Skip to main content

Traian Băsescu: Ponta este hotărât să pună presa sub control. Ținta ordonanței ar putea fi TVR

 

traian-basescu-24„Spre deosebire de Adrian Năstase, care plătea presa, Ponta este la fel de hotărât să pună sub control audiovizualul dar o face mai cinic și mai brutal”, a declarat Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, acuzându-l pe Victor Ponta de tentativă de pune sub control presa, relatează HotNews.ro.

Publicitate

Șeful statului a spus că televiziunea publică ar putea fi afectată de ordonanța privind insolvența.

"TVR e într-o situație extrem de dificilă financiar, înțeleg că a angajat programe și investiții în mașini extrem de costisitoare, și mă tem că mâine poimâine e în insolvența, nu are cum plăti, și o să vină poate cineva care are lichidități. Și cum există ori un Voiculescu ori un Ghiță care din cotracte cu statul par a avea bani suficienți, ne trezim că vin salvatorii. Nu spun că așa o să fie, dar e un scenariu pe care ni-l putem imagina."

Din declarațiile șefului statului:

"Articolul 81 alineatul 3 e discriminatoriu categoric, vizează proceduri strict pentru audiovizual.

Citez din Constituție, art 16 al 1: Cetățenii sunt egali în fața legii, fără privilegii și discriminari.

În aceste televiziuni lucrează cetățeni.

Întreruperea emisiei imediat ce se declanșează insolvența, înainte de validarea planului de reorganizare nu face decât să aducă structurile din audio-vizual în situația de faliment în mod direct.

Aceste întreprinderi private trăiesc din publicitate în primul rând.

Faptul că televiziunilor și radiourilor li se aplică un regim discriminatoriu, mă îndreptățește să spun că, spre deosebire de Năstase, care plătea presa, Ponta e la fel de hotărât să pună sub control presa, dar o face mult mai cinic și brutal.

Nu are nicio explicație de ce aplică un regim discriminatoriu televiziunilor.

Nu vreau să pozez într-unul care se pupă cu televiziunile și radiourile. Am avut conflicte câte nu a avut probabil niciun politician.

E un pas uriaș în afară liniilor democratice. E o acțiune nedemocratică ce va aduce mari deservicii României.

Vă asigur că mai devreme sau mai târziu și structurile politice, și cele ce țin de orgnizațiile internaționale ale presei, vor reacționa extrem de viguros.

Oricare dintre noi se poate supăra pe o televiziune și să se certe cu ea, dar las-o acolo, nu o închide, ca își revine ea, iți revii tu, până la urma."

Șeful statului a apreciat că ținta ordonanței privind insolvența ar putea fi televiziunea publică

"Mi-aș permite o speculație. Nu știu dacă e așa sau nu. Am primit și azi declarația lui Ponta, să plătească banii înainte. Pai asta nu face nicio altă firmă. Dar mă duce cu gândul la altceva: nu cumva ținta este TVR?

TVR e într-o situație extrem de dificilă financiar, înțeleg că a anagajat programe și investiții în mașini extrem de costisitoare, și mă tem că mâine poimâine e în insolvență, nu are cum plăti, și o să vină poate cineva care are lichidități. Și cum există ori un Voiculescu ori un Ghiță care din cotracte cu statul par a avea bani suficienți, ne trezim că vin salvatorii. Nu spun că așa o să fie, dar e un scenariu pe care ni-l putem imagina."

Traian Băsescu, despre aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvență

"Art. 83 al. 3 a e un articol care discriminează radiourile și televiziunile. Art. 348 al. 2 permite aplicarea retroactivă a noilor proceduri de insolvență. Sunt foarte multe firme în insolvență și nimeni nu stabilește cum se aplică retroactiv.

Se lasă posibilitatea ca discreționar Guvernul să acționeze pe o firmă sau alta, cum îi convine lui. Chiar dacă asta au avut în cap, e profund neconstituțional. Art. 15 al. 2 din Constituție spune clar că legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile. Orice altă lege nu poate dispune decât pentru viitor.

Art. 348 înfrânge aceste principii și permite retroactivarea. Dacă Avocatul poporului nu ar fi atât de îndatoritor față de Guvern, cred ca ar trebui să reacționeze. Până acum nu am văzut nicio reacție pe ordonanțele Guvernului, deși e singura instituție care le poate ataca. Sper să atace această ordonanță la CCR."

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • N-as fi crezut vreodata ca am sa dau dreptate unor declaratii facute de personajul sinistru din fotografia de mai sus pentru organul de propaganda online numarul 1, dar tare mi-e teama ca e vorba cel putin de iresponsabilitate (daca nu chiar de rea-vointa) atat in continutul Codului Insolventei, in general, cat si in graba cu care este promovat.
    Imi pare a fi o actiune heirupista foarte periculoasa, menita in proncipal sa intareasca pozitia ANAF fata de cei in insolventa, dar cu pretul negarii sanselor acestora de a-si mai reveni. Se prea poate ca presa sa fie doar victima colaterala dar, oricum, e un fel de n-ar mai fi acest Cod al Insolventei.

Trimite un comentariu