Skip to main content

Organizaţiile de media cer Comisiei de Cultură a Senatului respingerea Legii jurnalistului, propusă de Ghişe

 

Mai multe organizaţii de media cer Comisiei de Cultură a Senatului respinderea proiectului de lege propus de liberalul Ioan Ghişe (foto) privind profesia de jurnalist.

Publicitate

Legea jurnalistului a primit, astăzi, aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului şi a Comisiei Juridice din Senat. În acelaşi timp, senatorii au propus redactarea unei propuneri legislative împreună cu asociaţiile jurnaliştilor, scrie Evenimentul Zilei.

“Însăsi ideea unei legi care sa reglementeze activitatea presei, in afara cadrului legal deja mentionat (Codul Civil, Codul Penal, Legea audiovizualului, Legea liberului acces la informatiile de interes public), este desueta si neavenita”, se arată în scrisoare deschisă adresată membrilor Comisiei.

Organizatiile semnatare consideră ca proiectul de lege încalcă prevederi fundamentale ale Constituţiei României şi ale tratatelor internaţionale care garantează dreptul la libertatea de exprimare şi libertatea presei, documente la care Romania este semnatara.

ONG-urile din media mai atrag atenţia şi asupra faptului că: “Proiectul de lege a starnit deja stupoare si ingrijorare la nivel European si adoptarea lui ar supune Parlamentul Romaniei unor critici dure atat din interior cat si din exterior”.

În document se precizează că proiectul de lege a fost redactat fără consultarea niciuneia dintre organizaţiile din media şi nu răspunde niciunei presiuni sociale.

Ce prevede Legea jurnalistului?

Potrivit proiectul de lege propus de senatorul PNL Ioan Ghişe, la sfârşitul lunii septembrie, ziariştii trebuie să abibă "carte de jurnalist", să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru "delicte de presă".

Printre altele, “Legea jurnalistului” mai prevede, la articolul 68, că "prin delict de presă se înţelege delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi a cauzat o daună materială sau morală unei persoane".

Din scrisoare adresată Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului:

Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege incalca prevederi fundamentale ale Constitutiei Romaniei si ale tratatelor internationale care garanteaza dreptul la libertatea de exprimare si libertatea presei, documente la care Romania este semnatara.

Proiectul este in contradictie flagranta cu legislatia din majoritatea covarsitoare a statelor Uniunii Europene.

Reamintim ca presa constituie o forma organizata de exercitare a dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Dreptul la libertatea de exprimare apartine oricui si nu poate fi limitat pentru ratiuni discutabile cum ar fi existenta unei condamnari penale, faptul ca cineva este om de afaceri sau pentru lezarea bunelor moravuri.

Accesul la profesie nu poate fi ingradit decat printr-un proces intern de auto-selectie al profesiei si al industriei mass-media. Limitarea accesului la profesie, excluderea din profesie si formele de cenzura si de multipla pedeapsa constituie ingradiri excesive ale dreptului la libertatea de exprimare, care nu sunt necesare intr-o societate democratica si pe care Romania nu le va putea sustine in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Cel putin jumatate din proiectul de lege contine prevederi care se incadreaza intr-un cod etic, nu intr-o lege (de ex. cap. I, cap. V si VI.), ceea ce excede in mod evident scopul procesului de legiferare. Mai exista in proiectul de lege o serie de alte prevederi inacceptabile.
Cadrul legal in care presa isi desfasoara activitatea (in principal Codul Civil, Codul Penal, Legea audiovizualului, Legea liberului acces la informatiile de interes public) este suficient si aliniat normelor europene. In plus, jurnalistii si companiile de presa nu au cerut o reforma a cadrului economic in care isi desfasoara activitatea, in sensul celei propuse de lege (infiintarea cabinetelor individuale si colective).

Cu permisiunea Comisiei, am dori sa participam la dezbaterile pe marginea proiectului de lege.

Organizatiile semnatare:

  • ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
  • Centrul pentru Jurnalism Independent
  • Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
  • Conventia Organizatiilor de Media
  • Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
  • Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
  • Uniunea Ziaristilor Profesionisti
  • AltPHel

Sursa foto: Realitatea.net

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus