Skip to main content

Un proiect de lege suspendă licenţele posturilor în insolvenţă. Realitatea TV, atinsă de aceste prevederi. De ce este acuzat guvernul Ponta că vrea să închidă gura unor posturi TV

 

Sursa: România liberă
Sursa foto: România liberă

Publicitate

Posturile de radio si televiziune aflate in insolventa, cum este cazul Realitatea TV, ar putea sa piarda posibilitatea de a indeplini principalul lor obiect de activitate - acela de a emite programe, scrie HotNews.

In ultima sa versiune accesibila pe site-ul Ministerului Justitiei, noul Cod al insolventei, nepublicat inca in Monitorul Oficial, include un articol care nu exista in proiectul supus initial dezbaterii publice si care spune, practic, că posturilor aflate in insolventa li se suspenda licenta audiovizuala pana la confirmarea planului de reorganizare.

Sursa citată notează că acelasi document de pe site-ul ministerului prevede ca in astfel de cazuri legea se aplica si procedurilor de insolventa aflate in derulare - cum este cazul Realitatea TV, post care reclama, de altfel, ca "Ponta vrea sa inchida gura Realitatea TV".

HotNews mai scrie că:

  • Dacă se aprobă modificarea, in cazul radiodifuzorilor (posturi radio si TV), licenta audiovizuala se suspenda dupa deschiderea procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare. Prin pierderea licentei, posturile aflate in insolventa nu mai pot emite, deci nu mai pot sa-si exercite principalul obiect de activitate, producator de venituri. Daca nu mai emit, atunci televiziunile nu mai produc bani, deci nu mai pot plati datoriile, deci sunt condamnate la faliment.
  • Acelasi document prevede ca aceste prevederi se aplica si procedurilor de insolventa aflate in derulare, cu unele exceptii. Exceptiile nu se aplica prevederilor legate de audiovizual.
  • Codul insolventei a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, sub forma unui proiect de lege, la inceputul lunii septembrie. Miercuri, 2 octombrie, Guvernul a aprobat codul, insa ca ordonanta de urgenta, nu ca proiect de lege care sa intre in vigoare dupa avizul Parlamentului. Pana vineri la pranz, Codul nu fusese publicat in Monitorul Oficial.
  • In varianta initiala a proiectului supus dezbaterii publice nu exista nicio prevedere legata de companiile din audiovizual. Ultima varianta a documentului publicat pe site-ul Ministerului Justitiei este datata 2 octombrie - ziua in care Guvernul a aprobat noul Cod. Deocamdată, nu se ştie dacă Guvernul a aprobat şi articolul din proiectul de lege privitor la insolvenţa din audiovizual.

Articolul din cod, conform proiectului:

În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Realitatea TV reclamă că premierul "Ponta vrea sa inchida gura Realitatea TV". Postul ii citeaza, de altfel, pe numerosi politicieni si comentatori - Sorin Rosca Stanescu, Mircea Diaconu, Nicolae Robu, Dan Diaconescu, Andrei Marga, Catalin Predoiu - care spun ca este vorba despre un atac la adresa presei si a democratiei.

La randul sau, co-actionarul Cozmin Gusa este citat de acest post spunand ca "Ponta vrea sa falimenteze Realitatea TV si sa-l apere pe Sebastian Ghita".

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • chelu chelu
    1 Ce înseamnă sa intri în insolventa :
    - sa nu-ţi plăteşti datoriile către creditori şi către stat timp de maxim 3 ani
    - în acest timp cu ajutorul ingineriilor financiare se "mută" activele şi tot ce se poate la o altă societate în spatele căreia sunt aceiaşi acţionari, iar aceştia reiau această scamatorie la un anumit interval de timp dând tepe după tepe.
    2 Cine are de pierdut :
    - creditorii serioşi care de cele mai multe ori intră şi ei în insolventa din cauza debitorului
    - statul care pierde şi taxele neincasate până la începerea procedurii de insolvenţă, cât şi pe cele pe care le-ar fi putut încasa în perioada insolvenţei

    Concluzie:
    - dacă intră în insolvenţă un mare ţepar trage după el foarte multe firme mici serioase care se închid, statul pierde enorm, iar acţionarii ţepari se îmbogăţesc
    - dacă s-ar executa silit de la început activele firmei falimentare atunci s-ar evita intrarea în insolvenţă a firmelor serioase şi profitabile care plătesc la timp taxele către stat, statul ar pierde mult mai puţin, iar în lipsa firmei care a falimentat oricând se poate înfiinţa o firmă nouă care sa preia o parte din angajaţii firmei falimentare, doar dacă mai există cerere pt ceea ce producea respectiva firmă (dacă există cerere apare şi oferta, e logic).
  • E
    Jegosii astia au deja 2 ani si 6 luni de insolventa timp in care nu au facut niciun plan de reorganizare dar in care tu Realitatea tv concurezi cu alte Tv care platesc taxe si impozite intr o piata libera.
  • E
    Dar ce prietene la minesi la problemele mele cauzate de Realitatea sa gandit cineva ?
    salarii neplatite, sanatate neplatita, pensie neplatita.Sper din toata inima sa se inchida cat de curand acest jeg de societate.Si in final citeste aici datoriile datorate de Realitatea media,Apoi muclessssss.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/noul-cod-al-insolventei-si-inchiderea-realitatea-tv-care-sunt-datele-reale-privind-insolv-1060572.html
  • ionut ionut
    Am multi, foarte multi prieteni la realitatea si-mi pare nespus de rau pt ceea ce se intampla tot timpul acolo! Mi se pare just noul cod de insolventa tinand cont ca in cei 2 ani si cateva luni de cand e in insolventa, aceasta companie inca nu are un plan de reorganizare aprobat de jud sindic! Cand vor plati aceste datorii daca termenul insolventei este de 3 ani? Cu aceasta ocazie lui Gusa i se va inchide robinetul de unde suge si ultimele resurse financiare ale realitatea media prin firmele capusa rezultate in urma externalizarii multor departamente!
  • zmee zmee
    pe principiul dupa noi potopul,asa ganditi toti cei care a-ti fost dati afara.
    bine dar cu cei care inca muncesc ,fosti colegi cum ramane ,ei ce vina au ?
    Nu este pacat?
  • elena elena
    De 2 ani incerc sa actionez in instanta Realitatea Media pentru recuperarea salariilor restante si ce credeti nu se poate sa ii dai in judecata pentru ca sunt in INSOLVENTA lui peste.Deci dupa 7 ani de munca pt Realitatea TV sper sa ii inchida dracului cineva odata pentru ca in afara de ilegalitati si inselatorii nu au stiut sa faca nimic altceva.
  • Caza Caza
    Pana acum dacă încercări sa recuperezi vre o creanța de la realitatea, sau sa încerci sa îți rezolvi o problema , "gen" am fost dat afara si cu banii NEluati, ajungeai la domna Dana, da da, doamna Dana secretara, care îți spunea franc... Suntem in insolventa, nu ai ce sa ne faci.
    Iată ca, insolventa nu este atât de plăcută.
    Sa își plătească datoriile, sa iasă din insolventa așa cum promitea consultativ politic Gusa, si nu o sa le ia nimeni nimica.
    E foarte simplu. Sau sa între in reorganizare.repede.
  • ionut ionut
    Domnule Petrisor, Realitatea Tv este in insolventa de 2 ani si 6 luni.
    Cum pot sa imi recuperez eu banii un creditor minuscul de la aceasta firma ?
    Va raspund tot eu " NU POT ", stiti de ce ? pentru ca aceasta mega companie e protejata de STAT prin legea insolventei, nu platesc taxe, nu platesc datorii ne RAD pur si simplu in NAS.
    Deci domnii de la REALITATEA sa ne mai lase sa isi plateasca datoriile catre firme si apoi sa dechida gura.
    P.S = Stiati ca in 2 ani si 6 luni de insolventa Realitatea Tv nu are niciun plan de reorganizare.Stiti la ce au folosit acesti 2 ani si 6 luni?
    Simlu - doar sa fenteze creditorii si taxele catre STAT
  • Mihai Mihai
    Neplăcut. Foarte neplăcut. Unde vor mai latra 'latraii'
    lui Gușă? Pe ce ecrane ne va mai certa mănăstire?
  • gicu gicu
    nastase era mic copil...
  • gicu gicu
    baga ponta, rade tot :)) sa traiasca romaniatv, noul otv

Trimite un comentariu

sus