Skip to main content

Kantar: Auditul arată că audiențele sunt măsurate corect. Și un dialog memorabil între Rareș Bogdan și măsurătorii audiențelor

 

televizoare

Publicitate

"Veniți în după-amiaza aceasta la ARMA". "Nu pot. Am emisiuni de la 18.30 și de la 22.15". "Haideți mâine dimineață." "Nu vin la 8, doamnă, că eu nu mă trezesc la 8. Eu plec la unu și jumătate din redacție, dar vin mâine, înainte de prânz". Este doar o bucată din dialogul purtat de Lucia Antal, președintele Asociației Române de Măsurare a Audiențelor și Rareș Bogdan, de la Realitatea TV.

Rareș Bogdan a fost cel mai "vocal" contestatar al datelor de audiență într-o conferință de presă care a avut loc la sediul măsurătorului de audiență TV Kantar.

Înainte de schimbul de invitații, în care "propunerea" ARMA nu se întâlnea deloc cu disponibilitatea lui Rareș Bodgan, câteva detalii despre auditul făcut sistemului de măsurare a audiențelor TV.

Sistemului este în conformitate cu normele internaționale, au declarat reprezentanții ARMA în cadrul unei conferințe în care au fost prezentate concluziile auditului sistemului de măsurare. Audit este realizat periodic de către ARMA.

"Procedura de audit a confirmat faptul că aparatele peoplemeter folosite de Kantar Media sunt capabile să măsoare toate canalele care au un site de referință (semnături digitale), indiferent de platformă - cablu analogic, cablu digital, satelit, DTH -, conform cu standardele internaționale", a declarat Lucia Antal, președintele ARMA.

La conferință a fost prezent și Rareș Bogdan, realizator la Realitatea TV, care a fost și cel mai vocal în discuțiile cu reprezentanții ARMA și Kantar. El a reamintit că o parte din publicul emisiunii sale, difuzată la ora 23.00, este formată din copii și a ridicat problema eșantionării  „2/3 din urban și doar o treime din rural, câtă vreme România este împărțită- 53% urban și 47% rural”

Iosif Kălăuz reprezentant Kanal D și membru în comitetul tehnic al ARMA: „Există această disproporționalitate dar care nu pune în pericol sistemul. În momentul în care datele se culeg, sunt ajustate printr-un coeficient de ponderare astfel încât comportamentul lor va reprezenta poza României „în mic”. Sunt aspecte normale în sociologie”.

Rareș Bogdan: Nu înțeleg exact care este rolul ARMA. Dumneavoastră, ca președinte al asociației, trebuia să ne apărați și trebuia să mediați o problemă între noi și Kantar. Dar v-ați poziționat ca avocat al Kantar.

Lucia Antal - Aveți nenumărate invitați pe e-mail către reprezentanții dumneavoastră de la Realitatea să vină la discuții.

Rareș Bogdan: Distinsă doamnă, acest conflict a început în urmă cu două săptămâni și a fost făcută o singură invitație, săptămâna trecută.

Lucia Antal: Au mai fost încă două invitații.

Rareș Bogdan: Eu știu de o singură invitație dar nu am putut participa. Și am mai primit încă una pentru a ne chema la excluderea din Asociație.

Lucia Antal: Puteți veni și dumneavoastră.

Rareș Bogdan: Nu vi se pare normal ca ARMA să încerce să medieze o problemă apărută între Kantar, firma prestează pentru ARMA, și Realitatea TV, care este membru fondator al asociației și care a semnalat o problemă. Problemă pe care a semnalat-o și Prima TV și Kanal D.

Lucia Antal: Veniți în după-amiaza aceasta la ARMA și să avem o discuție. Vreți să veniți dimineață. Spuneți când vreți să veniți.

Rareș Bogdan: Am emisiuni de la 18.30 și de la 22.15. Mâine vin cu mare drag. Însă să-mi spuneți înainte cu o zi nu în ziua respectivă. (...) Am primit un comunicat în care ne anunță că ne exclud dacă mai ridicăm glasul. Noi am ridicat glasul să semnalăm o problemă care poate fi reală sau poate fi explicată. Din punctul nostru de vedere este reală.

Lucia Antal: Ați spus că veniți mâine dimineață și discutăm la asociație.

Rareș Bogdan: Nu vin la 8, doamnă, că eu nu mă trezesc la 8. Eu plec la unu și jumătate din redacție, dar vin mâine, înainte de prânz, la dumneavoastră. Dar nu mă așteptați la opt că nu vin la opt. La 10.30, când mă trezesc.

Lucia Antal: Îmi pare bine că putem să avem o discuție în cadrul ARMA.

Rareș Bogdan: Nu credeți că era mai normal decât să vină un comunicat prin care să ne anunțați că ni se taie capul pentru că am arătat cu degetul o problemă? Nu vi se pare normal să întreb de ce am 94.000 de copii care se uită la 23.42 la Jocuri de putere, că nu-s Mickey Mouse. Dar mă rog discutăm mâine ca să nu vă mai chinui.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Parerea mea este ca Realitatea TV este un post care este platit sa vorbeasca,sa injure,sa improaste cu noroi pe toti cei care nu sunt de acord cu USL.Asta nu-i televiziune de informare,asta-i bataie de joc.Sa acuzi fara probe si sa vrei sa te transformi in instanta de judecata este ilegal.Cred ca ARMA ar trebui sa-i excluda!
 • fabuloasa treaba cu 94.000 de copii care se la Realitatea ... sa imi fie cu iertare, eu ca om trecut de 30 de ani si rar ma uit la Realitatea ... un copil as baga mana in foc ca nu se uita ...

  ... dar probabil exista o explicatie ... o secretara care a plecat intre timp din Kantar a dat copy-paste in Excel cu un rand mai jos si a incurcat Realitatea cu Disney Jr. ... :)
 • acest pseudojurnalist rares bogdan si-a aratat "profesionalismul" asa cum stie el mai bin, un latrau adus de gusa si pus acolo numai pentru a dezinforma si a se ambala fara logica. Realitatea= irealitatea si imorala.
 • Este trista atitudinea ARMA, este trist sa vedem ca 94.000 de copii se uita la Realitatea... este trist ca unii dintre voi sunt caractere de 2 lei si incearca sa spun ca postul nu este... nu exista... si chiar si asa... ce facem cu diferentele de audiente.. cu cifrele... care sunt aberante...
 • da, e un miniFiat, insa pretul bate la ochi...daca e nou ar trebui sa coste peste 10.000 euro; ori e o smecherie la mijloc ori masina e veche...si ca sa pui mina pe premiu mai scoate, tata, din buzunar impozitul in cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din acordarea premiului. adica obtii venit net daca ai "norocul" sa pui mina pe premiu.
 • Petrisor, explica-i fetei asteia care a scris articolul ca numele e Lucia Antal! Ma refer la primul paragraf. Nu exista articol semnat de ea fara greseala.
 • Pro FM da la concurs, in Sibiu, o masina second hand. :)
  Din regulament puteti vedea ca masina pe care o ofera ca premiu are valoare de... 4.900 de euro, TVA inclus !!!

  http://ora.oradesibiu.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/03/regulament-FIATent-la-Profm-SIBIU-forma-finala-vizata.doc
 • 94.000 de copii care se uita Jocuri de putere (realitatea tv)la ora 23.42,e o ora la care un copil dintr-o famile normala doarme,cred ca si daca sar fi uitat la filme porno nu era audienta de 94000 la ora 23.42,aceste audienta is masluite,mai bine ar fi fost masurate de societatile de cabu deoarece aceste au decodoare digitale.
  sa fim seriosi cine sta cand porneste televizoru sa se autentifice + sa spun ca este adult,invitat sau copil .
  Sa fim seriosi aceste audiente is false
 • REALITATEA TV are mari probleme de rating, dar nu pt ca ar complota cineva impotriva lor! Si CU CAT guralivii de acolo fac spume pe tema conspiratiei galactice contra lor, cu atat se adancesc in rahat. Sunt compromisi, cand toata lumea era antiBASE, ei pupau proFUNDbase! Acum au mai cotit o putin, dar tarziu. Un post fara identitate, moderatori fara vana si personalitate, rebeli fara cauza!
 • Auditorul englez a verificat 100 de gospodarii din cele aproximativ 1400...Din peoplemeterele verificate, DOAR 45% FUNCTIONAU CORECT, restul de 55% prezentau erori de functionare sau nu erau corect utilizate. CONCLUZIE : kantar masoara corect audientele , marja de eroare este de +/- 60%. Deci ce atata tevatura ???!!!
 • 1. Vrem sa vedem cum aparat un aparat peoplemeter; faptul ca se tin ascunse si nu se explica modul de functionare naste suspiciuni!
  2. Daca auditul e corect, cum de se uita 94.000 de copii la Jocuri de Putere, chiar asa, fratilor! E halucinant, iar explicatiile Kantar si ARMA sunt cel putin haioase, ca sa nu spun penibile.

Trimite un comentariu