Skip to main content

FRANȚA: Furt în masă la startul exit-pol-urilor. Site-uri și posturi străine, anchetate de Parchetul din Paris

 

Cu toate interdicțiile de a difuza rezultatele sondajelor înainte de închiderea urnelor, mai multe canale media din afara Franței abonate la agenția franceză AFP au publicat estimările primului scrutin prezidențial înainte de 20.00, ora Franței, scrie Le Figaro.

Publicitate

Parchetul din Paris a anunțat deschiderea unei anchete asupra celor care au spart embargoul, în vizor fiind AFP (de la care a pornit informația), două canale media belgiene, un canal elvețian, un site din Noua Zeelandă și un jurnalist belgian care a difuzat informațiile pe Tweeter.

Cum se apără AFP?

Ieri după-amiază, site-urile diferitelor canale media belgiene, elvețiene și canadiene, ziarul Le Soir, 20minutes.ch și Radio Canada au difuzat estimările privind rezultate scrutinului. Parchetul a fost sesizat de Comisia de sondaje, care este condusă de secretarul Jean-François Pillon. Acesta din urmă a anunțat delictele. Legea din Franța interzice publicarea sondajelor care estimează în ziua alegerilor rezultate, înainte de închiderea ultimelor birouri de voturi, adică ora 20.00.

 

(P) Vrei să asiguri creditul obținut de partenerul din străinătate pentru achiziționarea produselor și serviciilor furnizate?

 

AFP, utilizând propriile surse, a decis să publice estimările electorale, trimițând clienților săi o primă alertă la ora 18.46 în care anunța calificarea pentru al doilea tur a lui François Hollande și Nicolas Sarkozy. Agenția se apără spunând că clienții au fost anunțați cu două zile înainte de "regulile jocului" și că aceștia sunt cei care au încălcat embargoul.

"Noi am anunțat înainte cu două zile regulile jocului, noi n-am rupt embargoul, dar din moment ce acesta a fost rupt, noi ne-am făcut treaba respectând cu rigoare regulile noastre", a completat conducerea AFP.

Într-o notă trimisă abonaților, AFP a avertizat duminică că "difuzarea acestor informații către marele public este responsabilitatea clienților", adăugând că agenția nu va difuza nicio informație legată de rezultatele alegerilor către marele public, pe internet, înainte de ora 20.00.

Cotidianul elvețian Le Temps a respectat embargoul

În Suedia, cotidianul Le Temps a decis să nu publice rezultatele înainte de ora 20.00, deși nu se supuneau legilor din Franța. "Institutul de sondaje a decis să nu livreze cifrele către mass-media străine înainte de ora 20.00, iar noi am considerat că toate celelalte surse nu sunt de încredere. Așa că am decis să respectăm embargoul", a declarat Michel Danthe, reprezentantul Le Temps.ch.

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu