Skip to main content

Analiză Tolontan: Cabliștii au căpătat în ultimii ani o forță disproporționată. Dețin și canalul de transmisie și conținutul

 

Publicitate

Cabliștii înșiși au căpătat în ultimii ani o forță disproporționată pe piața TV din România”, spune Cătălin Tolontan într-o analiză publicată pe blogul său. De ce?

“Pentru că ei dețin și canalul de transmisie și conținutul, au ajuns să elimine discreționar canale din grilă, așa cum a făcut deja RCS cu Discovery, tipii pregătind acum epurarea Eurosport și a altor stații concurente cu cele deținute de ei.”

Cătălin Tolontan analizează ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Legea audiovizualului și cum afectează piața audiovizualului: cabliști, agenții, televiziuni și public.

Tolontan despre agențiile de media:

"S-au transformat din intermediari necesari, inițial onești și gata de efort de strategie, în crocodili supraponderali care au luat bani și de la clienți și de furnizori."

"Este uluitor cu cîtă nonșalanță și lipsă de măsură și-au pledat în aceste săptămîni cauza. (…) Dar cînd presa scrisă și-a văzut piața redusă la 20% în doar patru ani sau cînd rebateul pentru internet a urcat spre o treime din sumă împingînd siteurile în faliment și cînd redacțiile se îmbolnăvesc de liliputanism, diminuînd împreună cu ele și accesul publicului la înțelegerea lumii, de ce media n-ar fi avut dreptul și ea să pretindă să fie menajată în criză?!"

"Sigur că, prin negocieri și mijloace indirecte și în complicitate cu aceleași televiziuni, se vor înțelege ei cumva, nu le duceți grija!, agențiile de media vor recupera ceva din rebateul care tocmai a devenit ilegal. Se pot face, de pildă, dealuri camuflate pe net. Se pot face multe."

Despre televiziuni:

"Din cauza relatărilor parțiale și atașate ideologic, nu mai știi ce se petrece cu adevărat în țară. Pînă și ca să afli starea vremii în România ești nevoit să faci media aritmetică între buletinele meteo de la posturile USL și cele ale PD-L!"

"Chiar dacă nu televiziunile Intact au stat la baza Ordonanței, deși eu cred că ele au stat, dar să spunem că nu, interesele lor sînt evident favorizate prin gestul guvernului."

"Desigur că toate celelalte televiziuni vor fi și ele ajutate. Pro TV, de pildă, va cîștiga chiar mai mult, pentru că are cele mai mari încasări de pe piață. Kanal D, cu toată creșterea din ultima vreme, va profita și el. Și ceilalți."

Despre Dan Voiculescu:

"Legătura cu Dan Voiculescu, fondator de televiziuni, de partid și om de afaceri, este evidentă. Tridentul aceasta strîns în mîna unui om e prea periculos pentru o democrație cu carnea moale."

Despre Guvern:

"Mă întreb de ce Guvernul Ponta s-a grăbit într-un asemenea mod, în ciuda avertismentelor publice? Și dacă pretinde că a îndreptat o lipsă de transparență, ceea ce e valabil doar parțial, de ce s-o facă la rîndu-i netransparent?"

"L-ați văzut pe Andrei Zaharescu? Purtătorul de cuvînt al guvernului a vibrat în epicentrul jenei, cuprins de evidența că nu are cum să descurce. Anumite situații se numesc fără ieșire pentru că sînt fără ieșire. Vocea oficială a Palatului Victoriei a încercat să explice jurnaliștilor cum a fost adoptată pe furiș o modificare prin Ordonanță de Urgență la Legea Audiovizualului.

"Informarea e una dintre componentele care fac posibilă democrația, iar guvernul României a părut interesat doar de o răfuială de piață."

Analiza completă, la Cătălin Tolontan.

Andrei Zaharescu încercând să dea explicații ziariștilor, într-o captură Paginademedia.ro de pe Digi24.

Citiți ce prevede ordonanța de urgență, publicată în exclusivitate de Paginademedia.ro, AICI.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Dar de ce se mira presa scrisa ca a scazut interesul populatiei si le-au scazut vanzarile? La cum pun problema si cum ataca persoane(vezi cazul Sergiu Nicolaescu), sau categorii profesionale ca medicii si profesorii, la cum fabrica diverse mizerii si le publica, s-au transformat in ziare de scandal si atat. Nu mai ajuta la informare si cu atat mai putin la educarea publicului. Ar trebui o lege anti-paparazzi, pentru ca asta au devenit si ei si televiziunile. Cel putin cu modul in care au redat inmormantarea regizorului Segiu Nicolaescu, au fost ridicoli si penibili. Nu trebuie sa aiba dreptul de a se infiltra in viata privata a oamenilor. Nu stiu la ce comenzi raspund, politice sau de cresterea castigului cu orice pret, dar lumea, deja, este scarbita. Nici un pic de profesionalism. Numai presa de scandal!
 • cei care suspecteaza guvernul de bune intentii prin aprobarea acestei OUG sunt de o naivitate ce frizeaza ignoranta (ca sa nu zic prostia). este o discrepanta imensa intre transparenta clamata de aceasta lege si procesul complet netransparent prin care a fost aprobata de guvern.
  pozitie curajoasa a guvernului? vorbiti serios? ce curaj e ala cand impui o lege unei industrii intr-un mod miselesc, josnic, fara sa ceri parea celor pe care ii ingropi? mai rau, fara sa indeplinesti OBLIGATIA de consulare ministerelor implicate, a Consiliului Concurentei etc? fara sa dai sansa unui dialog onest? asta a ajuns sa fie curajul in Romania? pacat!
 • Nea Tolo,
  Competitia intre programele cablistilor si cele ale unor producatori independenti exista si in alte tari, de aceea nu cred ca asta-i problema. Pana la urma decide continutul. Daca RDS a scos Discovery si va mai scoate si alte canale (eurosport, NG ci cine stie ce altceva) poti paria ca-si vor pierde o buna parte din abonati, in defavoarea competitiei.
  pana acum nu au luat decizii de business gresite, de aceea nu stiu ce motive ai avea sa consideri ca au inebunit incepand cu 01 dec, si-si dau singuri foc la valiza.
  Daca ma intrebi pe mine, eu as fi destul de sigur ca cei de la discovery vor reveni la RDS, dar in alte conditii. Fie vor lasa la pret ca sa intre in programul de baza, fie vor fi un pachet separat, asa cum nu prea vor acum. Ca tot a venit vorba, de ce nu le adresezi intrebarea asta celor de la Discovery, este adevarat ca au refuzat sa fie pachet separat? Eu as fi platit pentru ei.
  Pana la urma RDS este un business, nu o societate de binefacere pentru discovery, daca politica lor de programe nu satisface clientul, tot ei vor pierde. Nu mai suntem in anii 90, sa fii la mana unui singur cablist. Acum exista IPTV, DTH, nu te leaga nimic de ei, nici macar un contract pe 2 ani, care in aceste conditii poate fi reziliat fara nicio problema.
  Parerea mea.
 • Este un dezastru ceea ce se intampla in audiovizualul romanesc. Nu exista reglemantari de niciun fel iar cele care exista sunt special facute ca sa ajute pe unii si pe altii...Cred ca numai cu biciul se poate face ceva, si-anume biciul venit din afara Romaniei, de la UE.

Trimite un comentariu