Skip to main content

De unde se taie costurile în print. Hârtia, tiparul și costurile administrative, pe primele locuri

 

tipografie EVZ

Publicitate

SECȚIUNE SPONSORIZATĂ. Ce costuri taie publisherii în lume pentru a menține printul? Pe primele locuri "de sacrificiu" sunt hârtia, tiparul și costurile administrative, potrivit unui studiu pe care Paginademedia.ro îl prezintă în continuare.

Cercetarea a fost făcută pe 500 de publisheri și oameni din zona de conducere din 84 de țări, pe zone precum media, tipografii, administrație și distribuție.

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, în seria Idei pentru presă, câteva date dintr-un studiu realizat de World Association of Newspaper - WAN-IFRA. Secțiunea Idei pentru presă este sponsorizată de proiectul Antreprenoriat și Inovație în Mass-Media.

Puteți descărca materialul gratuit, integral, dar și alte studii de pe site-ul Antreprenoriat și Inovație în Massmedia.

Tăierea costurilor este un aspect important pentru un business în media. Nu e ușor să scazi costuri și să oferi, în același timp, un produs de calitate, arată studiul WAN. Cu toate acestea publicațiile încearcă tot felul de strategii: reducerea numărului de angajați, consolidarea birourilor și a tipografiilor, reducerea numărului de pagini sau a secțiunilor, ori a numărului de zile de apariție.

„Nu este vorba doar de tăierea costurilor, ci și despre regândirea modelului de business, a operațiunilor și modelului de producție. Trebuie să-ți pui niște întrebări fundamentale. Cum distribuim ziarele? Oare există un model mai eficient? Cum se descurcă echipele de vânzări?”, spune Sandy Nelson, CEO la Aperio International, o companie de consultanță ce ajută companiile să-și regândească modelul de business.

Principalele zone din care publisherii și-au propus să taie costurile

WAN IFRA a realizat o cercetare pentru a stabili care sunt principalele zone din care publisherii vor tăia costuri. Cercetarea a fost făcută pe 500 de publisheri și oameni din zona de conducere din 84 de țări, pe zone precum media, tipografii, administrație și distribuție.

Rezultatele studiului sunt prezentate în graficul de mai jos:

Capturaţi ecranul complet 29.03.2013 134842.bmp

 

Atenție la digital

Pentru că era profiturilor uriașe s-a dus demult, companiile caută noi modalități de a atrage venituri, dar și de a tăia costurile. Obiectivul final este de a crea un nou model de business care să permită crearea de conținut ce poate fi distribuit pe diverse platforme, un model care să se adapteze evoluției tehnologice și schimbărilor obiceiurilor de consum.

Zonele de interes: concentrare pe maximizarea veniturilor din print, dar și atragerea veniturilor din zona digitală. Chiar dacă anumite zone aduc venituri nesemnificative, cum ar fi zona de mobile sau tabletele, ignorarea lor în prezent ar însemna pierderea unor bani în viitor.

La nivel internațional, publisherii investesc serios în pregătirea oamenilor în domeniile new business și în inovare, potrivit studiului WAN-IFRA.

Puteți descărca gratuit studiul, integral, dar și alte materiale cu idei pentru presă, de pe site-ul Antreprenoriat și Inovație în Massmedia.

Din aceeași secțiune, citește și:

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • la gazeta sporturilor s-au redus lefurile cu 10% in ultima luna si se aude ca la finalul anului vor urma alte restructurari
 • Frumos stutiu... dar din cite vad e valabil ptr ziarele de afara.. La noi se taie din lefurile angajatilor pe citeva luni daca se poate si daca se insista nu se mai dau... ca ce le trebuie angajatilor bani. Se angajeaza CEO sau cine stie ce alti sefi, dar se taie de la angajati, se angajeaza online manager dar se taie tot de la angajati. Ati auzit voi pe unul in Romania care sa spuna ca si-a reinvestit profitul in oameni si alte resurse pentru a face bani... NU, tot de la angajati.. Hartie nu se taie, ca altfel ai ramane fara obiectul muncii, tipar nu se taie, probabil nu se plateste cu lunile.
  Toti niste lesinati dupa profituri mari si meciuri politice.
  Iti vine sa vomiti.
 • asta e un studiu publicat in 2010, realizat in 2010 (daca nu 2009), cind avea un rost.
  El apare aici in 2013.... dar jurnalistul romanesc de elita "uita" sa-l dateze... ia doar cu copy-paste tabelul :-)
  De ce moare / a murit presa? Uite d-asta!
 • aha!... păi voiculescu și tucă taie salariile la jurnaliști
  tot la fel și patriciu-burci
  tot la fel și adamescu
  la fel și alții de prin țară...
  oare ăști nu citesc studiile prezentate aici?
  :P
 • no-i fi eu economist, dar daca tai hartie, tiparul, salariile, distributia... ce pana mea mai ramane? adica ce se mai scrm sa vanda aia de la publicitate si marketing? metoda asta minunata a fost aplicata si s-au vazut clar rezultatele, asa ca nu merge.

Trimite un comentariu