Skip to main content

Posturile TV s-au ales cu o recomandare pentru felul în care au prezentat știrile despre maidanezi

 

CNA

Publicitate

Consiliul Național al Audiovizualului a decis trimiterea către televiziuni a unei recomandări referitoare la modul în care tratează cazul maidanezilor, dar și a evoluției anchetei în cazul morții lui Ionuț Anghel. Recomandarea ar urma să ajung mâine la toți radiodifuzorii din țară.

Subiectul a ajuns pe masa CNA după ce instituția a primit peste 1.000 de sesizări legate de modul în care televiziunile au prezentat și împachetat știrile despre maidanezi. Dintre acestea, 370 de sesizări au fost legate de emisiunea Lumea lui Banciu, în care realizatorul spunea că plătește 250 de lei pentru orice piele de câine comunitar care îi este adusă la B1 TV.

Ore bune, membrii CNA au discutat dacă să sancționeze sau nu posturile de televiziune. Lorand Turoș, membru CNA, a propus o somație pentru Lumea lui Banciu pentru instigare. La rândul său, Radu Călin Cristea, membru CNA, a propus somații pentru toate posturile monitorizate deoarece a considerat că imaginile repetate obsesiv, cu câini prinși în lațuri, erau prea violente.

Din discuțiile de la CNA:
Roxana Niculescu, reprezentantul România TV – Televiziunile au ascultat pe toată lumea. Noi îi ascultăm pe toți. Au fost toate ONG-urile.
Sunt absolut convinsă că veți discuta despre imaginile cu hingherii. Hingherul este o meserie.(...) În această perioadă, posturile de televiziune arată că există atitudine.

Laura Georgescu, președintele CNA – Nu suntem părți beligerante. Dar noi vrem să căutăm o soluție să oprim această isterie națională. Ei (cei care au trimis sesizări - n.r.) au impresia că subiectul a fost suprainflamat. Ce rol au aceste generice cu colți de câine? Cu ce ne ajută aceste jingle-uri muzicale, generice, la ce ne ajută această dezbatere lăsată necontrolat? La ce duce? La ce bun? În avantajul cui este?

Roxana Niculescu – Să se ia mai repede o decizie și o soluție. Adopțiile câinilor sunt blocate printr-o hotărâre. De pe stradă hingherii nu-i adună. Și suntem fix după trei săptămâni în acea situație.

Laura Georgescu - Dacă avem un interviu cu Răzvan Băncescu ( șeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor - n.r.), ieșit de la parchet după audieri, de ce trebuie să împărțiți ecranul, iar în cealaltă fereastră arătați câinii?

Roxana Niculescu – El trebuie să-i strângă. Ce să facem, să dăm 10 minute numai cu Răzvan Băncescu?

Valentin Jucan - Scopul lor ca radiodifuzori și ca televiziuni care informează era acela de a arăta publicului ce s-a întâmplat și care este cauza, pe care o știm cu toții. Mi s-ar fi părut că este o modalitate de a ascunde și a manipula dacă noi vorbim de moartea unui copil de patru ani, dar arătăm cățeluși cu fundă, ca să apărăm pe iubitorii de animale. Foarte bine, tot respectul pentru iubitorii de animale, dar trăim cu toții într-o societate a oamenilor, o societate în care nu trebuie să fie să merg până la colț că poate copilul îmi va fi omorât de un câine sau de o mașină.

Monica Gubernat, membru CNA – Vreau să vă atrag atenția că acest copil nu este primul omorât de câini, au mai fost copii omorâți de câini, dar nu a fost aceeași presiune mediatică. Eu mă bucur că ați avut-o pentru că dacă nu ați fi avut această presiune enormă, nu am fi avut nici legea votată în regim de urgență, nici măsuri, nici respectarea fișei de post a tuturor autorităților.

Narcisa Iorga, membru CNA – Eu nu consider că e vorba de isterie, nu consider că e vorba de un subiect tratat emoțional peste măsură. M-aș bucura ca toate subiectele de pe agenda publică să fie discutate la fel de echilibrat ca acest subiect. Nu cred că poate fi imputat vreunui post lipsa de echilibru. Aș reproșa cumva sunetul, ambianța folosită la prinderea câinilor care are într-adevăr un impact emoțional puternic. Dar cred că era nevoie și de acele imagini.

Florin Gabrea, membru CNA – Din ce s-a prezentat aici, morala e următoarea: Atențiune fraților, câinii sunt în pericol, ceea ce este o enormitate. Aici este o chestie de abilitate deontologică. Acum subiectul național este specia canină este în pericol. Aceștia nu sunt câini, sunt niște haite.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu