă şi trebuie să ai oase tari să rezişti, dacă nu ai oase tari pleci.(...) Traficul de influenţă există, continuă, e real şi va continua să existe în toate staţiile. (...) Problema de încredere a CNA nu este legată de un incident, ci de o realitate. (...) Totuşi, relaţia de încredere cu publicul e vizibilă în audienţă - suntem pe locul trei în România."

"În ciuda faptului că am avut un puternic derapaj editorial, noi suntem o resursă de media dintre cele mai emancipate."

Attila Szasz:

“Am văzut proiecte de solicitare de licenţă mai bine conturate la staţii mici din teritoriu.”

Mihai Tatulici:

"Până ieri nu aveam bani să plătesc niciunul dintre reporterii de investigaţii. Nu am mai avut efectiv bani să-i plătim aşa că ei au plecat la Antena3. Eu sper să ne recuperăm echipa de investigaţii, vrem sa recuperam şi Reporterii Realităţii, o emisiune buna pe care am abandonat-o din lipsă de fonduri."

Discuţia dintre membri CNA, în lipsa reprezentanţilor Realitatea TV:

Narcisa Iorga:

"Noi avem obligaţia de a proteja orice post de ingerinţele patronatului în politica editorială. Dacă noi acceptăm ca e normal să fie o ingerinţă din partea patronatului, nu cred că este ok. Propun să amânăm votul până la prezentarea grilei, care oricum poate să fie valabilă doar pentru scurt timp, iar apoi Stelian Tănase să îşi dea demisia."

"De la momentul în care Realitatea TV a primit licenţa CNA şi până azi, climatul editorial s-a degradat foarte tare, şi cu voia noastră s-a încercat aşa ceva, ăsta este motivul pentru care voi vota împotriva proiectului de prelungire."

"Este o înşiruire frumoasă de argumente, dar mie nu-mi par credibile, de fiecare dată, la fiecare întâlnire, ne-au promis  şi de fiecare dată am constatat că nu s-au ţinut de cuvânt."

Christian Mititelu:

"E un post particular, poate să aibă o anumită direcţie. Mai mult sunt indignat de faptul ca există ingerinţe politice la TVR, de ani de zile. Dar niciodată nu ne-am pus problema să nu dăm aviz TVR-ului."

Narcisa Iorga către Mititelu:

"Îmi pare rău că dumneavoastră, ca membru CNA, aveţi poziţia pe care au avut-o toţi „avocaţii” domnului Vîntu la Antena3 şi Realitatea. Nu este adevarat. În constituţie se vorbeşte clar de independenţa editorială a fiecărui post. Faptul că ne facem că nu vedem ingerinţele în politica editoriala a posului e altceva. Televiziunile au devenit portavocea unor oameni cu interese politice."

Dan Grigore:

"Dacă se discută astăzi eu am să votez împotriva. Eu vreau mai întâi să văd proiectul. Cer încă două zile de gândire, tocmai pentru că este vorba de un astfel de post. E un semnal în plus pe care trebui să îl dăm postului că lucrurile nu pot merge ca până acum. Faptul că s-a venit cu această interfaţa ( se referă la Stelian Tănase – n.r.) nu este de ajuns."

Narcisa Iorga:

“Credibilitatea unui jurnalist nu este suficientă, daţi-mi voie să am şi opinia asta, să nu cred în acest proiect”.

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

“Noi am prelungit licenţe pentru posturi locale extrem de mii, iar aici nu vorbim doar de un post important ci şi de un public destul de mare.”

Foto: CNA

Articol în curs de actualizare.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • iontzu iontzu
    de ce vreti ba, sa nu le dea licenta ??? nu va convine cand sunt demascati unii politicieni ,care fac contracte cu statul pentru firmele lor private; un vot fraudat in parlament sau ca Udrea are pe ea toale de 10.000 euro???
  • geo geo
    despre prelungirea licentei OTV, a DD TV , a B 1 TV nu se discuta, ca sunt tare interesat si de aceste subiecte...
  • eu eu
    Membrii CNA sunt numiti politic. Punct.
    Restul e can-can.
  • prapastiosu prapastiosu
    Ce cotitura a luat RTV, ca nu inteleg? A aparut Ghita cu bani si se pot plati macar salariile! Stai sa vezi cand se vor umple iar conturile de la RTV, cum vulturii astia preistorici gen tatulici, stelica, huhurezeanu et comp. se vor baga la productii scumpe cu inchirieri de locatii, public, jdemii de care tv, prime si bonusuri pentru indeplinirea indicatorilor din contrcatele lor de management, iar sclavii isi vor astepta salariul ala taiat si nu de guvern , ci de ei.
    Trai pe vatrai nenica! Pun pariu ca dupa 3 luni nema bani!
  • Petrisor Petrisor
    Din moment ce Realitatea TV a luat alta cotitura este si normal ca basescu sa nu le mai acorde licenta.
  • paul S paul S
    Ahaaaaaa, deci se implineau noua ani?
    Si trebuia prelungita licentaaaaaa?
    Ahaaaaaaa!

    Deci asa a aterizat nea'Ghita la portita din negura noptii si au fost platiti muncitorii!

    Deci asa au aparut stenogramele!

    Ce mult mi-ar placea sa vad un meci de sah de-ala clasic intre Base si Vantu!
  • felix felix
    doamne ajuta sa nu-i mai prelungeasca! :))
  • udi alan udi alan
    care este credibilitatea acestei narcise "salbatice"?!
    cand gabriela vranceanu firea pandele spunea ca venea beata mereu la redactie?!
    dar a marelui "clasic" in viata dan gr, ds adulterul caruia presa scria?!...
    si unde i crapatura din obrazul ilustrului "creator" rasvan popescu, care permite institutiei asteia sa fie doar o cocina fetida?!

Trimite un comentariu

sus