Skip to main content

VIDEO. Jurnalism este să redai ceea ce alţi oameni nu vor să redai. Restul e PR. Violenţa brută asupra ziariştilor

 

Publicitate

VIOLENŢA ASUPRA ZIARIŞTILOR. "Există un citat celebru al lui Orson Wells, care spune că jurnalismul este să redai ceea ce alţi oameni nu vor să redai. Restul este PR şi în România se face atât de mult PR, inclusiv de către jurnalişti, şi atât de puţin jurnalism, încât mi se pare că orice încercare de a trece un pic de zidul ignoranţei este binevenită”. Citatul a fost invocat de jurnalistul Cătălin Tolontan, într-un reportaj realizat de Digi 24, despre agresiunile împotriva jurnaliştilor.

Materialul, care a fost difuzat la emisiunea Din Interior şi pe care Paginademedia.ro îl redă în continuare integral, porneşte de la un caz în care ziariştii postului Digi 24 au fost agresaţi de un agent de pază de la Nitramonia Făgăraş, în timpul unei documentări despre privatizarea fabricii.

Câteva declaraţii din reportaj:

De ce au reacţionat aşa?

Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei - Active Watch:

„E vorba de frica de expunere publică. (...) Pazncii îi acuză pe ziarişti ca şi când ar fi nişte persoane private care intră pe o proprietate străină să fure prune, când, de fapt, ziariştii sunt purtătorii privirii publicului, pe un subiect care este de interes public, paznicul fiind parte din acest subiect de interes public”. "Dacă ne uităm la România ultimilor ani, cei mai supăraţi de faptul că ziariştii scormonesc vieţi care nu s-ar dori scormonite sunt demnitarii".

Cătălin Tolontan:

„La Nitramonia s-a întâmplat unul dintre cazurile în care autoritatea, sub orice formă a ei, sub forma dură de data asta, musculară, acţionează împotriva jurnaliştilor. Vestea rea este că jurnaliştii au fost întâmpinaţi cu violenţă, vestea bună este că încă le mai pasă unora de ceea ce difuzează, scriu sau vorbesc jurnaliştii în România”.

Diana Hătneanu, APADOR-CH:

„La nivel local funcţionează anumite găşti, mai puţin elegant. Notabilităţile locale formează un cerc închis, toţi sunt rude cu toţi şi dacă nu sunt rude, devin rude prin cumetrii şi alte asemenea metode şi e foarte greu, dacă nu faci parte din acest cerc, să îţi cauţi dreptate atunci când e sau, ca ziarist, să reuşeşti să scrii despre ei şi să poţi să şi trăieşti. Există presiuni economice foarte mari la nivelul presei locale.”

Răzvan Martin, ActiveWatch:

"La nivel local primarul îţi poate trimite instituţii cu atibuţii de control pe cap. Şi, mai grav, se pot exercita presiuni asupra companiilor care îţi acordă publicitate. Şi să te trezeşti fără publicitate. Sau firmele de publicitate să se trezească cu controle la ei pentru că îţi acordă publicitate."

Un reportaj despre violenţa împotriva jurnaliştilor, despre cazuri de agresiune, despre unde poate duce frica de expunere publică:

Transcrierea completă a reportajului, aici.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • bahmuteanca bahmuteanca
    stimabile/stimabilo, te rog sa folosesti alt (pseudo) nume, daca tot doresti sa provoci scandaluri pe aici...ptr ca eu il folosesc de mai bine de un an, cind matale nu erai pe aicea...
  • Radu09 Radu09
    bahmuteanca tu traiesti in jungla ,sau iti place sa vb asa ca .... in targ . Ce audienta !? Digi24 nu e masurat la audienta .
    Jurnalisti is buni numa cand isi fac primarii campanie .
    Sa bati sau sa agresezi un jurnalist e infractiune ,apoi dc ne miram ca multi jurnalisti au castigat multe procese la CEDO.
  • Florina Florina
    E destul de hazliu cum isi dau unii cu parerea .... In primul rand consider ca un jurnalist trebuie sa stie sa aplaneze, pe cat posibil, conflictele de pe teren ... nu sa duca la escaladarea lor. In al doilea rand, daca agresorul ii sparge camera sau nasul, in fata sefilor, tot jurnalistul va fi de vina. Se va lua opozitie oficiala de condamnare a agresiunilor asupra presei, dupa care omul isi va repara camera (sau nasul) tot pe banii lui. Iar dupa ceva timp (putin, de obicei) incidentul va fi uitat, ami ales daca e vorba de salarii care intarzie sau cand rateaza un alt subiect. Nu stiu cati dintre jurnalisti mai fac parte din sepecia celor puri si duri, care isi pu integritatea fizica in pericol pentru un subiect sau risca sa fie dati in judecata doar de dragul dreptatii. Pacat, s-ar fi putut si asa....
  • Tataee Tataee
    bahmuteanco, esti pe dinafara. Digi 24 este cel mai echilibrat post de stiri.
  • escu escu
    bahmuteanca, recunosc, sunt un nimeni. Poate de aia ma uit la Digi 24. Cat despre tine, pacat de aerul pe care il consumi cam degeaba ...
  • Argus2013 Argus2013
    Bahmutanca: norocul jurnalistilor adevarati cai(!) aperi!
    lacoonic: subscriu;)
  • lacoonic lacoonic
    Bahmuteanca..."sunte-ti" agramata. :))
  • bahmuteanca bahmuteanca
    Trebuie sa recunoastem ca acel cameraman are si fata de luat pumni. Cum tipa el mititelul... ca un porc injunghiat de ignat. Daca vreti sa aratati tarii intregi cat de mareti sunteti voi cu campania voastra de doi lei cu care vreti sa "surpinde-ti Romania", mai patiti si de astea. Poate asa faceti si voi audienta ca un lucru este clar: cata tehnica si cat de multi sunte-ti voi,cu toate statiile voastre regionale de doi lei, tot nu se uita nimeni la Digi 24. Ca sa nu mai zic ca mereu sunte-ti ultimii la toate stirile iar la alea pe care nu le mirositi ziceti ca "struguri sunt acrii" ca de nu dati voi asa ceva le tv doar sunteti "echilibrati" vorba lui Basescu. Personal cred ca meritati ce ati patit daca nu respectati proprietatile private si vreti sa va credeti mai presus de multi altii.
  • Justin Viber Justin Viber
    Un pic off topic: dacă paginademedia.ro l-a citat corect pe Tolontan, transmiteţi-i din partea mea lui Tolontan să dea, voluntar, un cap în lemnul bibliotecii. Citatul invocat aparţine lui George Orwell şi sună aşa, în original: "“Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations.” S-a înţeles, cetăţene Kane?

Trimite un comentariu

sus