Skip to main content

Gianina Corondan, TVR: “Sunt printre disponilbilizaţi pentru că nu am fost la concurs. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea“

 

gianina-corondan

Publicitate

Mă aflu pe lista de disponibilizaţi nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru ca eu nu m-am prezentat la selecţie, în cunoştintă de cauză”, spune Gianina Corondan într-un punct de vedere trimis Paginademedia.ro. Ea critică modul în care a decurs procesul de selecţie din TVR.

Gianina Corondan:

"Nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră aşa de primitivă, ca abordare şi credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea şi capacitatea de comunicare cu publicul - esenţiale pentru un profesionist de televiziune.

Să vă dau un exemplu de întrebare din testul grilă, menit să selecteze profesioniştii din corpul editorial: "În ce an a fost înfiinţată televiziunea naţională?"

Şi acum eu vă întreb: oare asta trebuie să ştie un realizator de emisiuni, în relaţia lui cu telespectatorii, pentru a rămâne în TVR? Răspunsurile la astfel de întrebări îl legitimează pe el ca bun profesionist? I-ar procura un loc de muncă într-o televiziune competitivă şi dinamică?"

Punctul de vedere integral, în continuare:

1. Mă aflu pe lista de disponibilizaţi nu pentru că nu am trecut testele, ci pentru ca eu nu m-am prezentat la selecţie, în cunoştintă de cauză. Regulamentul spunea că cei care nu se vor prezenta vor fi incluşi în mod automat pe lista celor disponibilizaţi. Mi-am asumat alegerea, deşi cunosteam consecintele. Si nu am fost singura.

2. De ce nu m-am prezentat? Trăim într-o epocă în care televiziunea, asa cum o ştiam cu toţii, s-a schimbat fundamental. Profesioniştii de televiziune se reinventează permanent pentru a face faţă noilor tendinţe de consum de ştiri şi divertisment. Oamenii se uită la filme, muzică şi competiţii sportive pe Internet.

Îşi iau ştirile de pe Twitter şi vorbesc cu televiziunile pe care le urmăresc pe Facebook.

Votează pe Internet - şi dau aici exemplul Eurovision, pe care EBU l-a difuzat şi pe web anul trecut; Eurovision România a avut una dintre cele mai mari audienţe pe Internet dintre toate ţările membre EBU.

Oamenii se vor uita la emisiunile preferate pe tablete şi vor pune întrebări invitatilor din studio prin reţele sociale.

Şi Televiziunea publică cum se uită la acest prezent? Cum îşi selectează profesioniştii care, cum spuneam, ar trebui să înveţe şi să se reinventeze azi, ca să fie pe piaţă mâine?

Să vă dau un exemplu de întrebare din testul grilă, menit să selecteze profesioniştii din corpul editorial: "În ce an a fost înfiinţată televiziunea naţională?"

Şi acum eu vă întreb: oare asta trebuie să ştie un realizator de emisiuni, în relaţia lui cu telespectatorii, pentru a rămâne în TVR? Răspunsurile la astfel de întrebări îl legitimează pe el ca bun profesionist? I-ar procura un loc de muncă într-o televiziune competitivă şi dinamică?

Un alt exemplu: Regulamentul de funcţionare din TVR a fost deseori ţinta unor critici în mediu intern, chiar ridiculizat pentru că e un regulament depăşit şi cu defecte. Bun. Păi şi atunci de ce trebuie oamenii să-l înveţe şi să dea examen din el? De ce sunt selectaţi angajaţii după criterii anacronice?

Nu vreau să comentez în numele colegilor care au acceptat umilinţa de a trece prin aceste teste, deloc relevante pentru măsurarea competenţelor lor.

Dar nicăieri în Europa selectarea de personal nu s-a făcut de o manieră aşa de primitivă, ca abordare şi credibilitate. Concursul nu a filtrat nici pe departe creativitatea, talentul, priceperea şi capacitatea de comunicare cu publicul - esenţiale pentru un profesionist de televiziune.

3. Unii dintre voi m-aţi întrebat ce voi face în continuare. Vă spun doar că nu stau. Lucrez şi mă reinventez. Vă voi ţine la curent.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • GEORGE GEORGE
  Ei, asta-i chestia! Poti comenta multi concursul respectiv, dar nu G. Corondan. Ea nu e fata proasta, dar este complet lipsita de realizari in TV. Chiar crede ea ca o atitudine nonconformista, mistocara, aiuristica si zanatica este suficienta pentru a te putea recomanda ca performant in televiziune? Imi pare rau de ea...
 • zoe zoe
  AR FI FOST O RUSINE PENTRU TINE SA RAMAI ACOLO.EU NU REZIST SA MA UIT DECAT LA 3 EMISIUNI .SI ASTA CAND IMI AMINTESC PT CA DE REGULA TVR NU EXISTA PT MINE.SOARTA TVR E PECETLUITA CU ACEST ZORO BARAT/COADA DE TOPOR IN FRUNTE -SAFTOIU.
 • bea bea
  ne-ai facut curiosi: care-ti sunt "marile realizari" atat profesionale cat si personale, ca de critica nu va intrece nimeni
 • adrino adrino
  are dreptate. dar...nici ea nu mi-a mai parut "creativa" dupa ce a plecat de la PRO. in ultimii ani mi s-a parut ca se "imbraca supermegaextra cool" ca sa se vada ca e tanara si nonconformista, dar cand deschidea mi se parea doar o fata batrana cu un umor fortat. mi se pare ca a fost printre acei prezentatori care au aparut, au facut valva si apoi s-au stins. din pacate majoritatea lor nu pricep ca putini sunt cei care pot sta pe tv o viata(si nu stiu de ce acum imi vin in cap doar niste nume americane. poate la noi doar esca o sa fie vesnica)
 • non telespectator non telespectator
  ca testul nu putea sa fie decat unul primitiv eram siguri, este insa mult mai interesant cum dupa contestatii unii chiar si-au dublat punctajele, asta ca sa nu mai vorbim ca intre timp au aparut si reguli noi, gen lista problematicilor sociali. dar ,tot raul spre bine, asa au aflat toti cei care lucreaza la stat cum pot ramane in post foarte simplu intrand intr-unul din criteriile acelei liste, care a devenit practic precendentul de salvare al angajatilor din oricare institutie de stat si adugand ca acum divorturile sunt si aproape gratis, e de bine.
 • pop traian pop traian
  geanina este o figura trista, in ciuda "nebuniei" pe care o afiseaza. Nu a reusit nici in profesiune (sa ne aducem aminte de jalnicele ei buletine meteorologice), nici in viata personala. Probabil ca nici in viitor nu va face nimic, pentru ca are ghinion si, in plus, niste rotite nu functioneaza cum trebuie.
 • VICTOR. A VICTOR. A
  Umilitoare au fost procedurile de testare. 75 000 de euro, s-au cheltuit cu comisiile care i-au examinat pe oameni? Or fi fost bonus de la stat sau de la liberalii care conduc aceasta institutie?
 • Grist Grist
  Geanina lua bani degeaba de vreo 10ani, timp in care se "reinventa"!!!!!!
  Poate ne lasa si se apuca de munca! TVR va ramane bolnav si neputincios atat cat gasca saftoiu-Zgabercea- Hossu Longin si alti ratati Mai stau pe acolo! Dar noi de ce ii finantam, ma intreb?
 • matei_a matei_a
  Exact!
 • andy andy
  Oare angajatii de la Protv si Antena stiu cand au fost infiintate? Ce rusine ! Asta te califica sa lucrezi undeva ? Cat de jos a putut sjunge TVR!
 • Piglet Piglet
  Toti cei disponibilizati de la TVR se cred creativi si foarte buni in a face televiziune. Si totusi TVR-ul a atins ratinguri record. Si nu in spectrul bun al ratingurilor.
 • udi alan udi alan
  FAN GIANINA, cred intr o reinventare a ta, dar...dar! nu i simplu, spun desigur platitudini! dc ai acceptat atata vreme sa faci pe omul din spatele camerei?!? ce prieteni CREATIVI (citeste AGARICI!) ai, care te au lasat acolo in intuneric?!?...evident, era minunat daca aveai revelatia reinventarii acum niste gramezi de ani! azi cam tarzior, dar e posibila. daca ti pui mintea prea odihnita (sechelele tvr-ului, ce vrei!) la produs! idei!!!!!!!!!!!!!! bafta!
 • Horea Horea
  Nu cred ca toate argumentele Gianinei sunt "ok"!

  1.Poate ca-i banala intrebarea dar fiecare, indiferent de institutie, trebuie sa stie cand ea (institutia) s-a nascut si in ce imprejurari.
  2. Gianina cam lua banii (nu stiu cati!?) degeaba de la TVR. Avea aparitii sporadice comparativ cu cei care trudeau zilnic sau saptamanal (in functie de tipul emisiunii).
  3. De acord ca modul de selectare a celor care raman a fost umilitor. Trebuiau, poate, verificati doar cei adusi in cantitati imense pe vremea lui Lazescu + Culcer (in special din zona ... Moldova).
  4. Rolurile si functiile in TVR, e adevarat: nu se distribuie in functie de competente si creativitate. Pilele si politicul sunt regula de baza!
  5. Odihneste-te putin Gianina si apoi "ataca" un alt canal TV. Cu siguranta vei fi primita. Conditiile insa vor fi insa altele. Munca mai multa! Poate chiar si alti bani.
 • corina dragu corina dragu
  Gianina, mamaie, si daca te duceai, tot picai. Ia aminteste-ți ce penibila ai fost la acea catastrofală Selecție Naționala Eurovision! Te-ai revăzut recent in insailarea aceea De ce il iubim pe Florin? Hai, la revedere!
 • matei_a matei_a
  Geanina... uite cine era mintea creativa si talentul TVR-ului.
  Reinventeaza-te la Taraf TV si lasa-ne pe noi in pace.

Trimite un comentariu

sus