Skip to main content

ISTORIE. Antena 1 și RCS, un meci care a început de la fotbal și a trecut mai apoi la CNA și la DNA.

 

RCS&RDS

Publicitate

Ceea ce a explodat cu audieri și reținerea la DNA a șefului Antenelor, Sorin Alexandrescu, este rezultatul unei istorii zbuciumate între RCS și grupul Intact.

Paginademedia.ro vă prezintă istoria unei relații ca o poveste suculentă de telenovelă latin-balcanică: a început promițător, cu un "mariaj" pentru meciurile de fotbal, a continuat cu "ciupeli", s-a rupt într-un "divorț" , s-a aprins în certuri "în văzul lumii", pentru a ajunge, în final, la avocați și DNA. O suită de neînțelegeri care au dus în final cu începeprea urmăririi penale petru șantaj a lui Sorin Alexandrescu, directorul general al trustului Intact.

REZUMAT: Primele scântei dintre Antena 1 și compania RCS&RDS s-au aprins de la fotbal, când cele două companii au cumpărat, în consorțiu, drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I. Nu s-au înțeles asupra banilor, iar RCS a decis să-și lanseze, la scurt timp după ce au achiziționat meciurile, propria televiziune de sport unde a difuzat meciurile. Conflictul a escaladat când Antena 1 a decis să ceară în instanță 60 de milioane de euro și a continuat în primăvara anului trecut când Antenele au fost scoase de pe rețeaua Digi TV pentru că cele două companii nu s-au înțeles din nou la bani.

Povestea, pe larg, în ani, bani, fapte și "șoapte":

CUPLUL ANULUI. În 2008, "mariajul" dintre Intact și RCS a lăsat târgul "cu gura căscată". RCS&RDS și Antena Group s-au aliat pentru a participa la licitația pentru drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I pentru perioada 2008-2011. Au reușit. Interesele celor două companii s-au întâlnit la mijloc: Antena 1 avea nevoie de un partener cu forță financiară, iar RCS&RDS de o televiziune cu acoperire mare, pentru că aceasta a fost una dintre pretențiile Ligii.

Sorin Ovidiu Vîntu, care își pregătea deja șampania victoriei, a avut o surpiză: Consortiul RCS – Antena a câștigat drepturile de difuzare, după ce a oferit 85 de milioane de euro plus TVA, pentru trei sezoane. Cu tot cu TVA, suma sărea de 100 de milioane de euro. Inca de la licitatie s-a vazut implicarea RCS: cel care a licitat a fost Alexandru Oprea, directorul RCS RDS.

alexandru oprea/ tolo.ro
Alexandru Oprea, RCS&RDS, a licitat pentru drepturile de fotbal în numele consorțului în 2008
Sursa foto: Tolo.ro

"COPILUL" GSP. Cuplul Intact-RCS se pune pe treabă și, la scurt timp, se naște și "copilul" GSP TV. În primăvara lui 2008, ca rezultat al intelegerii cu RCS, Antena 1 a lansat GSP TV (cu extensiile GSP TV 2, 3 și 4 pentru situațiile în care meciurile s-ar fi suprapus) pentru difuzarea meciurilor din Liga I.

CINE HRĂNEȘTE COPILUL? GSP TV a avut o viață agitată încă de la început. Când a venit scadența pentru plata drepturilor de difuzare, RCS a făcut plata către Liga Profesionistă de Fotbal, însă nu și Antena 1. A spus-o chiar Dumitru Dragomir, aseară, la Turcescu: "Antena n-a mai plătit. Puteau pierde drepturile. A plătit doar RCS, nu știu cum au făcut"

FIECARE LA "CASA" LUI. Dragostea a durat un an. RCS&RDS decide să-și lanseze propria televiziune de sport Digi Sport (cu alte trei extensii), după cum paginademedia.ro a anunțat AICI.

"Rămânem evident, pe parcursul celor trei ani implicaţi în proiectul respectiv. Sigur că, în timp, putem discuta cu Antena 1 ca o parte din aceste meciuri să fie difuzate pe Digi Sport. Câteva meciuri oricum nu erau difuzate pe GSP TV.", a declarat Alexandru Oprea, director RCS&RDS la vremea respectivă.

Parteneriatul cu Antena 1 a fost păstrat în cei trei ani, așa cum Oprea a promis, însă, în timp, a luat atentelor mai multe opțiuni, culminând, în ianuarie 2010, cu prima opțiune și cea mai importantă, care era deținută de Antena 1.

MARTIE 2011. SĂGEȚILE. În apropierea licitației pentru drepturile din Liga I, Antena Group a pornit la atac împotriva celor de la RCS&RDS, cerându-le 60 de milioane de euro, reprezentând daune pentru că operatorul de cablu "preia de la Antena 1 fără niciun cost programe pe care le transmite în reţea, iar publicul plăteşte pentru accesul la cablu". După nicio lună, Antena a acționat RCS&RDS în judecată pentru aceste despăgubiri.

RCS&RDS a dat, la rândul său, Antenele în judecată cerându-le daune de 100 de milioane de euro pentru "gravele prejudicii materiale şi morale produse în urma campaniei media prin care posturile audiovizuale şi celelalte canale media ale Grupului Intact Media".

DIVORȚUL. MAI 2011, CONSORȚIUL SE RUPE. Odată ce consorțiul a terminat cu cei trei ani de contract pentru difuzarea meciurilor din Liga I, în luna mai 2011, RCS&RDS a scos din grilă televiziunea de sport a antenelor, GSP TV, care până la momentul respectiv fusese distribuită exclusiv de operatorul de cablu.

IULIE 2011. Postul GSP TV a intrat în lista televiziunilor must carry și a devenit liber la retransmisie. Însă RCS&RDS s-a încăpățânat să accepte modificarea. Rețeaua de cablu a fost amendată de CNA în toamna lui 2011 cu 10.000 de lei pentru refuzul de a introduce GSP TV în grila la de programe. În final, Antena Group a mers în instanță și a obligat RCS&RDS să adauge televiziunea de sport în grilă printr-o ordonanță președințială. Abia în luna ianuarie 2012 GSP TV a putut fi văzut în rețeaua RCS&RDS.

MAREA RUPTURĂ. VINERI. 20 APRILIE 2012. Posturile trusutului Intact au ieșit de pe Digi TV, rețeaua DTH deținută de RCS&RDS. Motivul: Antena Group cerea 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea Antena 1 și Antena 3 prin DTH (detalii AICI).

Anunțul a fost făcut chiar pe postul Digi24, televiziunea de știri a RCS&RDS. „RCS-RDS nu mai difuzează pe satelit canalele Antena 1 și Antena 3. RCS-RDS nu poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, suma solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a canalelor Antena 1 și Antena 3”.

Antenele au pornit o campanie puternică împotriva RCS&RDS. Pe ecranul celor două posturi a rulat zile în șir, în timpul diferitelor programe, mesajul: „RCS&RDS a refuzat, cu rea credință. să încheie un acord pentru redifuzarea Antenei 1, Antenei 3, Antenei 3, Euforia TV și GSP TV. (...) Pentru recepționarea posturilor Intact vă rugăm să vă adresați altor companii de cablu."

SÂMBĂTĂ, 21 APRILIE. RĂZBOIUL DECLARAȚIILOR. Cele două companii au dus apoi un război al comunicărilor oficiale. RCS a acuzat Intact într-un comunicat că a cerut 7 milioane de euro pentru retransmisia Antenelor. "Este prima dată în opt ani când cer bani pentru retransmie", spuneau cei de la RCS. Compania de cablu a venit și cu un document care arată că Intact a somat RCS să nu mai transmită posturile.

În replică, Antenele au întrerupt emisia în seara de sâmbătă, 21 aprilie, pentru un comunicat citit de Sandra Stoicescu, în care, printre altele, au acuzat RCS de "tehnici de manipulare folosite de actuala putere.", subiect despre care paginademedia.ro a scris pe larg AICI.

26, 27 APRILIE. RCS&RDS propune Antenelor crearea unui pachet separat format din posturile grupului Intact, pentru a fi oferit clientilor Digi TV. Antena Group refuză. Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group: "Din respect față de public, nu vom achiesa propunerii RCS, de a cere o suprataxă pentru programele TV Intact. Stațiile noastre au fost întotdeauna în pachetul de bază al companiilor de cablu, fiind repere de conținut și de audiență în România."

MAI 2012. Meciul dintre cele două companii a ajuns la Consiliul Național al Audiovizualului (pe larg AICI), însă instituția nu a putut decât să ia act de ieșirea celor posturilor din grila Digi întrucât instituția nu se putea amesteca în chestiunile de business ale companiilor.

În fața membrilor CNA, reprezentanții RCS&RDS au : „Dacă noi am plăti pentru posturile Antena Group atunci costul abonamentului DTH s-ar majora. Antena Group a scos posturile Intact de pe satelit. În seara zilei de 19 aprilie de la ora 12.00 nu mai aveam dreptul să retransmitem aceste posturi. Pe 28 martie am semnat o înţelegere privind retransmisia până pe data de 20 aprilie.”

De cealaltă parte, Sorin Alexandrescu, prezent și el în fața CNA, spunea:

  • Ar trebui să vedeți câte zeci de milioane de euro plătesc pentru posturi care nu au audiențe. Aceste cifre sunt cu adevărat sumele pe care RCS&RDS le plătește în mod constant deținătorilor de aceste licențe.
  • „Noi am solicitat public să arate care sunt posturile cu adevărat pentru care telespectatorii plătesc abonament. Acest document ne arată că RCS&RDS plătește sume considerabile pentru niște stații care au niște audiențe foarte mici.”
  • RCS își dorește ca angajații Antenelor să lucreze pe gratis ca RCS să câștige foarte mulți bani și să-i investească în altceva”.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu