Skip to main content

Duminica filmului românesc, de pe TVR2, dedicată regizorului Lucian Pintilie

 

Lucian-pintilieTVR 2 dedică duminica aceasta regizorului Lucian Pintilie, care împlineşte mâine vârsta de 80 de ani. Cu această ocazie, postul public de televiziune va difuza, în cadrul proiectului „Duminica filmului românesc”, două dintre cele mai valoroase filme ale sale, dramele „Reconstituirea” (de la ora 14.10) şi „Balanţa” (de la ora 20.10).

Publicitate

Duminica filmului românesc este un proiect lansat, în această toamnă, de TVR 2 în cadrul căruia sunt difuzate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice.

Despre cele două filme ale lui Pintilie

De la ora 14.10, intră în emisie filmul „Reconstituirea” (realizat în 1968), în care joacă actorul George Mihăiţă.

Reconstituirea - Lucian Pintilie

Pelicula a provocat după lansare un imens scandal, care l-a determinat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu întâi să interzică filmul, iar apoi să îi impună regizorului emigrarea din România. În 2008, Asociaţia Criticilor Români de Film a desemnat „Reconstituirea" drept cel mai bun film românesc din toate timpurile. Tot critica de specialitate a considerat că actorul George Mihăiţă a făcut în „Reconstituirea” rolul cel mai important al carierei sale.

Filmul, realizat după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, porneşte de la un fapt real petrecut în anii '50 pe malul Timişului. Vuică şi Ripu, doi elevi de la „seral", şi-au sărbătorit absolvirea printr-o beţie de pomină, după care s-au încăierat şi au spart capul ospătarului care încerca să-i despartă, dărâmând şi un şopron. Dacă s-ar da curs plângerii, tinerii ar risca doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învăţăturile necesare. În loc de asta, „publicul" prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic şi stupid accident.

Filmul "Balanţa" îi are ca protagonisti pe Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu

Balanta - Maia M. Pintilie

Cel de-al doilea film semnat de Lucian Pintilie programat de TVR 2, duminică, de la 20.10, este „Balanţa", realizat în 1991.

Având în rolurile principale pe Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu, „Balanţa" este adaptarea romanului omonim al lui Ion Băieşu. Nela, fiica unui securist căzut în dizgraţie, pleacă din Bucureşti după incinerarea tatălui ei, încercându-şi norocul în provincie. Dar orăşelul în care este repartizată ca profesoară o întâmpină cu cinism, violenţă şi nepăsare. Medicul Mitică, un etern optimist, îi va deveni prieten şi aliat. Împreună, cei doi trec prin diverse încercări, luptând cu structurile imobile ale societăţii din ultimii ani de comunism din România.

Pentru rolul din „Balanţa", Maia Morgenstern a obţinut trei trofee la categoria «Cea mai bună actriţă » la Festivalul de Film de la Geneva (1992), la Premiile Filmului European (1993) şi din partea Uniunii Cineaştilor din România (1993).

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • nicoleta nicoleta
  Buna ziua!As dori sa i-au legatura cu un regizor de seama caruia sa-i prezint o poveste de film reala titlu este: Suferinta fara marginii.Va multumesc pentru intelegere.O zi buna.
 • Doru Doru
  Iarsi s'a bagat foarfeca in filmul Reconstituirea... Asteptam anumite replici si nu au mai aparut...Pacat !
  Am vazut filmul asta de peste..60 de ori !, il stiu pe de rost !
 • nadia nitov nadia nitov
  lucian pintilie a stat drept si n-a lins buci comuniste a fost interzis si urmarit tot timpul, revizorul de gogol, o minunatie pusa de el in scena, dupa 3 editii a fost scoasa din program. :( securitatea halea o paine chunuindu-l! :(
  http://www.ziartricolorul.ro/raport-al-securitatii-despre-interzicerea-piesei-revizorul-de-gogol/
 • Florin Florin
  @nick : citeste articolul. Lucian Pintilie a facut unul din cele mai bune filme de dinainte de 1989 ( care era si anticomunist) si care a fost difuzat de TVR2 Reconstituirea.

  Balanta de asemenea a ajuns pe la Cannes. realitatile nu sunt trivialitati.
 • nick nick
  un film cel putin idiot .dupa 1990,puteai sa faci si sa spui orice trivialitati ,iar ideea de baza una extrem de ieftina si gratuita .pintilie erai mare daca reuseai sa strecori subtilitatile inainte de '89. asa egal cu apa de ploaie . punct.
 • mihai mihai
  Foarte buna rubrica "5 minute de istorie" cu Cioroianu de pe TVR 2 .Am vazut azi in reluare rubricile de saptamana asta si am fost placut surprins . Bravo !
 • mile mile
  foarte bune
 • nadia nitov nadia nitov
  daca ar stii lucian pintilie ce personaje numa' bune pentru filmele lui cu jogodii umane sunt capii bietei televiziuni romane :( multi ani sanatosi si frumosi unui om si regizor care in tara lui a fost interzis! si acum, daca ar locui aici, ar fi tot interzis! :(

Trimite un comentariu

sus