Skip to main content

EXCLUSIV. Schimb de mesaje "aprins" între Constantin Trofin şi Lucia Hossu Longin. Cât câştigă Trofin la TVR?

 

Adevarul

Publicitate

UPDATE.Constantin Trofin răspunde Luciei Hossu Longin într-un nou e-mail. Răspunsul integral, în continuare.

Paginademedia.ro publică în exclusivitate un schimb "aprins" de scrisori între Lucia Hossu Longin şi Constantin Trofin.

Constantin Trofin, realizatorul emisiunii La Mustaţă de pe TVR 2, i-a trimis o scrisoare publică Luciei Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, prin care corecta declaraţiile pe care aceasta le-a făcut legat de costurile emisiunii "La mustaţă".

Pe scurt din scrisoarea lui Trofin:

  • Bugetul de  cheltuieli directe al emisiunii La Mustata este de patru ori mai mic decat ati declarat dumneavoastra, lucru verificabil prin consultarea devizului cod buget B 210.2.60. Cifra de "peste 100.000 de euro" nu are nici o acoperire .
  • Ati afirmat ca nu intelegeti de ce iau bani pentru emisiune  daca tot iau salariul de redactor sef.  Nu imi aloc singur acesti bani, este un onorariu negociat cu superiorii mei, in limite perfect rezonabile si in cadru perfect legal. De ce iau bani pe emisiune? Pentru ca fisa postului de redactor sef nu prevede realizarea si moderarea de emisiuni in direct cu public, patru editii pe saptamana. Este o chestiune normala ca munca prestata sa fie platita.
  • Intr-adevar vinerea (nu intotdeauna) sunt la Cluj fiindca predau la Universitate. Va asigur ca recuperez orele de vineri in cele 13 ore petrecute in medie in TVR in celelalte zile.

Răspunsul Luciei Hossu Longin:

  • Conform datelor de la onorarii dvs. încasaţi 985 ron pe ediţie.  Înmulţiţi cu 4 ediţii pe săptămână şi cu 4 săptămâni, rezultă 157 de milioane, lunar.
  • Aţi spus că această sumă reprezintă realizarea şi moderarea de emisiuni în direct. "Emisiune originală al cărei proiect vă aparţine". Dar TVR plăteşte la o ediţie, să spunem aceea din martie a.c.
    Scenariu - 1.500 lei
    Comentariu - 1.000 lei
    Comentariu - 1.000 lei
    Scenariu - 1.000 lei
    Grafică - 4.500 lei
    Scenariu - 7.500 lei
    Comentariu - 1.400 lei
    Grafică - 3.000 lei
    Comentariu - 1.000 lei
    Scenariu - 2.000 lei
  • În total 23.900 pe ediţie alte drepturi de autor.
  • De asemenea vă regăsesc în lista onorarii pe aceeaşi lună cu plată moderare 14775?!
  • Alte trei roluri plătite cu 4.500, solişti cu 900. Menţionez că actorii plătiţi cu 4.500 nu sunt nume cunoscute.
  • Cine se uită la emisiunile dvs. descoperă o figuraţie ca la stadion care nu-şi justifică raţiunea prezenţei în platou, plătită şi aceasta cu circa 3.000 lei (2.827) pe ediţie.
  • În acelaşi timp vă cer să reflectaţi la regimul privilegiat pe care-l aveţi în dezacord cu  colegii dvs. realizatori - şi ei excepţionali - blocaţi de ani şi ani pe 25-30 de milioane salariu, fără drepturi de autor sau conexe, fără plata orelor suplimentare lucrate a sâmbetelor şi a duminicilor.

Rspunsul lui Trofin, pe scurt:

  • DECI V-AŢI DOCUMENTAT ŞI CONFIRMAŢI CĂ: emisiunea mea nu costă 100.000 de euro pe lună cum aţi declarat în presă, ci 300 milioane  lei vechi pe lună după noua dumneavoastra  socoteală. (Atentie, sumele precizate de dumneavoastra ca fiind pe editie sunt de fapt pe 19 editii, adica o luna intreaga.) Adica 6800 euro pe luna. Numai dumneavoastra stiti cum v-ati incurcat in socoteli.  De fapt, corect este 7.000 RON pe editie, buget aprobat si niciodata depasit. (Aproximativ 1600 euro pe editie).
  • Nu realizez venituri din drepturi de autor in valoare de peste 200.000.000 lei vechi cum ati declarat in presa si nici 157 de milioane cum ati scris in raspuns. Venitul meu din drepturi de autor pe luna mai, calculat de dumneavoastra la 15.700 RON reprezinta sumele BRUTE pentru 19 EDITII, din care se retin impozit, contributie la asigurari  sociale si somaj.
  • Emisiunea “La Mustaţă” mai are trei ediţii. Am înţeles că emisiunea care va înlocui programul meu începând din toamnă va fi o emisiune mai bună, mai ieftină, cu audienta mai mare, realizată şi moderată de un profesionist care va câştiga 2.500 - 3.000 RON pe lună.

Mesajele integrale, în continuare

Stimata doamna Lucia Hossu Longin,

V-am respectat intotdeauna si v-am considerat un profesionist de frunte.

In ultimul timp ati declarat in presa lucruri neadevarate despre mine si despre emisiunea „La Mustata” pe care o realizez de luni pana joi pe TVR2.

Sunt convins ca un profesionist ca dumneavoastra, care verifica informatiile pe care le primeste, a fost dezinformat, nu stiu de catre cine si in ce scop. Cert este ca declaratiile dumneavoastra m-au afectat personal, mi-au afectat capacitatea de munca, au afectat relatiile mele cu colegii si imaginea mea in institutie si in afara ei.

Din respect pentru public dar şi pentru a respecta rigorile profesiei de jurnalist, am datoria  de a corecta cateva afirmatii pe care le-ati facut despre mine si emisiune dupa ce ati fost intoxicata cu date false.

Bugetul de  cheltuieli directe al emisiunii La Mustata este de patru ori mai mic decat ati declarat dumneavoastra, lucru verificabil prin consultarea devizului cod buget B 210.2.60. Cifra de "peste 100.000 de euro" nu are nici o acoperire .

Calitatea emisiunii este certificata de feedback-ul excelent, de presa unanim pozitiva si de cele doua note de 10 primite de la TV Mania.

Emisiunea este constant intre cele mai urmarite programe de pe TVR2, in multe cazuri lider de canal si in foarte multe cu audiente care depasesc TVR1 in acelasi interval orar. In acest sens se pot consulta datele oficiale de audienta.

Ati afirmat ca nu intelegeti de ce iau bani pentru emisiune  daca tot iau salariul de redactor sef.  Nu imi aloc singur acesti bani, este un onorariu negociat cu superiorii mei, in limite perfect rezonabile si in cadru perfect legal.De ce iau bani pe emisiune ? Pentru ca fisa postului de redactor sef nu prevede realizarea si moderarea de emisiuni in direct cu public, patru editii pe saptamana. Este o chestiune normala ca munca prestata sa fie platita. Cei care realizeaza show-uri zilnice in prime time in direct, si doar ei, inteleg ce inseamna asta, de la stressul continuu la efectele asupra sanatatii. E normal sa nu te supui pe gratis la asa ceva. Nimeni nu accepta in piata de televiziune din Romania o astfel de sarcina pentru o asemenea suma.  Or asta e o emisiune originala al carei proiect imi apartine si care in contextul concurential existent a performat foarte bine, inscriindu-se in misiunea televiziunii publice. Am acceptat fiindca cred in televiziunea publica, cred ca in Romania pot sa aiba succes si show-uri cu un continut decent, prezentate intr-un mod degajat, cu umor, cu invitati fara ghiuluri si silicoane. Inteleg acum ca am gresit. Din cel mai recent interviu al dumneavoastra inteleg ca jaful din TVR s-a incheiat odata cu sacrificarea emisiunii mele. Asa sa fie.

Contractul meu, A496 din 20.1.2012  este sub nivelul altor contracte ale angajatilor TVR care modereaza emisiuni. Nu pot si nu vreau sa fac emisiunea pe gratis. E o chestiune de respect de sine, daca vreti. In curand va fi postata pe site declaratia mea de avere pe anul 2011, an in care am avut emisiune tot anul si veti vedea ca sumele castigate lunar de mine sunt de trei ori mai mici decat cele date publicitatii de catre dumneavoastra. Si ca sa fiu total transparent, salariul meu net de redactor sef  se situeaza sub salariul mediu in TVR, lucru pe care il puteti verifica la salarii. Nu mi se deconteaza nici un fel de cheltuieli de transport sau de cazare in Bucuresti.

Intr-adevar vinerea (nu intotdeauna) sunt la Cluj fiindca predau la Universitate. Va asigur ca recuperez orele de vineri in cele 13 ore petrecute in medie in TVR in celelalte zile.

Va asigur de acelasi respect pe care vi-l purtam si in anii 90, atunci cand APTR mi-a acordat trei premii. Regret doar ca un profesionist de talia dumneavoastra a cazut in plasa dezinformarii.
Va multumesc,

Constantin Trofin

Răspunsul Luciei Hossu Longin:

Îmi pare rău că intraţi într-o polemică în care argumentele  financiare nu vă susţin.

Sigur dacă Televiziunea mergea strălucit poate că aveaţi tot dreptul să încasaţi sume mari. Dar Televiziunea este la pământ, colegii noştrii au salarii îngheţate de 4-5 ani, e cu atât mai discrepant regimul de finanţare a unor angajaţi aflaţi în posturi de conducere, cazul dumneavoastră.

Conform datelor de la onorarii dvs. încasaţi 985 ron pe ediţie.  Înmulţiţi cu 4 ediţii pe săptămână şi cu 4 săptămâni, rezultă 157.000 de milioane, lunar.

Aţi spus că această sumă reprezintă realizarea şi moderarea de emisiuni în direct. "Emisiune originală al cărei proiect vă aparţine".

Dar TVR plăteşte la o ediţie, să spunem aceea din martie a.c.

Scenariu - 1.500 lei

Comentariu - 1.000 lei

Comentariu - 1.000 lei

Scenariu - 1.000 lei

Grafică - 4.500 lei

Scenariu - 7.500 lei

Comentariu - 1.400 lei

Grafică - 3.000 lei

Comentariu - 1.000 lei

Scenariu - 2.000 lei

În total 23.900 pe ediţie alte drepturi de autor.

De asemenea vă regăsesc în lista onorarii pe aceeaşi lună cu plată moderare 14775?!

Alte trei roluri plătite cu 4.500, solişti cu 900. Menţionez că actorii plătiţi cu 4.500 nu sunt nume cunoscute.

Cine se uită la emisiunile dvs. descoperă o figuraţie ca la stadion care nu-şi justifică raţiunea prezenţei în platou, plătită şi aceasta cu circa 3.000 lei (2.827) pe ediţie.

În ansamblu emisiunea costă peste  trei sute de milioane vechi pe lună.

Calitatea acestei emisiuni, îmi pare rău că trebuie să vă mărturisesc este adesea îndoielnică.

Alternează secvenţe culturale cu cele care ţin de registrul trivial.

Faptul că aţi luat premii APTR ar trebui să vă determine să lucraţi la acele standarde pe care le aveaţi în '95-'96. Încă odată regret că sunt obligată  să vă învinuiesc de faptul că dvs dezinformaţi şi să vă pun în faţa situaţiei corecte furnizate de contracte, liste de plată, etc.

În acelaşi timp vă cer să reflectaţi la regimul privilegiat pe care-l aveţi în dezacord cu  colegii dvs. realizatori - şi ei excepţionali - blocaţi de ani şi ani pe 25-30 de milioane salariu, fără drepturi de autor sau conexe, fără plata orelor suplimentare lucrate a sâmbetelor şi a duminicilor.

Şi pentru ei e valabilă axioma dvs.

"Este o chestiune normală ca munca prestată să fie plătită."

M-aşteptam să nu apreciaţi că membrii C.A. sau eu personal am ceva cu dvs. În situaţia gravă în care ne aflăm, este dreptul C.A. de  a plafona cuantumul drepturilor de autor plătite colaboratorilor, dar şi propriilor angajaţi, cu deosebi celor ce au funcţii de conducere, şi acestea foarte bine retribuite.

Lucia Hossu Longin

Răspunsul lui Constantin Trofin

Stimata doamna Lucia Hossu Longin,

Va multumesc pentru raspuns. DECI V-ATI DOCUMENTAT SI CONFIRMATI CA:

-    emisiunea mea nu costa 100.000 de euro pe luna cum ati declarat in presa, ci 300 milioane  lei vechi pe luna dupa noua dumneavoastra  socoteala. (Atentie, sumele precizate de dumneavoastra ca fiind pe editie sunt de fapt pe 19 editii, adica o luna intreaga.) Adica 6800 euro pe luna. Numai dumneavoastra stiti cum v-ati incurcat in socoteli.  De fapt, corect este 7.000 RON pe editie, buget aprobat si niciodata depasit. (Aproximativ 1600 euro pe editie).

-    nu realizez venituri din drepturi de autor in valoare de peste 200.000.000 lei vechi cum ati declarat in presa si nici 157.000 de milioane cum ati scris in raspuns. Venitul meu din drepturi de autor pe luna mai, calculat de dumneavoastra la 15.700 RON reprezinta sumele BRUTE pentru 19 EDITII, din care se retin impozit, contributie la asigurari  sociale si somaj.

In ceea ce priveste calitatea emisiunii nu pun la indoiala gusturile dumneavoastra rafinate, insa am contribuit la consolidarea unui tronson bun de prime time pe TVR 2 care de multe ori devanseaza TVR1 iar audienta canalului a crescut de aproximativ 10 ori.

Eu realizez aceasta emisiune de un an. Apreciez ca nu din cauza mea se prabuseste TVR. Datoriile TVR sunt din 2005. De ele raspunde Consiliul de Administratie din care faceti parte si dumneavoastra de ceva ani.

Emisiunea “La Mustata” mai are trei editii. Am inteles ca emisiunea care va inlocui programul meu incepand din toamna va fi o emisiune mai buna, mai ieftina, cu audienta mai mare, realizata si moderata de un profesionist care va castiga 2.500 - 3.000 RON pe luna.

Va urez mult succes si va asigur de intreaga mea consideratie.

Constantin Trofin

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mircea Lazar Mircea Lazar
    La Transilvania Look Cluj ? Aoleo ! "La Uscat", "La Mustata" si prabusirea televiziunilor la care personajele astea au lucrat. La Transilvania Look prietenul a inceput "lucratura" specifica prabusirii. Mai lipseste Trofin sa fie echipa completa. Noroc ca au patronii bani sa tot bage, sa tot bage in proiect. Dar pana cand, e intrebarea ?
  • Robert Robert
    Cred ca o sa il vedem la Transilvania Look cu aceeasi emisiune din toamna, si nu va mai fi pe "banii boborului".

    Daca pleaca si "Ora de Business" de la TVR 2 o sa se prabuseasca din nou audienta celui de-al doilea canal al televiziunii publice.
    Asta e, stricam tot ce merge.
  • Toma Sergiu Toma Sergiu
    Banii inapoi. Rapid !!! Pai d-aia platesc eu TVR-ul ? Pentru prostii d-astea ? Plictisuri pe bani grei. Obae, o injuratura e voie aici ? Astept raspuns !!!
  • Toma Sergiu Toma Sergiu
    Care emisiune era buna, frate ? Unde, cand, cum ? Ce bazaconii scrii, Nenicule ! O emisune prastie. Asta n-a mai facut o emisiune buna dinaintea erei noastre.
  • invisible scanner invisible scanner
    Emisiunea e praf. Mai mult haz cred ca are Octavin Dumitru decat el, pe care oricum nu il mai asculta / urmareste nimeni. In plus, ora si pozitionarea in grila de programe sunt total nepotrivite. Intra dupa Moise Guran, care face audiente pe un segment de public total, total diferit.
    Eu il urmaresc in fiecare zi pe Guran si nu am rabdare sa-l urmaresc pe Trofin nici macar pe finalul emisiunii lui Guran ... cand ii face un fel de intro ... poate, poate se uita cineva si la el.
  • santa varvara santa varvara
    Deci daca inteleg bine, Trofin a fost angajat ca redactor sef, dupa care si-a facut emisiune. Cum, are chiar asa mult timp liber ca sef? Atunci nu se justifica salariul de redactor sef, inseamnă că cuantumul de muncă pentru cele 8 ore pe zi a fost estimat greşit! In cazul acesta să fie recalculat salariul de redactor sef, pentru, sa zicem, 4 ore pe zi. Alta chestie: pe ce baza face dansul comparatii cu alte salarii din TVR? E chiar asa public cat castiga altii? In alte companii salariile sunt secrete, in TVR se stie, asa, de oricine? Ciudat!
  • yoyo yoyo
    eu nu ma uit la nici o emisiune la tvr!! m-am uitat si drept sa va spun m-am saturat de MEMORIALUL DURERII !! astia or sa-l tina pana in sec. xxII !!BABA asta care este de-o seama cu mine si care pe vremea lui CEAUSU ii facea filme de proslavire sa mai stea dracu acasa la pensie si sa ne mai lase in pace ca santem in UE si ne-am saturat de atata DURERE!! daca LIBERALII SAU PSD O VOR SA SI-O PUNA LA EI LA PARTID SA LE CANTE CAT VOR ACOLO CA INTRE TIMP CONSTATAM CA NU SE MAI UITA NIMENI LA REPETAREA LA INFINIT ALE ACELORASI POVESTI!!
  • coana coana
    Regelemntarea de care vorbesti a fot abrogata de Nicolau:D
  • dexter dexter
    Qwerty, las-al, in pace ca nu, stie saracu de e-l. Daca, el considera ca emisiunea L-a, mustata e buna, asta spune, multe desp-re cat de inteligent, e.
  • dexter dexter
    Nu ma intereseaza conflictul dintre cei doi. Insa emisiunea "La Mustata" este jenanta. Nu pot sa privesc mai mult de 1 minut, mi se face jena de jena lor. Niste glume rasuflate, fortate, niste comentarii fara "sare si piper", Trofin este moartea pasiunii, iar baietasii aia....no comment. De-aia nu are TVR bani, ca finanteaza verze din astea, gen La Mustata sau Divertis.
  • seba seba
    Da ce ma, tvr-ul mai lucreaza cu casete? A inceput "Memorialul prostiei" la TVR.
  • astalalt astalalt
    mestere,
    lucrezi in tv? stii ce inseamna redactor sef al unui departament si cu ce e diferit de realizatorul unei emisiuni?
    hai sa fim seriosi, 15.700 lei/luna brut = 3.500 euro, fara taxe e pe la 2.500 euro. pentru 19 emisiuni la un post national, nu e deloc obraznic. si daca zice ca salariul lui e mai mic decat media din tv, inseamna ca nu se arunca asa tare. sigur, pe praful asta, e frumos ca si'a gasit ceva de lucru:)
  • aidan aidan
    domnul trofin uita sa precizeze ca tvr fiind o institutie publica are si o lege interioara care nu permite sefilor sa faca concurenta NELOIALA subalternilor! avand propriile emisiuni! emisiunea e de prime time e de patru ori pe saptamana si face aiuritoarea audienta de 1! o emisiune vazuta de el si prietenii invitatilor lui! nu este nici pe departe cea mai buna emisiune si sincer vorbind mi-e greu sa numesc una care sa ma fi cucerit si fara de care sa nu pot trai! am fost inlaturati din grile si in ultimii 2 ani au facut emisiuni proptelele aduse pe bani grei. stiu ca nu sunteti un blog tocmai neimplicat politic dar tocmai audientele de aici vin in sprijinul spuselor mele! le aveti puse pe blog si oricine poate vedea cum a cazut tvr-ul in ultimii doi ani!o avea si trofin, cel plin de orice numai de umor nu, vreo vina!
  • mad79 mad79
    qwerti
    postac???Cata minte trebuie sa ai sa scoti o asa mare prostie pe gura?Tu gandesti inainte sa vorbesti sau la tine gura bate curu'?
    Iti multumesc ca mi-ai semnalat greselile,iar critica in ceea ce pribeste limba romana,gresita daca o scriu,o accept,insa mai incet cu invectivele gratuite!
  • ala ala
    E usor sa scrii sapte comentarii si s-o injuri pe lucia Hossu, mimand ca ele sunt scrise de "opinia publica" .
    Ce e mai greu sa sa fii cinstit, sa ai obraz, si sa nu iei 200 de milioane pe luna, in momentul in care TVR nu are bani nici de casete.
    Ce zici "Mustata" ( si nu numai tu ), poti / puteti ?

Trimite un comentariu

sus