Skip to main content

Agerpres vrea corespondenţi în SUA, Tokio şi Londra. Proiectul de buget, avizat de comisiile parlamentare

 

Screen Shot 2013-11-22 at 3.18.29 PMAgerpres intenţionează să deschidă 20 de birouri în stăinătate, printre care trei în Statele Unite (Washington/New York, Chicago, Los Angeles) şi câte unul în Japonia (Tokio), China (Beijing/Shanghai) şi Marea Britanie (Londra), potrivit proiectului de buget pe 2014, depus de agenţia de stat la Ministerul de Finanţe şi aprobat de Guvern săptămâna trecută.

Publicitate

Deputaţii şi senatorii din Comisiile reunite pentru cultură au dat, astăzi, în unanimitate, un aviz favorabil, fără amendamente, bugetului Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, anunţă agenţia de presă pe site-ul propriu. Declaraţiile directorului general al Agerpres, Alexandru Giboi, în articol.

După avizul de astăzi, de la Comisiile de cultură, bugetul mai trebuie să treacă de plenul Parlamentui.

În prezent, Agerpress are corespondenţi permanenţi la Bruxelles, Madrid, Roma, Sofia şi Chişinău.

Pe lângă birourile din SUA, Japonia, China şi Marea Britanie, Agerpres intenţionează să mai deschidă noi posturi de corespondenţi permanenţi la Bruxelles, Paris, Madrid, Berlin, Roma, Viena, Moscova, Istanbul, Tel Aviv.

Cum justifică agenţia de presă necesitatea deschiderii acestor birouri?

"Avand in vedere misiunea AGERPRES, declarata si asumata prin Legea 19/2003, de informare corecta, continua si impartiala referitoare la evenimentele interne si internationale, tinand cont de contextul european si mondial in care informatia de presa circula cu o rapiditate tot mai mare, AGERPRES considera importanta, necesara si utila deschiderea de birouri locale in cat mai multe dintre capitalele importante ale lumii, considerate ca fiind principale puncte de interes pentru statul roman. De exemplu, in Europa si Orientul Apropiat - Bruxelles, Londra, Paris, Madrid, Berlin, Roma, Viena, Moscova, Istanbul, Tel Aviv, iar in restul lumii - Washington/New York, Chicago, Los Angeles, Beijing/Shanghai, Tokio. Prioritate au locatiile in care diaspora romana are o prezenta substantiala.
In indeplinirea acestui scop, Agentia Nationala de Presa AGERPRES urmareste implementarea unei retele de corespondenti prin care sa se acopere toate cele 3 forme de transmitere a informatiei de presa catre institutiile media din tara - in scris, audio si video -, pentru o cat mai buna si coerenta informare a opiniei publice romane referitor la subiecte ce vizeaza statul roman si cetatenii sai" (din proiectului de buget pe 2014, depus de agenţia de stat la Ministerul de Finanţe).

Agerpres are în plan să îşi extindă şi reţeaua de corespondenţi judeţeni şi să înfiinţeze birouri regionale.

"Avand in vedere demararea iminenta a procesului de regionalizare si descentralizare a Romaniei, AGERPRES trebuie de asemenea sa se plieze pe noua realitate, investind in resursa umana si tehnica la nivelul corespondentilor locali. Totodata, AGERPRES urmareste deschiderea de birouri proprii in fiecare din regiunile care ar urma sa fie conturate prin decizia autoritatilor statului roman pentru o reflectare detaliata a problemelor la nivelul autoritatilor publice locale si regionale" (potrivit aceluiaşi document).

"Masurile ce vor fi intreprinse de AGERPRES în anul 2014 vor viza urmatoarele directii de dezvoltare:

  • Deschiderea a 20 de birouri AGERPRES in strainatate in conformitate cu art.12, lit.j din Legea nr.19/2003 ;
  • Extinderea retelei de corespondenti judeteni si infiintarea de birouri regionale;
  • In domeniul economico-financiar, AGERPRES va urmari, pe de o parte, asigurarea fondurilor necesare desfasurarii activitatii de baza iar, pe de alta parte, valorificarea premiselor de crestere a veniturilor;
  • In domeniul resurselor umane cresterea numarului de personal finantat in 2014 de la 300 la 350 persoane si asigurarea unor salarii competitive pe piata media;" (Extras din proiectului de buget pe 2014)

Câţi bani vor veni de la bugetul de stat? Cât îşi propune să producă în 2014?

La fel ca până acum, Agerpress promite, în proiectul de buget, să obţină în 2014 venituri proprii de 17,7 % din bugetul său total, iar restul de 82,3% vor fi bani de la bugetul de stat

În 2014, Agerpress solicită de la bugetul de stat o sumă de 13,95 milioane de lei (peste 3,3 milioane de euro) şi îşi propune să obţină venituri proprii în valoare de 3 milioane de lei (peste 700.000 de euro). Pe 2013, Agerpres a avut un buget de 13,5 milioane de lei.

"Toate obiectivele AGERPRES vor fi susţinute financiar, în anul 2014, în cadrul acestui program, având ca surse de finanţare:

  • bugetul de stat in valoare totala de 13.950 mii lei
  • venituri proprii in valoare totala de 3.000 mii lei"

(potrivit documentului depus la Ministerul de Finanţe)

Directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, la Comisiile reunite pentru cultură:

"Noi avem surse proprii de venit şi anul acesta este primul an, după o perioadă destul de nefastă pentru Agenţie, când ne îndeplinim planul de venit. Suma de 3.150.000 lei nu este o sumă foarte mare faţă de potenţialul pe care îl are în acest moment Agenţia. Proporţia este destul de mică în ceea ce priveşte fondurile totale pe care le avem. În acest moment, avem de la bugetul de stat 82,3 %, iar cele 3.150.000 reprezintă doar 17, 7% din totalul veniturilor Agenţiei.(...) Ideal ar fi ca peste patru ani să avem 50% de la bugetul statului", a spus Giboi, potrivit Agerpres.

Giboi: "Bugetul nu este suficient"

"Evident, bugetul nu este suficient, dar ne dorim să nu ajungem la rectificare pentru că noi chiar vrem să ne creştem veniturile proprii. Încercăm să intrăm într-o filosofie diferită poate faţă de alte instituţii. Cred că vom reuşi, gradual, an după an, să creştem acest nivel", a mai spus el.

Ce a spus despre salariile Agepres?

"În AGERPRES salariul minim net este de 610 lei, iar salariul mediu net este de 1.926 lei. Situaţia salariilor nu este una senzaţională. Aş putea să spun că este chiar proastă pentru angajaţii noştri, având în vedere că nu avem voie să dăm ore suplimentare, prime, iar spre deosebire de alte instituţii publice AGERPRES chiar lucrează 24 de ore pe zi", a mai spus acesta.

Proiectele Agerpres, potrivit lui Alexandru Giboi:

"Avem în plan deschiderea unor noi birouri în străinatate. Avem cinci corespondenţi deja la Madrid, Sofia, Chişinău, Roma şi Bruxelles. Scopul nostru este să extindem această reţea la 20 de corespondenţi, având în vedere importanţa evenimentelor externe care ne vizează pe noi. Având în vedere dezbaterile legate de descentralizare, regionalizare a României, avem în plan şi înfiinţarea unor birouri regionale AGERPRES ca să ţinem pasul cu acest proces. Avem în plan şi înfiinţarea Asociaţiei Mondiale a Presei Române din Străinătate", a spus, astăzi, în faţa parlamentarilor din Comisiile reunite pentru cultură.

Agerpres funcţionează, în baza Legii nr. 19/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, ca instituţie publică autonomă, de interes naţional, sub controlul Parlamentului României.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Maria Maria
    Cred ca in acest moment Sirbu si Mediafax fac pe ei de frica
  • geo geo
    Astora le arde de plimbari pe bani publici.
  • marian marian
    Chicago, Los Angeles...si ei n-au corespondent in judetul Vrancea !!!
  • MIRA MIRA
    http://blogcatchina.wordpress.com/2013/11/22/te-roade-pizma-mamaie-omida-hai-ca-nu-sunteti-copii/

Trimite un comentariu

sus