Skip to main content

CNA vrea să ştie dacă televiziunile au dat mai încet reclamele

 

Sursa foto: ensembledesigns.com
Sursa foto: ensembledesigns.com

Publicitate

Consiliul Naţional al Audiovizualului le solicită posturilor de radio şi televiziune, dar şi distribuitorilor de servicii, să comunice, până pe 10 noiembrie, în ce stadiu se află cu implementarea măsurilor tehnice privind uniformizarea sonorului dintre programe şi pauzele de publicitate.

Până la data specificată, posturile de radio şi televiziune trebuie să anunţe Consiliul dacă au demarat sau nu procedurile privind uniformizarea sonorului şi ce dificultăţi tehnice sau financiare au întâmpinat până în acest moment.

Consiliul spune, în comunicatul de presă, că posturile de radio şi televiziune cu acoperire naţională au dovedit o "preocupare satisfăcătoare" cu privire la această problemă.

Sotir Caragaţă, director al Direcţiei Secretariat General din CNA, a declarat pentru Paginademedia.ro că posturile naţionale de televiziune au făcut deja primii paşi pentru "eliminarea neuniformităţilor de tărie sonoră existente".

"Mai problematice sunt posturile locale şi regionale, care sunt mai slab informate cu privire la implementarea Recomandării CNA (din 18 iunie), iar nivelul investiţiilor necesare ridică probleme mai serioase", a declarat Sotir Caragaţă.

Acesta a mai explicat că deocamdată CNA doreşte să aibă o situaţie care să arate în ce stadiu se află posturile de radio şi televiziune în privinţa uniformizării tăriei sonore.

Pe 18 iunie, CNA a adoptat o recomendare potrivit căreia nu trebuie să mai existe o diferenţă între sunetul reclamelor şi restul programelor TV, după cum Paginademedia.ro a scris AICI. Recomandarea CNA a fost realizată de către Loudness, o comisie de specialişti, constituită special pentru acest proiect.

Întrebat cât timp vor mai avea la dispoziţie posturile de radio şi televiziune să-şi uniformizeze sunetul, Sotir Caragaţă a spus că deocamdată Consilul nu a elaborat un proiect în acest sens, prin urmare posturile nu sunt sancţionate pentru diferenţele de sonor dintre programe.

În Franţa, posturile au la dispoziţie trei ani să îşi uniformizeze sonorul

Acesta a dat ca exemplu cazul Franţei, unde posturile au ca termen limită anul 2015 pentru a-şi uniformiza sunetul la programele TV şi radio, inclusiv la publicitate.

Acest termen (2015) a fost dat la o distanţă de trei ani de la încheierea digitalizării în Franţa. Autoritatea de reglementare în audiovizual din Franţa le-a dat posturilor de radio şi televiziune un termen de trei ani să rezolve această problemă.

CNA va organiza trainiguri pentru departamentele tehnice ale televiziunilor

În aceeaşi informare se spune că, în lunile noiembrie - decembrie, va fi organizat un "workshop de training a personalului din cadrul departamentelor tehnice, pe problemele practice legate de implementarea Recomandării".

Modulele din cadrul workshopului vor fi "susţinute de membri ai Grupului de lucru Loudness, sub autoritatea Consiliului Naţional al Audiovizualului".

Cei interesaţi să participe la aceste traininguri trebuie să se înscrie până pe 30 octombrie 2013, la adresa [email protected]. Mai multe detalii găsiţi pe site-ul CNA.

Informarea completă a CNA, în continuare:

În urma evaluării stadiului de implementare a Recomandării privind nivelul tăriei sonore în programele audiovizuale, adoptată de Consiliul Naţional al Audiovizualului la data de 18 iunie a.c. ca un prim pas în demersurile necesare pentru eliminarea neuniformităţilor de tărie sonoră existente, se constată că, la nivelul radiodifuzorilor şi a distribuitorilor de servicii de programe cu acoperire naţională, există o preocupare satisfăcătoare în acest sens.
Dat fiind faptul că neuniformităţile de tărie sonoră fac obiectul unor reclamaţii adresate CNA în mod constant, solicităm tuturor celor implicaţi - inclusiv radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii de programe, locali şi regionali - adoptarea cât mai rapidă a măsurilor tehnice menite să asigure implementarea Recomandării şi informarea CNA, până la data de 10 noiembrie 2013, cu privire la stadiul implementării şi eventualele dificultăţi pe care le întâmpină.
Totodată, comunicăm faptul că, prin activitatea Grupului de lucru Loudness, în acest moment există condiţiile tehnice (platforma hardware şi software) necesare pentru efectuarea, atât de măsurători asupra semnalelor audio utilizate cât şi pentru organizarea unui workshop de training a personalului din cadrul departamentelor tehnice, pe problemele practice legate de implementarea Recomandării.
Legat de organizarea, în perioada noiembrie-decembrie a.c., a workshop-ului de training, adresăm tuturor celor interesaţi invitaţia de a comunica, până cel mai târziu la data de 30 octombrie 2013, intenţia de a participa la aceste module de training, susţinute de membri ai Grupului de lucru Loudness, sub autoritatea Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Pentru informaţii suplimentare şi pentru înscrierea la modulele de training, persoana de contact este dl. Dincă Petre, consilier în cadrul compartimentului de reglementări al CNA, tel. 021-305.53.59; e-mail: [email protected].

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • soti soti
    aia de la sport.ro ar trebui imediat sanctionati fiecare stire pe timp de noapte dupa ce se termina au un generic/bumper/idpost sau cum so numi la ei infernal!! sparge sunetul!

Trimite un comentariu

sus