Skip to main content

CRP: Faptul că unele entităţi de presă sunt „recidiviste” în materie de etică poate conduce la generalizări periculoase

 

CRP - ADUNARE GENERALA

Publicitate

„Faptul că unele entităţi de presă sunt „recidiviste” în materie de etică şi profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar şi a întregii comunităţi jurnalistice şi poate conduce la generalizări periculoase”, este de părere Clubul Român de Presă. „Recidivele pot fi folosite ca argumente împotriva libertăţii cuvântului şi profesiei noastre”, se arată într-o poziţie a organizaţiei.

CRP consideră că recomandările din raportul Comisiei Europene ar putea fi folosită de mediul politic pentru legi împotriva libertăţii de exprimare.

CRP:

„Îngrijorarea noastră este că recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduită în mass-media ar putea fi folosită în mod abuziv de autorităţi şi de mediul politic, pentru impunerea de restricţii în exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar însemna un regres şi o formă ascunsă de cenzură.”

„Respectarea codurilor etice şi a legii nu este facultativă, ci obligatorie pentru redobândirea respectului pentru profesia de jurnalist”, încheie organizaţia.

Poziţia completă:

Respectarea standardelor etice, o problemă; Raportul CE semnalează corect deficitul

Respectarea standardelor etice şi profesionale este una dintre problemele mass-media din România, raportul Comisiei Europene semnalând în general corect acest deficit.
Recomandarea Comisiei Europene privind revizuirea standardelor etice este parţial realistă, având în vedere că şi actualele reguli, care sunt în acord în mare parte cu cerinţele Uniunii Europene, sunt repetat eludate de unele entităţi de presă.

Îngrijorarea noastră este că recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduită în mass-media ar putea fi folosită în mod abuziv de autorităţi şi de mediul politic, pentru impunerea de restricţii în exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar însemna un regres şi o formă ascunsă de cenzură.
Faptul că unele entităţi de presă sunt „recidiviste” în materie de etică şi profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar şi a întregii comunităţi jurnalistice şi poate conduce la generalizări periculoase. Recidivele pot fi folosite ca argumente împotriva libertăţii cuvântului şi profesiei noastre.

Organismele colegiale de etică şi deontologie ale jurnaliştilor şi - în cele din urmă – Justiţia au capacitatea analizării şi sancţionării derapajelor incriminate în Raportul CE.
Atragem atenţia că respectarea codurilor etice proprii, ale asociaţiilor profesionale şi a reglementărilor legale în vigoare nu este facultativă, ci obligatorie pentru redobândirea respectului pentru profesia de jurnalist.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • bahmuteanca bahmuteanca
    CTP zicea aseara la Antena 3 ca "recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduită în mass-media" este mai "nociva" decit o emisiune de genul celora pe care le realizeaza cei de la A 3, adica dezechilibrate, cu atacuri la institutie/ persoana, fara prezentarea punctului de vedere al celui acuzat. "Interesant" punctul de vedere si remarcabila aparitie, mai ales ca il stiam apropiat de MediaPro...parca l-am mai vazut totusi si la altii, la RTV sau Realitatea, insa la Antena 3 !?
  • Ioana Ioana
    toata presa e periculoasa, viitorul ei este FALIMENTUL

Trimite un comentariu

sus