Skip to main content

Mișcarea de rezistență a jurnaliștilor s-a mutat pe Facebook: Shrek și Vulpița Istrati

 

Disponibilizările, tărierile de salarii și presiunile politice exercitate de manageri asupra ziariștilor au dat naștere unor mișcări de rezistență pe Facebook.

Publicitate

Acestea au luat forma unor grupuri de “terapie prin ironie”. Mai exact, doi jurnaliști cu inițiativă, care dau de înțeles că au sau au avut de-a face cu Evenimentul zilei și, respectiv, cu Adevărul, au creat câte un cont anonim pe Facebook, iar apoi și-au invitat colegii să-și spună oful pe “Wall”.

Numele paginilor sunt emblematice pentru natura problemelor cu care se confruntă fiecare dintre cele două publicații.

Detalii, în continuare:

Pagina de rezistență legată de Evenimentul zilei se numește Ilinca Istrati, după pseudonimul cu care au fost semnate o serie de articole susceptibile de a fi "comandate" ( ex. Dan Diaconescu are uşa deschisă în UNPR).

Pagina "disidenților" de la Adevărul Holding se numește Peter L. Shrek, cu trimitere la numele directorului general al grupului de presă deținut de Dinu Patriciu (Peter L. Imre).

Cum arată și funcționează pagina Ilinca Istrati?

Sunt fata nedorită a familiei Istrati. Fantoma unui jurnalist. Fac ceea ce alții nu vor să facă. Semnez ceea ce alții nu vor să semneze. Povestea mea este povestea presei românești”, se autocaracterizează personajul anonim Ilinca Istrati, pe pagina sa de Facebook.

Ca reprezentare grafică, “Ilinca istrati” și-a ales o vulpiță pentru că, spune “ea”, pe Facebook va scrie “vulpește”.

Spațiul de "rezistență" al celor de la EVZ numără în prezent 152 de "adepți", printre care și mulți jurnaliști ai altor publicații.

Profiliul a fost creat pe la începutul lunii mai, când ziarul condus de Claudiu Șerban a trecut printr-un val de restructurări masive, după cum paginademedia.ro a scris aici.

Ilinca Istrati” se ocupă, pe Facebook, mai ales cu amendarea derapajelor de tipul “articole comandate”.

Astfel, pe 13 mai, Ilinca scria, într-o notă ironică, despre interviul cu ministrul apărării Gabriel Oprea, publicat în aceeași zi în Evenimentul zilei, că a fost comandat.

interviu cu domnul general. in noul jurnalism intai vin raspunsurile si dupa aia se pun intrebarile”, scria Istrati pe Facebook. Interesant este că articolul din ziar purta chiar semnătura Ilinca Istrati.

Vulpița care conduce mișcarea de rezistență a jurnaliștilor de la EVZ nu semnalează doar derapajele care au legătură cu politicul, ci și articolele manipulatoare în favoarea unor companii care cumpără publicitate în ziar.

azi, despre politica editoriala a EVZ. pe pagina de media intra oameni informati. ce zice unul: (...) Nu a spus el, bravul domn Şerban, că preferă să trăiască în mizerie decât să moară în glorie? (...)

Apa lui Valvis e bună, că aduce bani la bugetul de publicitate şi clienţi în restaurantul lui Macovei! Despre aia să facem chiar şi campanie subversivă, despre nitraţii din sol, care, desigur, nu apar în apa grecului. (...)  acum, eu n-am verificat apa lui valvis de nitrati si nici nu stiu cati clienti aduce ea in restaurantul lui Macovei. dar stiu ca treaba asta n-are nici o legatura cu presa. sau are?”, scrie Ilinca Istrati.

Cum arată pagina de protest a jurnaliștilor din Adevărul Holding?

Spre deosebire de pagina "Ilincăi Istrati", care amendează, în special, poltica editorială a ziarului Evenimentul zilei, pagina intitulată Peter L. Shrek își îndreaptă majoritatea criticilor împotriva conducerii Adevărul Holding și a măsurilor acesteia.

Într-o postare recentă, creatorul profiliului Peter L. Shrek făcea trimitere la conceptul de Big Brother (v. 1984 - George Orwell), în contextul temerii celor care intră pe această pagină de a nu fi urmăriți.

Vad ca incet-incet imi pierd prietenii. De ce va e frica sa fiti prieteni cu un personaj imaginar de desen animat? Chiar asa de rau v-a speriat alter-egoul meu? Chiar va lasati tarati in aceasta atmosfera de Big Brother? Nu-i nimic, oricum puteti intra sa cititi oricand cugetarile mele...”

Pentru a-i proteja pe jurnaliști de eventualele neplăceri la locul de muncă, creatorul personajului “Peter L. Shrek” a setat pagina astfel încăt profilul acestora să nu mai apară în lista de prieteni.

Pagina de rezistență a angajaților Adevărul a fost creată tot într-o perioadă în care patronul căuta soluții pentru a reduce cheltuielile grupului de presă. Peter Imre, managerul Adevărul Holding a încercat mai întâi să plătească doar jumătate din banii pe publicitate datorați televiziunilor, iar în ultimă instanță a hotărât să le plătească angajaților doar jumătate din salariul pe luna iulie, după cum paginademedia.ro a scris aici.

Atacurile la adresa directorului general al Adevărul Holding sunt făcute într-o manieră ironică, pamfletară. Deseori, creatorul paginii truchează fotografii cu Peter Imre și Dinu Patriciu sau le adaugă diverse comentarii cu notă umoristică, în stilul Cațavencilor (ironic, publicație acum în portofoliul Adevărul Holding).

De exemplu, la link-ul către articolul publicat de paginademedia.ro care anunță că angajații Adevărul își vor primi, pe 5 august, doar jumătate din salariul pe luna iulie, Peter L. Shrek scrie:

“Sa nu ziceti ca nu v-am spus! V-am anuntat inca de vineri. Biscuiti, angajati? Biscuim, Maria Ta!”

Tot cu referire la recenta măsură, Peter L. Shrek a scris:

“Va invit ca, in contul salariilor neplatite, sa primiti operele marelui Dostoievski ( Idiotul ) editate de compania noastra. Va ofer cate un volum pentru fiecare milion restant. Primii 100 care se vor prezenta cu volumul in anticamera biroului meu vor primi un autograf :)”

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Mă gândesc că doamne-ferește să intervină totuși un impozit pe textul brut, ori „net”, sau vreo 15-25% – din motive de economie dar cenzurarea pseudo-Nimilor este absolut necesară căci s-a denaturat însăși rațiunea determinantă: acum după pseudo se ascunde chiar Nimeni – din păcate, nu Cineva, o entitate cu identitate, care crează un artificiu estetic eventual pentru numele său. Ar trebui să ne asumăm ce comentăm – și asta mai ales din perspectiva „prozeliților” sau pro-zelosilor deși asta-i manevra: alți-cineva profită de clevetitorii-detractori. Aceeași „rețea”.
  Din 1989, Romania tolanită într-o râna pe-o dormeză, n-a mai plecat din fața televizoarelor: acolo ni se comunică totul și ascultăm, încuviințăm ori ne răzvrătim; alții, ceilalți, ne „cultivă” (educă), ne hrănesc, ne alocă, ne arondează, ne revendică – virtual, dar suntem tot mai flămânzi, tot mai goi; dezbinați, discreditați, vlăguiți, frustrați și depresivi; cum naiba ne sug și sângele prin tubul catodic?
  Puterea a IV-a conduce România. Mare deznădejde în toate a-fronturile mele: mă suflă vântul din toate părțile; în rafale: Realitatea mă bombardează, Antenele îmi receptează frecvența parțial, Adevărul meu este altul, Libertatea mea este ocupată, Cuvântul nu-mi mai aparține, Cotidianul meu este sumbru, România nu mai este liberă, în Ziua de azi nu mai cred, Jurnalul național nu mă inspiră, Evenimentul zilei mă bulversează, Financiarul mă îngrozește, Sportul recomandat este să-mi iau câmpii ori să-i bat...
  De pe urma Ziarului am repercursiuni nefaste: „Nu sunteți liberi, nene!”
  Pe frontul celălalt – oștile regulate substituie ostașii, justificat: „cum să lucreze salariaţii, cărora le dau să mănânce, împotriva intereselor mele? Asta-i noaptea minţii!” „Multă prostime, … trebuie să-i degajăm.”
  „Poporul ăsta s-a tâmpit de-a dreptul.” Știusem asta, de multă vreme:
  - de când (își) tot pun țara la cale toți mogulii,
  - de când vorbesc doar între ei toți analiștii-strategi,
  - de când DanDiaconescuDirect își face popor (re)animat în 3D,
  - de când se fofilează hărțuite prin tranșee primele trei puteri – învinse, complicitate și resemnate dealtfel (uneori chiar mai ațipesc pe patul de pușcă al dușmanului…),
  - cam de când „s-a terminat cu glumele de genul independenţă editorială!”
  - Cam dintotdeauna!
  Puterea a V-a, prostimea aceea multă, spectatoare, tot visează încă să le pună la zid! La zidul Realității NOASTRE – pe toate celelalte puteri – să citească Buletinul nostru de Criză. Zilnic:
  3. doar din teorie mai face parte pretenția că „sărăcia poate fi un bun comun, al tuturor” căci cei care-o distribuie la nesfârșit sunt bogați și sunt capitaliști – pentru sine
  1. să dispară statul – ca verb
  12. să ne asumăm ce comentăm
  2. suntem tot mai flămânzi, tot mai goi; dezbinați, discreditați, vlăguiți, frustrați și depresivi
  8. recuperarea poporului nostru
  7. cel investit să gândescă pentru binele comun dar nu și să trăiască în numele nostru – să dea socoteală
  10. să ne mai unim cu Tara – prezentul continuu
  4. se depersonalizează Oamenii - cu program, strategie și...
  complicități
  11. Criza noastră-i consecința huzurului
  5. mila publică internațională nu trebuie să ia locul dreptului cetățenesc
  9. nu se pot amăgi într-atât încât să creadă că pot îngropa poporul și vor guverna în continuare
  6. tigani devin cei osândiți de neamul lor la saracie
  Eu? Ce mai fac eu? Tot în avanpost… – inspir… expir… http://www.scribd.com/doc/39723172/MEDIA-studiu http://www.scribd.com/doc/39657729/JURNALismE-practic
  ... Am scris asta cu alta ocazie dar se poate generaliza!
  DACA AVEAU CURAJ SA-SI DECLINE IDENTITATEA (CUM N-AU, ROMANII, TOTI) „EXECUTAU” ACUM TOATA MASS-MEDIA. PACAT CA SI-AU RATAT SANSA DE A FI PROMOTORII REVOLUTIEI MEDIA Ro. SAU... N-AU MERITAT SA FIE EI!
  Inteleg ca-s si salariati si... tradatori?! Dar nici la firimiturile patronului nu renunta... si ce daca trebuie sa linga masa?! Specific romanesc: unde ati auzit angajat sa-si laude angajatorul???
 • :)
  inseamna ca azi, moca & hulea si-au meritat jumate de salariu :)
  poate, pentru vitejia asta, primesc si o prima, daca o sa fie de acord si oana barbu...
  :P
 • Draga Carmen, draga Petrisor,
  va informez ca, in urma articolului vostru, contul de facebook al haiosului personaj de desene animate a fost dezactivat. Asta ca sa vedeti mana lunga a celor care se tem. Oricum, sunt niste prosti daca au impresia ca prin astfel de metode de cenzura au rezolvat ceva. Raman aceiasi oameni de nimic, iar problemele pe care le-au creat se vor adanci. Si, oricum, nu mor caii cand vor cainii!
 • De ce nu am voie sa pun comentarii la ultimul articol? Sprijinim pe cineva? Nu mai avem voie sa ne exprimam parerile?

Trimite un comentariu