Skip to main content

AMENZI. După patru ore de discuții aprinse, CNA a dat doar o amendă

 

Publicitate

Un singur post de televiziune a luat, astăzi, amendă, după mai bine de patru ore în care au fost discutate abaterile televiziunilor centrale privind două săptămâni din campania pentru referendum.

Postul Antena 3 a fost sancționat cu 15.000 de lei pentru "dezechilibrele costante din emisiunile informative și de dezbatere", înregistrate în perioada 16-22 iulie - de departamentul de monitorizare al CNA.

Potrivit monitorizării CNA, emisiunile de dezbatere de la Antena 3 au avut invitați 24 de politicieni care s-au declarat împotriva demiterii și 55 pentru demiterea președintelui suspendat, Traian Băsescu (din intervalul monitorizat ).

În momentul stabilirii sancțiunilor, CNA a luat în discuție și abaterile din prima săptămână de campanie pentru referendumul din această duminică (12-15 iulie), despre care a relatat și paginademedia.ro.

La stabilirea amenzii pentru Antena3, Consiliul a avut în vedere și faptul că moderatoarea Dana Grecu i-a permis lui Gheorghe Zamfir să "folosească un limbaj injurios" la adresa lui Traian Băsescu, în emisiunea La ordinea zilei (din 13 iulie, de la Antena3 ). Mai multe detalii despre sancțiunea primită de postul de știri, în articol. 

Potrivit codului CNA (art. 40, alin.3), "moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

 

Forul a mai dat și alte sancțiuni, însă nicio amendă în bani.

Posturile OTVB1 TVRealitatea TV și România TV au fost sancționate cu câte o somație publică, în timp ce Antena 1, Pro TV și Prima TV au primit scrisori de atenționare pentru jurnalele de știri.

Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat cele șapte posturi enumerate mai sus tot pentru "dezechilibre constante în emisiunile de dezbatere".

Cum se explică diferența de amendă dintre Antena 3 și celelalte posturi TV?

ANTENA 3 A RECIDIVAT. Potrivit membrilor CNA, postul Antena 3 nu a reușit să se echilibreze deloc după prima săptămână de campanie, când a fost sancționat cu somație.

În plus, postul de știri al Intact a avut mai multe voci care au fost pentru demiterea Președintelui (182, dintre care 55 politicieni ), decât împotrivă (48, dintre care 24 politicieni), față de celelalte posturi care au primit somație sau scrisoare de atențioare. (potrivit sursei citate).

O prevedere din decizia Consiliului referitoare la modul de reflectare a campaniei pentru referendumu spune că "în cadrul emisiunilor de dezbatere numărul participanţilor care exprimă puncte de vedere pentru şi împotriva demiterii preşedintelui României trebuie să fie egal; în cazul în care unul dintre cei invitaţi nu participă, acest fapt trebuie menţionat pe post; absenţa punctului de vedere al uneia dintre părţi nu exonerează realizatorul/moderatorul de asigurarea imparţialităţii".

Cum s-a apărat Antena3 în fața Consiliului?

Reprezentanta trustului Intact, Mirela Bomboe, la CNA: "Dezechilibrul vine din faptul că unii dintre politicieni nu onorează invitația postului. Uneori ne anunță cu 10 minute înainte de emisiune că nu vin."

Ioan Onisei, vicepreședinte CNA: "Dar la emisiunea Sinteza zilei invitațiile sunt nominale..."

Mirela Bomboe: Da, invitațiile sunt nominale, dar este opțiunea lor. Este decizia lor dacă vor să onoreze sau nu invitația. (...) Invitațiile sunt nominale și sunt făcute pentru toți politicienii, la începutul săptămânii. Noi nu îi cenzurăm pe invitați. Invitațiile pentru restul emisiunilor nu sunt nominale."

Ioan Onisei: "Bine spus pentru restul emisiunilor. (...)
Dar către staful de campanie ați adresat vreo invitație?

Mirela Bomboe: "Nu stiu. Vă puteți adresa în scris postului și vă va răspunde."

Narcisa Iorga: "Dumneavoastră sunteți reprezentantul postului la CNA... Asta este atitudinea unei televiziuni față de o instituție publică."

Ioan Onisei: "Pe post se spune că Președintele este invitat și dumneavoastră îmi spuneți că nu știți".

Ca urmare a acestei discuții și la solicitarea Narcisei Iorga, președintele CNA a cerut departamentului de comunicare să afle, printr-un document scris, dacă Antena 3 a cerut echipei de campanie a lui Băsescu ca președintele să vină la emisiunea Sinteza zilei (moderată de Mihai Gâdea).

"Măcar să știm dacă există aceasta invitație", a spus Narcisa Iorga, în ședința de astăzi.

Deși România TV a luat doar o somație publică, situația de la postul lui Sebastian Ghiță a fost îndelung discutată astăzi la CNA.

Motivul? În monitorizarea făcută de Consiliu apărea că România TV a avut 107 invitați care s-au exprimat pentru demitere (dintre care 47 politicieni) și 64 împotriva demiterii Președintelui (dintre care 29 politicieni).

În cazul postului deținut de Ghiță s-a considerat că derapajul este mai mic și mai au timp să se echilibreze. În plus, Roxana Niculescu a vorbit despre "o listă de comunicatori care i-a fost pusă la dispoziție de către PDL".

Roxana Niculescu, directorul de programe al postului România TV:

"Încă de săptămâna trecută v-am spus că va exista această diferență, pentru că de multe ori PDL-ul nu are posibilitatea să trimită doi reprezentanți, ținând cont de numărul mare de televiziuni și emisiuni la care sunt solicitați. (...)

Am o listă de comunicatori și de fiecare dată când nu ne pot trimite un reprezentant de la PDL, pentru a păstra echilibrul, invit pe cineva de pe această listă. Pe această listă nu se regăsesc membri ai PDL, sunt reprezentanți ai societății civile sau jurnaliști care sunt împotriva demiterii. Eu nu vă pot spune cine sunt acești oameni pentru că ea face parte din comunicare pe care o are o televiziune cu un partid politic. La fel se procedează și în alte situații."

Răsvan Popescu, președinte CNA: "Dacă lucrurile stau așa, doamna are o oarecare dreptate".

Roxana Niculescu a făcut aceste precizări pentru a explica de ce sunt aceste diferențe între reprezentanții pro-demitere și cei care sunt pentru menținerea lui Traian Băsescu la Cotroceni.

Președintele CNA i-a întrebat apoi pe ceilalți reprezentanți ai televiziunilor dacă au astfel de liste de comunicatori, care ar explica cifrele din tabelele de monitorizare de la CNA.

Întrebarea lui Răsvan Popescu nu și-a găsit, însă, niciun răspuns în sală.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • super-tare doamna Niculescu!!! Haideti, va rog, si inapoi la radio ca tare mi-e dor de vocea dumneavoastra :)
  • Florin, eu zic sa mai citesti o data textul. nu doar o televiziune are probleme. si care e logica in fraza "de ce ar trebui să fie 50 % 50% când procentul pentru demiterea lui Traian Băsescu este mai mare în sondaje?"? sondajele fac legea?
  • eu nu înțeleg. dacă politicienii nu vor să vină la emisiune, e vina televiziunii. și apoi, de ce ar trebui să fie 50 % 50% când procentul pentru demiterea lui Traian Băsescu este mai mare în sondaje? apoi, de ce doar cei care sunt pentru demitere au probleme? m-am uitat nițel pe B1tv și am rămas uimit de limbajul realizatorilor, nu de cel al invitaților.

Trimite un comentariu