Skip to main content

CRP: Faptul că unele entități de presă sunt „recidiviste” în materie de etică poate conduce la generalizări periculoase

 

CRP - ADUNARE GENERALA

Publicitate

„Faptul că unele entități de presă sunt „recidiviste” în materie de etică și profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar și a întregii comunități jurnalistice și poate conduce la generalizări periculoase”, este de părere Clubul Român de Presă. „Recidivele pot fi folosite ca argumente împotriva libertății cuvântului și profesiei noastre”, se arată într-o poziție a organizației.

CRP consideră că recomandările din raportul Comisiei Europene ar putea fi folosită de mediul politic pentru legi împotriva libertății de exprimare.

CRP:

„Îngrijorarea noastră este că recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduită în mass-media ar putea fi folosită în mod abuziv de autorități și de mediul politic, pentru impunerea de restricții în exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar însemna un regres și o formă ascunsă de cenzură.”

„Respectarea codurilor etice și a legii nu este facultativă, ci obligatorie pentru redobândirea respectului pentru profesia de jurnalist”, încheie organizația.

Poziția completă:

Respectarea standardelor etice, o problemă; Raportul CE semnalează corect deficitul

Respectarea standardelor etice și profesionale este una dintre problemele mass-media din România, raportul Comisiei Europene semnalând în general corect acest deficit.
Recomandarea Comisiei Europene privind revizuirea standardelor etice este parțial realistă, având în vedere că și actualele reguli, care sunt în acord în mare parte cu cerințele Uniunii Europene, sunt repetat eludate de unele entități de presă.

Îngrijorarea noastră este că recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduită în mass-media ar putea fi folosită în mod abuziv de autorități și de mediul politic, pentru impunerea de restricții în exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar însemna un regres și o formă ascunsă de cenzură.
Faptul că unele entități de presă sunt „recidiviste” în materie de etică și profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar și a întregii comunități jurnalistice și poate conduce la generalizări periculoase. Recidivele pot fi folosite ca argumente împotriva libertății cuvântului și profesiei noastre.

Organismele colegiale de etică și deontologie ale jurnaliștilor și - în cele din urmă – Justiția au capacitatea analizării și sancționării derapajelor incriminate în Raportul CE.
Atragem atenția că respectarea codurilor etice proprii, ale asociațiilor profesionale și a reglementărilor legale în vigoare nu este facultativă, ci obligatorie pentru redobândirea respectului pentru profesia de jurnalist.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • CTP zicea aseara la Antena 3 ca "recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduită în mass-media" este mai "nociva" decit o emisiune de genul celora pe care le realizeaza cei de la A 3, adica dezechilibrate, cu atacuri la institutie/ persoana, fara prezentarea punctului de vedere al celui acuzat. "Interesant" punctul de vedere si remarcabila aparitie, mai ales ca il stiam apropiat de MediaPro...parca l-am mai vazut totusi si la altii, la RTV sau Realitatea, insa la Antena 3 !?

Trimite un comentariu