Skip to main content

EVZ, primele probleme la salariile compensatorii

 

ACTUALIZARE: "Am dorit să le dau o bază că primesc acești bani", a declarat Claudiu Șerban, pentru paginademedia.ro. Declarația lui, în articol.

Publicitate

La mai puțin de o săptămână după ce aproximativ 20 de jurnaliști de la Evenimentul zilei au ales să plece cu salarii compensatorii, au apărut primele probleme.

Aflat în imposibilitatea de a plăti toate salariile compensatorii (din cauza numărului peste așteptări de plecări), managamentul a decis să plătească sumele în rate.

Varianta propusă celor care pleacă însă îi punea pe aceștia în situația de a nu mai putea lucra în altă parte.

De ce, în continuare:

Ieri și astăzi, ziariștii care au ales să plece au primit un contract de cesiune exclusivă a drepturilor de autor pe următoarele trei luni. Explicația dată ziariștilor de conducerea EVZ: nu sunt bani pentru a achita salarile datorate, iar aceasta este singura modalitate prin care se pot da, în rate, cele trei salarii compensatorii.

Dacă nu semnați, nu vă veți primi banii. Așa ne-a spus Claudiu Șerban”, a declarat un ziarist care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Contractul pune alte probleme: în condițiile în care cei care pleacă au acest contract de cesiune exclusivă a drepturilor de autor, nu mai pot lucra în altă parte.

Este un contract ilegal”, a declarat pentru paginademedia.ro unul dintre ziariștii implicați în această situație. “Contractul de muncă a fost încheiat și prevede trei salarii. De ce trebuie să mai semnăm un contract nou?”, se întreba ziaristul.

Pe de altă parte, temerile jurnaliștilor erau legate de faptul că, în cazul în care se angajează în altă parte, EVZ ar putea rezilia contractul de cesiune a drepturilor de autor fără a mai plărti salariile datorate.

Până la ora redactării știrii, niciun ziarist nu a semnat acest contract.

Claudiu Șerban nu a putut fi contactat până la ora redactării știrii.

Săptămâna trecută, aproximativ 20 de ziariști au ales să plece, după oferta făcută de management: ori rămân la EVZ, ori optează pentru trei salarii compensatorii, plus salariul din luna mai.

Claudiu Șerban: "Pot lucra unde vor"

"Vreau o bază legală pentru a le plăti salariile compensatorii", a declarat Claudiu Șerban în legătură cu contractele de cesiune exclusivă a drepturilor de autor.

Ce se întâmplă dacă aceștia lucrează și în altă parte?

"Pot lucra unde vor. Nu mă interesează unde lucrează. Ei își vor primi salariile dacă semnează aceste contracte."

Citește și:

 • Evenimentul zilei, noua structură a editorilor
 • MUTARE SURPRIZĂ: Claudiu Șerban, redactor-șef la Capital
 • EXCLUSIV. Redactorul-șef de la Capital și-a dat demisia
 • Bilanțul provizoriu de la EVZ: aproape 20 de oameni au ales să plece
 • Claudiu Şerban, EVZ: Nu mă aşteptam să plece atât de mulţi oameni
 • Plecări de la EVZ: doi seniori, doi editori, redactori și reporteri
 • Restructurări la EVZ: pozițiile de editori coordonatori și redactor șef adjunct au fost desființate. Ioana Lupea pleacă
 • Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

  Comentarii

  • Fratilor, daca v-ati inhaitat de la inceput cu impostorul Cluadiu Serban va meritati soarta. Daca ar avea decenta ar scoate la mezat Mertanul or gentile alea Zegna sau Vuitton si v-ar da banii. Hai noroc!
  • De ce nu pun un "ne" in contract si toata lumea sa fie fericita?! Adica "cesiune NE-exclusiva". Foarte complicat...
  • Completare:
   *10% din valoarea sumei pe care o cer drept daune. Pentru recuperarea sumei din contract nu se plateste decat o taxa fixa sau comision la executarea silita.
  • Pai daca n-are banii de compensatorii sa-l lasam si fara paralele (nu putine) cu care isi aprovizioneaza bodega denumita Tralala. Drept urmare sunt dispus sa-i reprezint gratis in instanta pe angajatii care vor sa-l dea in judecata pe Claudiu Serban. Nu-l cunosc, dar din cate am citit e genul de om care calca pe cadavre pentru a-si atinge scopul, iar la EVZ am avut prieteni buni care au inceput sa plece, rand pe rand, inca de anul trecut. Relatarile despre ce se intampla acolo sunt cutremuratoare, cel putin la fel de naucitoare ca cele de la "Realitatea" lui Vantu, sau Antenele lui Felix. Iar ce a facut acum, a umplut paharul tocmai pentru ca e total nelegal! Asa ca sa actionam!
  • Salariile compensatorii trebuie date, conform noului Cod al Muncii, pe contractul individual de munca (CIM). Semnarea unor alte documente de plata, cum ar fi drepturile de autor (DA), se supune altor prevederi legale mai putin favorabile salariatilor. Astfel, daca societatea decide sa nu mai plateasca DA, salariatii trebuie sa mearga in instanta si sa achite, in prealabil, 10% din valoarea sumei pe care o au de recuperat de la companie. Plus plata unui avocat. De asemenea, ei trebuie sa faca dovada operelor (articolelor) predate pentru a justifica plata DA.
   Un calcul simplu arata ca situatia financiara a societatii este foarte dificila. Un salariu mediu de 600 euro per salariat inseamna un efort financiar din partea societatii editoare in valoare de 36.000 euro.
   In cazul in care societatea nu are acesti bani, iar salariatii castiga procesul, pot trece la executarea silita a unor bunuri (a se vedea cazul Academia Catavencu prezentat de paginademedia.ro)

  Trimite un comentariu