Skip to main content

Gianina Corondan, TVR: “Sunt printre disponilbilizați pentru că nu am fost la concurs. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea“

 

gianina-corondan

Publicitate

Mă aflu pe lista de disponibilizați nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru ca eu nu m-am prezentat la selecție, în cunoștintă de cauză”, spune Gianina Corondan într-un punct de vedere trimis Paginademedia.ro. Ea critică modul în care a decurs procesul de selecție din TVR.

Gianina Corondan:

"Nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră așa de primitivă, ca abordare și credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea și capacitatea de comunicare cu publicul - esențiale pentru un profesionist de televiziune.

Să vă dau un exemplu de întrebare din testul grilă, menit să selecteze profesioniștii din corpul editorial: "În ce an a fost înființată televiziunea națională?"

Și acum eu vă întreb: oare asta trebuie să știe un realizator de emisiuni, în relația lui cu telespectatorii, pentru a rămâne în TVR? Răspunsurile la astfel de întrebări îl legitimează pe el ca bun profesionist? I-ar procura un loc de muncă într-o televiziune competitivă și dinamică?"

Punctul de vedere integral, în continuare:

1. Mă aflu pe lista de disponibilizați nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru ca eu nu m-am prezentat la selecție, în cunoștintă de cauză. Regulamentul spunea că cei care nu se vor prezenta vor fi incluși în mod automat pe lista celor disponibilizați. Mi-am asumat alegerea, deși cunosteam consecintele. Si nu am fost singura.

2. De ce nu m-am prezentat? Trăim într-o epocă în care televiziunea, asa cum o știam cu toții, s-a schimbat fundamental. Profesioniștii de televiziune se reinventează permanent pentru a face față noilor tendințe de consum de știri și divertisment. Oamenii se uită la filme, muzică și competiții sportive pe Internet.

Își iau știrile de pe Twitter și vorbesc cu televiziunile pe care le urmăresc pe Facebook.

Votează pe Internet - și dau aici exemplul Eurovision, pe care EBU l-a difuzat și pe web anul trecut; Eurovision România a avut una dintre cele mai mari audiențe pe Internet dintre toate țările membre EBU.

Oamenii se vor uita la emisiunile preferate pe tablete și vor pune întrebări invitatilor din studio prin rețele sociale.

Și Televiziunea publică cum se uită la acest prezent? Cum își selectează profesioniștii care, cum spuneam, ar trebui să învețe și să se reinventeze azi, ca să fie pe piață mâine?

Să vă dau un exemplu de întrebare din testul grilă, menit să selecteze profesioniștii din corpul editorial: "În ce an a fost înființată televiziunea națională?"

Și acum eu vă întreb: oare asta trebuie să știe un realizator de emisiuni, în relația lui cu telespectatorii, pentru a rămâne în TVR? Răspunsurile la astfel de întrebări îl legitimează pe el ca bun profesionist? I-ar procura un loc de muncă într-o televiziune competitivă și dinamică?

Un alt exemplu: Regulamentul de funcționare din TVR a fost deseori ținta unor critici în mediu intern, chiar ridiculizat pentru că e un regulament depășit și cu defecte. Bun. Păi și atunci de ce trebuie oamenii să-l învețe și să dea examen din el? De ce sunt selectați angajații după criterii anacronice?

Nu vreau să comentez în numele colegilor care au acceptat umilința de a trece prin aceste teste, deloc relevante pentru măsurarea competențelor lor.

Dar nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră așa de primitivă, ca abordare și credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea și capacitatea de comunicare cu publicul - esențiale pentru un profesionist de televiziune.

3. Unii dintre voi m-ați întrebat ce voi face în continuare. Vă spun doar că nu stau. Lucrez și mă reinventez. Vă voi ține la curent.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Ei, asta-i chestia! Poti comenta multi concursul respectiv, dar nu G. Corondan. Ea nu e fata proasta, dar este complet lipsita de realizari in TV. Chiar crede ea ca o atitudine nonconformista, mistocara, aiuristica si zanatica este suficienta pentru a te putea recomanda ca performant in televiziune? Imi pare rau de ea...
 • AR FI FOST O RUSINE PENTRU TINE SA RAMAI ACOLO.EU NU REZIST SA MA UIT DECAT LA 3 EMISIUNI .SI ASTA CAND IMI AMINTESC PT CA DE REGULA TVR NU EXISTA PT MINE.SOARTA TVR E PECETLUITA CU ACEST ZORO BARAT/COADA DE TOPOR IN FRUNTE -SAFTOIU.
 • ne-ai facut curiosi: care-ti sunt "marile realizari" atat profesionale cat si personale, ca de critica nu va intrece nimeni
 • are dreptate. dar...nici ea nu mi-a mai parut "creativa" dupa ce a plecat de la PRO. in ultimii ani mi s-a parut ca se "imbraca supermegaextra cool" ca sa se vada ca e tanara si nonconformista, dar cand deschidea mi se parea doar o fata batrana cu un umor fortat. mi se pare ca a fost printre acei prezentatori care au aparut, au facut valva si apoi s-au stins. din pacate majoritatea lor nu pricep ca putini sunt cei care pot sta pe tv o viata(si nu stiu de ce acum imi vin in cap doar niste nume americane. poate la noi doar esca o sa fie vesnica)
 • ca testul nu putea sa fie decat unul primitiv eram siguri, este insa mult mai interesant cum dupa contestatii unii chiar si-au dublat punctajele, asta ca sa nu mai vorbim ca intre timp au aparut si reguli noi, gen lista problematicilor sociali. dar ,tot raul spre bine, asa au aflat toti cei care lucreaza la stat cum pot ramane in post foarte simplu intrand intr-unul din criteriile acelei liste, care a devenit practic precendentul de salvare al angajatilor din oricare institutie de stat si adugand ca acum divorturile sunt si aproape gratis, e de bine.
 • geanina este o figura trista, in ciuda "nebuniei" pe care o afiseaza. Nu a reusit nici in profesiune (sa ne aducem aminte de jalnicele ei buletine meteorologice), nici in viata personala. Probabil ca nici in viitor nu va face nimic, pentru ca are ghinion si, in plus, niste rotite nu functioneaza cum trebuie.
 • Umilitoare au fost procedurile de testare. 75 000 de euro, s-au cheltuit cu comisiile care i-au examinat pe oameni? Or fi fost bonus de la stat sau de la liberalii care conduc aceasta institutie?
 • Geanina lua bani degeaba de vreo 10ani, timp in care se "reinventa"!!!!!!
  Poate ne lasa si se apuca de munca! TVR va ramane bolnav si neputincios atat cat gasca saftoiu-Zgabercea- Hossu Longin si alti ratati Mai stau pe acolo! Dar noi de ce ii finantam, ma intreb?
 • Oare angajatii de la Protv si Antena stiu cand au fost infiintate? Ce rusine ! Asta te califica sa lucrezi undeva ? Cat de jos a putut sjunge TVR!
 • Toti cei disponibilizati de la TVR se cred creativi si foarte buni in a face televiziune. Si totusi TVR-ul a atins ratinguri record. Si nu in spectrul bun al ratingurilor.
 • FAN GIANINA, cred intr o reinventare a ta, dar...dar! nu i simplu, spun desigur platitudini! dc ai acceptat atata vreme sa faci pe omul din spatele camerei?!? ce prieteni CREATIVI (citeste AGARICI!) ai, care te au lasat acolo in intuneric?!?...evident, era minunat daca aveai revelatia reinventarii acum niste gramezi de ani! azi cam tarzior, dar e posibila. daca ti pui mintea prea odihnita (sechelele tvr-ului, ce vrei!) la produs! idei!!!!!!!!!!!!!! bafta!
 • Nu cred ca toate argumentele Gianinei sunt "ok"!

  1.Poate ca-i banala intrebarea dar fiecare, indiferent de institutie, trebuie sa stie cand ea (institutia) s-a nascut si in ce imprejurari.
  2. Gianina cam lua banii (nu stiu cati!?) degeaba de la TVR. Avea aparitii sporadice comparativ cu cei care trudeau zilnic sau saptamanal (in functie de tipul emisiunii).
  3. De acord ca modul de selectare a celor care raman a fost umilitor. Trebuiau, poate, verificati doar cei adusi in cantitati imense pe vremea lui Lazescu + Culcer (in special din zona ... Moldova).
  4. Rolurile si functiile in TVR, e adevarat: nu se distribuie in functie de competente si creativitate. Pilele si politicul sunt regula de baza!
  5. Odihneste-te putin Gianina si apoi "ataca" un alt canal TV. Cu siguranta vei fi primita. Conditiile insa vor fi insa altele. Munca mai multa! Poate chiar si alti bani.
 • Gianina, mamaie, si daca te duceai, tot picai. Ia aminteste-ți ce penibila ai fost la acea catastrofală Selecție Naționala Eurovision! Te-ai revăzut recent in insailarea aceea De ce il iubim pe Florin? Hai, la revedere!
 • Geanina... uite cine era mintea creativa si talentul TVR-ului.
  Reinventeaza-te la Taraf TV si lasa-ne pe noi in pace.

Trimite un comentariu