Skip to main content

Mircea Toma, președintele ActiveWatch: Intervenția guvernului elen este antidemocratică și ipocrită

 

Sursa foto: euronews.com
Sursa foto: euronews.com

Publicitate

ActiveWatch invită jurnaliștii să se solidarizeze și să ceară guvernului elen să revină asupra deciziei de a stopa activitatea stațiilor publice de radio și televiziune din Grecia.

“Intervenția guvernului elen este antidemocratică și ipocrită” a declarat Mircea Toma, președintele ActiveWatch.

“Suspendarea accesului populației la una dintre puținele surse de informații de interes public din Grecia este cel mai grav atac al unei administrații publice asupra libertății de exprimare de pe continent de la căderea blocului comunist. Guvernul Greciei a reușit să depășească absurditatea soluției dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu care, din aceleași motive de raționalizare a costurilor, a decis, la sfârșitul anilor ’80, reducerea activității televiziunii de stat la două ore pe zi”, a mai spus Mircea Toma.

Din scrisoarea deschisă semnată de ActiveWatch:

Mai mult, argumentul invocat în sprijinul acestei decizii este fals. Guvernul elen este constrâns de partenerii europeni și de FMI să reducă cheltuielile publice pentru a putea beneficia de împrumuturile destinate salvării economiei elene. Prin reducerea cheltuielilor publice toate guvernele înțeleg reducerea presiunii asupra bugetului public. Or’, mass-media elene se susțin financiar din fonduri publice extrabugetare – taxa radio-tv recoltată direct de la cetățeni - ceea ce face din exercițiul de forță al guvernului o mostră de maximă ipocrizie.

"Cerem, așadar, tuturor jurnaliștilor pentru care misiunea fundamentală a profesiei lor mai înseamnă asigurarea accesului cetățenilor la informații de interes public să se solidarizeze în sprijinul colegilor lor din mass-media publice din Grecia și să
solicite guvernului elen să revină asupra acestei decizii catastrofale pentru o societate democratică", se arată într-o scrisoare deschisă semnată de ActiveWatch.

De ieri noapte emisia posturilor publice de radio și televiziune din Grecia a fost oprită. Toți angajații instituțiilor publice de mass-media au fost demiși. Decizia a fost luată în baza unui act normativ fulger, votat și aplicat în 24 de ore.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a justificat măsura, acuzând televiziunea publică de risipirea banilor publici: “ERT (televiziunea publică elenă) este un exemplu tipic de unică lipsă de transparență și risipă incredibilă. Iar (situația) asta se termină astăzi”( Simos Kedikoglou citat de Associated Press).

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu