Skip to main content

Raport FreeEx. Presa în 2012: abuzuri, presiuni, derapaje.

 
Raport FreeEx. Presa în 2012: abuzuri, presiuni, derapaje.
presa-cu-lanturi - blogactivewatch

raport_libertatea-presei-2012-e1367846683565Abuzuri asupra jurnaliștilor, presiuni din zona politică, derapaje editoriale și corupție în presă. Cam așa s-ar rezuma ultimul an de presă în România, potrivit celui mai recent raport FreeEx, publicat astăzi de ActiveWatch. În 2012, țara noastră s-a situat pe locul 42 în clasamentul anual al libertății presei, realizat de Reporteri fără Frontiere, după Spania (36), Franța (37), Letonia (39) și înaintea altor membri ai Uniunii Europene precum Ungaria (56), Italia (57), Grecia (84) sau Bulgaria (87).

Publicitate

Anul 2012 a însemnat politizarea cronică a pieței de media, într-un an marcat de războiul politic dintre Președinte și USL și care a consemnat două alegeri și un referendum pentru demiterea Președintelui.

Ce s-a văzut în ultimul an? Vocile pro USL sau anti-Băsescu au dominat spațiul mediatic, prin intermediul unui arsenal mediatic mult mai puternic. Importanți lideri USL controlează entități sau grupuri media. Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, deține (prin familia sa) controlul trustului Intact, iar Sebastian Ghiță, senator PSD, este patronul televiziunii de știri România TV. O altă televiziune de știri, Realitatea TV, este controlată de un apropiat al PSD, Cozmin Gușă. De partea cealaltă, fostul jurnalist, actual consilier politic, Dan Andronic a dirijat corul susținătorilor președintelui Băsescu, vârfurile de lance fiind cotidianul Evenimentul Zilei și postul de televiziune B1TV.

Paginademedia.ro prezintă în câteva articole cum s-a transformat în ultimul an industria mass-media și problemele cu care s-a confruntat.

Pe scurt, presa în 2012: 

  • Pentru prima dată există confirmarea infiltrării în redacții a agenților sub acoperire (cazul Jurnalul Național) sau un jurnalist și o redacție din Tg. Jiu au fost puși sub urmărire informativă pe o perioadă de mai multe luni, având interceptate convorbile telefonice și comunicațiile electronice în baza unui mandat emis fără motivație susținută de probe.
  • Numeroși jurnaliști care au criticat acțiunile întreprinse de coaliția guvernamentală în vara lui 2012 au fost supuși unui linșaj mediatic din partea unor colegi de breaslă, fiind acuzați că fac parte dintr-o conspirație împotriva USL, iar agresivitatea limbajului în aceste cazuri a depășit-o cu mult pe cea a politicienilor.
  • Accesul la informații de interes public nu s-a îmbunătățit în ultimul an, fiind vizibilă tendința mediului politic de a decupla actul decizional de ochii publicului.
  • Jurnaliștii încă trăiesc cu riscul retragerii acreditării din cauza materialelor publicate, acte normative importante sunt discutate de instituții publice cu ușile închise, informațiile publice se obțin de multe ori prin decizii ale instanțelor și nu direct de la instituțiile publice.
  • Anul 2012 a consemnat cel mai mare număr de abuzuri ale forțelor de ordine la acțiuni împotriva unor proteste stradale sau pe arenele sportive.
  • Abuzuri ale patronilor media față de ziariști. Jurnaliștii sunt presați să renunțe la drepturile salariale și să accepte contracte pe drepturi de autor, care nu oferă nicio protecție jurnalistului și îi fragilizează poziția în raport cu patronatul. Detalii AICI și AICI
  • Anul 2012 a consemnat și o răbufnire a conflictului între distribuitorii și furnizorii de conținut. Mai multe posturi de televiziune au intrat în conflict deschis cu distribuitorii, existând situații în care cei din urmă au eliminat din grilă posturile de televiziune. În același timp, distribuitorii au devenit și furnizori de conținut, lansând o serie de posturi ce intră în competiție cu ceilalți furnizori de conținut.
  • Derapaje editoriale și corupție în presăDificultățile financiare au amplificat compromisurile făcute de redacții, ceea ce a distorsionat conținutul editorial. Presiunea audienței a generat o abundență a derapajelor editoriale, multe redacții manifestând un vizibil dispreț față de orice reguli profesionale și pentru demnitatea persoanelor. Știri inventate, regizarea unor show-uri televizate pretinse a fi autentice, vânarea ostentativă a aspectelor morbide, ridicole, murdare ale vieții unor persoane publice – au devenit practici obișnuite. Detalii AICI
  • Au apărut noi cazuri de șantaj de presă, iar în unele mai vechi au existat sentințe ale instanțelor. Fostul acționar al publicației online www.HotNews.ro, brokerul Cristian Sima l-a amenințat pe directorul publicației Bursa, Make (Florian Goldstein), că va face publice tranzacțiile sale pe piețele de capital străine în cazul în care va publica informații care ar putea compromite societatea sa de brokeraj. Bogdan Chirieac a reapărut într-un nou scandal de corupție de presă, fiind acuzat că a făcut trafic de infl uență pe lângă politicieni în favoarea unor companii străine.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • S-a vazut clar si se vede in continuare, Trusturile Usl-iste detin cam 70 % din piata, de partea cealalta Trusturile Basiste cam 20 %.De altfel exact asa cum s-a si Votat.Credeti ca daca Varanu nu detinea vreo 5 televiziuni,presa etc,il mai baga cineva in seama cu PC-ul lui ? La noi inca mai merge cu "AM PROSTIT POPORUL CU TELEVIZORUL"

Trimite un comentariu