Skip to main content

Mai multă protecţie pentru jurnaliştii americani şi sursele lor

 

Sursa foto: animalnewyork.com
Sursa foto: animalnewyork.com

Publicitate

Autorităţile americane, sub ploaia de critici cu privire la activităţile de spionaj la adresa jurnaliştilor, au prezentat vineri noi regulin menite să îmbunătăţească protecţia instituţiilor de presă.

"Departamentul de Justiţie este interesat să asigure securitatea cetăţenilor americani, garantând în acelaşi timp, libertatea presei", a declarat ministrul Justiţiei, Eric Holder.

Reforma prevede că presa va fi notificată în prealabil cu privire la orice cerere de înregistrare, "în toate cazurile, cu câteva excepţii", adică, în cazul în care anunţul "reprezintă o ameninţare clară şi substanţială la adresa unei anchete în curs de desfăşurare, securităţii naţionale", sau poate duce la "un risc iminent de moarte sau rănire gravă".

Associated Press s-a plâns în luna mai că înregistrările a 20 de linii telefonice, din Washington şi New York, folosit de sute de jurnalişti pe o perioadă de două luni, au fost confiscate, la cererea procurorilor federali, fapt care a dus la nemulţumiri din partea organizaţiilor care luptă pentru libertatea presei. Înregistrările au fost confiscate pentru că vizau o anchetă CIA privind activitatea teroristă a organizaţiei Al-Qaida.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus