Skip to main content

ACUM 20 DE ANI. Lansarea Antena 1, în presa vremii: „A fost inaugurată televiziunea particulară profesională”

 
Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)
Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)

Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (5)
Reclamă din ziarul Libertatea ce anunţa lansarea Antenei 1 - Sursa foto: Paginademedia.ro

Publicitate

DUPĂ 20 DE ANI. Ce spuneau ziarele acum 20 de ani, despre lansarea Antenei 1? În limbajul şi stereotipurile de atunci, publicaţiile au scris despre lansarea Antenei 1, „televiziune particulară profesională”.

Paginademedia.ro prezintă cum s-a văzut în presa vremii lansarea televiziunii Antena 1.

În materialele de presă, data oficială de lansarea era 1 decembrie.

Televiziunea deţinută de „Corporaţia pentru cultură şi artă Intact” a cumpărat publicitate în fiecare zi în ziarul Libertatea, pe atunci un ziar de calitate, cu o lună înainte de lansarea postului. În reclamă, se promiteau „foarte multe filme noi, foarte multe melodii şi foarte multe evenimente”.

După prima emisie, Libertatea a fost şi cea care a publicat un interviu cu primul director general al staţiei, Florin Brătescu. Din acesta aflăm că „nume sonore” se alăturaseră postului de televiziune: Octavian Sava, Valeriu Negru, Octavian Iordachescu, Doina Anastasiu.

Câteva fragmente din interviul de acum 20 de ani:

  • Ce vă conferă atributul de profesionist? „Concepţia de organizare a studiourilor noastre; aparatura de ultima clasă tehnică; structura programelor; calitatea oamenilor cu care le realizăm.”
  • Înseamnă că veţi face o concurenţă serioasă televiziunii naţionale! „Am pornit de la ideea că nu vom concura ci vom completa televiziunea naţională oferind ceea ce aceasta nu pridideşte să facă (...). Programele noastre sunt structurate mai ales pe filme artistice, documentare, de animaţie, pentru toate vârstele şi preferinţele. Nu vor lipsi emisiunile muzicale, show-urile atât de gustate de tineri.”
  • Dar atât de copioasele „mese rotunde” politice, partinice, partizane şi chiar partizanale? „Oricât de copioase ar fi ele, preferăm să fie „servite” de alţii!”
  • Am văzut emiţătorul şi m-a impresionat lucrarea, ca performanţă tehnică. Cine sunt „vinovaţii”? „Antrepriza Română de Poduri-Bucureşti, directorul general ing. Robică Popină; directorul filialei 3, ing. Constantin Mlak; specialistul în montaje Tomel Buzatu. Aş remarca şi aportul ing. Vladimir Bogdănescu, directorul tehnic.”

Antena 1 la 20 de ani - Foto Paginademedia (7)
Primul interviu despre lansarea Antenei 1, realizat în decembrie 1993. Sursa foto: Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • aldea aldea
    Ba,da,aveau program în ziare,mai ales din ianuarie 1994.
    Atunci deja era trecut în ziarul Libertatea.
  • Vasile Vasile
    La multi ani!
  • clujean clujean
    sper ca nu pretinzi ca in celelalte posturi TV atmosfera e alta decat la Antene! ai fi un monument de ipocrizie.
  • protopopescu protopopescu
    oare cei 10 ani frumosi s-au terminat in momentul venirii cofetarului?
  • aura aura
    Cami?
  • Ando22 Ando22
    Imi amintesc ca acum 20 de ani Antena 1 transmitea mai mult filme preluate din Arhiva Naţională de Filme, obosite de atâtea rulări in cinematografele anilor 60, iar prezentatoare era Bianca Brad. Nu îşi publicau programul in ziare, poate din cauza ca nu aveau licenţă pentru filmele difuzate. In zilele noastre, au ajuns o mizerie de televiziune, mai bine lipsa.
  • casca casca
    aceleasi
  • casca casca
    De ce sunt aprobate comentariile care contin cuvinte precum: boarfe, rahat, zoaie, idiot etc? Chiar atat de mult se identifica acest site cu unii mocofani care posteaza aici? Dragilor, va scaldati si voi in aceeasi zoaie?:)) Pana la urma, bruma de mesaje postate aici n-ar strica sa fie mai atent moderate. Veti vedea ca cei care uita periodic sa-si ia medicatia vor fi mai decenti in exprimare daca nu li se va mai permite sa se rahateasca la orice pas.
    Ma rog, daca doriti sa tineti cont si de parerile celor care nu gusta astfel de exprimari, cu toate ca multi ocolesc mesajele anumitor indivizi, nu e chiar o problema. E doar o sugestie...
  • Sabin Sabin
    La multi ani Antena1!! și la cat mai multe transmisii.
  • stefan stefan
    Antena 1 calitate? Mafaceti sa rad lasa ca nici cu PROTV nu ami este rusine.
  • protopopescu protopopescu
    la multi ani doamna. frumos ati spus-o.
  • Expertul F.C., Expertul F.C.,
    @alex, poate ai vrut sa spui cel mai penibil post din romania
  • Expertul F.C., Expertul F.C.,
    @maria preda, esti o sluga a tovarasului voiculescu.
  • villy villy
    Dar restul restul regimurilor cum au fost ? Nu tot corupte ? Daca era preluat de RTL acum cativa ani putea sa se bata de la egal la egal cu Pro TV. Acum se bate cu turcii de la Kanal D.
  • Maria Preda Maria Preda
    Esti un prost recunoscut. Doar sa faci propaganda cu informatii false pentru PRostv stii sa faci, si este foarte evident pentru toti cititorii articolului. Mananca rahat in alta parte, te rog.

Trimite un comentariu

sus