Skip to main content

EXCLUSIV. Incredibilele dezvăluiri ale unui ziarist local mercenar de ocazie

 

TEHNICI DE SUPRAVIEŢUIRE. Cu salarii la limita nevoii de surpavieţuire, jurnaliştii ajung să găsească alternative ingenioase de a-şi completa veniturile. Uneori dincolo de etica profesională.

Publicitate

Într-un judeţ de lângă Bucureşti, câţiva ziarişti locali îşi vând serviciile politicienilor candidaţi la locale, pentru care fac ziare de campanie.

Un jurnalist care a făcut mai multe astfel de ziare a stat de vorbă incognito cu paginademedia.ro. El ne-a povestit că o ediţie a unui ziar de campanie costă 1000 de lei şi că el primeşte 100 de lei pe ediţie. Admite că nu este etic şi că, dacă ar avea un salariu decent, nu şi-ar vinde astfel meseria.

Interviul, în continuare:

  • Înainte cu o lună de începerea campaniei electorale pentru alegerile locale, primarii din mai multe comune dintr-un judeţ învecinat cu Bucureştiul şi-au făcut deja ziarele de campanie pe care le distribuie comunităţii locale.
  • Ziaristul intervievat de Paginademedia.ro, împreună cu un coleg de presă, s-a apucat să facă astfel de ziare pentru a-şi completa veniturile câştigate de la ziarele locale la care lucrează cu carte de muncă.
  • În oraşul din care provine sunt peste 10 jurnalişti care fac acest lucru. Ideea le-a venit dintr-un ziar de campanie mai vechi al unei comune, care era făcut de nişte jurnalişti pentru 1200 de lei ediţia. Ei au venit cu un preţ mai mic pentru a intra pe piaţă.

(P) Vrei să explorezi pieţe noi şi mai riscante, dar cu un potenţial de creştere mai mare?

Carmen Andronache, paginademedia.ro: Cum aţi ajuns să câştigaţi bani din ziarele de campanie?

Jurnalistul local: Un prieten care lucrează la difuzarea unui ziare m-a luat ca reporter să fac nişte ştiri pentru câteva ziare de campanie pentru primari şi alţi candidaţi. Noi mergem în diverse comune şi oraşe, luăm legătura cu primarii şi le propunem să le facem un ziar de campanie cu 1000 de lei pe ediţie. Din aceşti bani eu primesc 100 de lei pe ediţie. După ce batem mâna cu primarii, aceştia ne spun ce vor să conţină ziarele. De obicei ne vorbesc despre proiectele pe care le-au finalizat sau sunt în derulare.

Ce altceva mai conţin ziarele şi cum arată ele?
Pe lângă ştirile electorale mai băgăm şi câteva ştiri din sport, ştiri utilitare şi uneori bancuri. Frecvenţa ziarelor o stabilesc primarii. Noi scriem ştirile, le tipărim ziarele şi le ducem primarilor, ei se descurcă cu distribuţia. Ziarul are opt pagini dintre care doar patru sunt color. Formatul este un pic mai mare decât cel tabloid.

Ştirile vorastre respectă regulile jurnalistice?
Nu, prezentăm ştirile din punctul de vedere al administraţiei locale. Eu încerc să le fac echilibrate. Mi-e greu să pup prea mult în c*r.

Cam câţi jurnalişti din oraşul tău mai fac aşa ceva?
Sunt peste 10, dar unii sunt mai şmecheri şi fac marketing politic, consiliere politică şi câştigă mult mai mult decât noi.

Dacă ai avea un salariu decent ai mai face aşa ceva?
Nu aş mai face, decât dacă aş avea un prieten primar care are nevoie de ajutorul meu.

De unde v-a venit ideea aceasta?
Ştiam că un ziar local de campanie mai vechi era făcut pentru 1200 de lei, aşa că noi ca să intrăm pe piaţă ne-am oferit să le facem pentru 1.000 de lei.

În câte comune şi oraşe aţi făcut astfel de ziare?
În două oraşe şi trei comune.

Consideri că este etic ca un jurnalist să facă ziare de campanie? 
Nu, dar mai bine să le facă un jurnalist, decât staful de campanie sau vreun membru de partid.

Ce ai face dacă ai fi în locul unui şef de ziar şi ai afla că unul dintre angajaţii tăi scrie pentru ziare de campanie?
În primul rând l-aş luat la discuţii serioase. Acum depinde ce mi-ar spune. Dacă ceea ce face el poate să-mi strice imaginea ca ziar, atunci l-aş da afară. Dacă nu ar şti nimeni de asta, i-aş da o amendă serioasă.

Foto: Gândul

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Macar sunt scrise corect? Ca despre asta e vorba, decit sa-ti vorbeasca direct un agramat de politician (adica 80 la suta), e mai bine asa! Totusi, prabusirea presei romanesti este atit de adinca, incit chestia asta cu scrisul unei publicatii ocazionale (ca si cum ai face un program de sala la un teatru, nu?) este chiar laudabila. Ce ne facem insa cu faptul ca s-a ajuns la non-stiri absolute, date ca bombe de presa. Iata, de Sfintele Pasti, toate televiziunile de stiri, fara numar, fara numar, au spart toate emisiunile, anuntind fie ca "In judetul Suceava s-au ciocnit 2 masini", cu completarea "Patru oameni incarcerati", de nu stiai daca nu i-a arestat cumva, ca au facut accidentul, dupa care, la unison, toate televiziunile de stiri, fara numar, cum ziceam, au titrat: "Circulatia la Darmanesti, restrictionata!". Va dati seama, la Darmanesti, unde circulatia nerestrictionata inseamna 3 masini pe ora, 2 carute la 1 ora jumate si un ciine de pripas pe zi, s-a ajuns la situatia fara iesire incit a fost nevoie sa se restrictioneze circulatia! La Darmanesti, oameni buni, buricul Universului! Si nenorocitii astia au Premiul Pulita la Huttington si nu mai stiu cum! Huoooo!
  • touretul touretul
    Well, l-a Tîrgu Mureș sunt doar ziare, televiziuni, radio care nu prezintă decât știri din perspectiva administrației locale. Și nu pupă niciun ziarist 100 de lei pe ediție. Pupă numai găoaze pe venituri de supraviețuire.
  • adi adi
    are dreptate popa. si eu am facut si fac ziare, spoturi video , foi volante de campanie. nu vad chiar nimic rau in asta. si ma ocup si de un candidat ceva mai implicat in problemele cetatenesti. imi ies niste bani(1500e) si fac campanie in constanta, judet oarecum apropiat de cel in care stau(braila). coordonatorul campaniei ia aprox 12500 e.
  • Medeea Medeea
    BogDan, scuteste-ma de astfel de intepaturi. Am dreptul sa ma uit la ce emisiuni vreau, sa citesc ce carti doresc si sa pun ce intrebari poftesc. Asa ca lasa cinismul si vezi-ti de ale tale!
  • BogDan BogDan
    Mai bine pui mâna pe o carte în loc să te uiţi la emisiuni pentru trepanaţi.
  • Tiberiu Cazacico Tiberiu Cazacico
    Treaba e ca titlul ne-a facut sa citim continutul ?
  • Keo Keo
    Treaba cu etica si regulile jurnalismului se aplica si atunci cand scrie Petrica stiri despre CNA? ;)
  • dgfgfh dgfgfh
    mi-a placut aia cu: stirile voastre respecta regulile jurnalistice? :)))) pai ai respecta vreun asa zis jurnalist vreo regula in romania, fie ea si jurnalistica? uitati-va la antena3, daca alea sunt stiri obiective si echidistante, uitati-va la adevarul si click, daca alea sunt stiri pur si simplu...
  • popa popa
    mama ce descoperire. mama ce nerusinare ba, sa faca si omul un ziar electoral ca sa traiasca. sa-i fie rusine, sa fie tras pe roata de crp :))) sincer, voi sunteti sanatosi la cap, sa publicati asa ceva, ca mare abatere deontologica, cand evz, jurnaalul, romania libera fac campanie electorala de ani de zile, pe fata si nimeni nu ii arata cu degetul pe jurnalistii de acolo? nu va e un pic de jena?
  • MedComp MedComp
    Lucrurile astea se-ntampla de cand exista media si politicieni. Interesant ar fi fost sa se dea nume de localitati si de politicieni.
  • Mihai Barbu Mihai Barbu
    Este de la InfoVoluntari, 4 pag, Pandele stie de ce:)
  • Medeea Medeea
    Petrisor, scuza-ma ca postez un comentariu off topic. Poate reusesti tu sa elucidezi misterul legat de nesimtirea cu care Antena 1 isi trateaza telespectatorii. Joi, dupa ce au anuntat prin promo toata ziua ca vor da la 22.15 o editie speciala "Acces direct" in care se va anunta noul Burlac, surpriza! Nu au facut-o! Nu este prima oara cand A1 promite ceva si nu se tine de cuvant. Ii poate sanctiona CNA ca nu au respectat grila sau ca si-au batut joc de telespectatori? Astept un raspuns. Eu, ca telespectator, m-am simtit jignit. Si, ca mine, multi altii care au postat mesaje pe fb-ul emisiunii Acces Direct. Multumesc!

Trimite un comentariu

sus