Skip to main content

GAUDEAMUS 2013. RECORD. 115.000 de persoane au vizitat târgul în cinci zile

 

GAUDEAMUS 20PARTENERIAT. Numărul vizitatorilor în cele cinci zile ale Târgului Internaţional Gaudeamus (20-24 noiembrie) a fost de aproximativ 115.000 (faţă de 112.000 la ediţia din 2012), stabilindu-se astfel un nou record în istoria evenimentului, potrivit organizatorilor.

Publicitate

Peste 75% dintre aceştia au fost, conform studiului de trafic realizat pe tot parcursul târgului, şi cumpărători de carte, suma medie cheltuită de vizitatori la târgul Gaudeamus fiind de 146 de lei.

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură a început pe 20 noiembrie şi s-a încheiat ieri (24 noiembrie). Evenimentul s-a desfăşurat în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti şi a inclus peste 600 de evenimente - lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice.

Toate acestea au avut loc la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi şi în spaţiile special amenajate de organizator în incintă.

Suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.

Premiile celei de-a 20-cea ediţie a târgului Gaudeamus

Ieri au fost decernate premiile acestei ediţii a târgului, astfel:

  • Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3);
  • Trofeul pentru “Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilită tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii RAO, pentru volumul „Hobbitul” de J. R. R. Tolkien;
  • Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ul Agenţiadecarte.ro şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România, indicate de către majoritatea vizitatorilor drept surse de informaţii despre eveniment, nu pot intra în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei.

PRECIZARE. Câştigătorii secţiunilor publicaţii, TV şi online au fost desemnaţi pe baza Votului Publicului iar cel pentru secţiunea agenţii de presă, pe baza monitorizării Agenţiei de presă Rador a Societăţii Române de Radiodifuziune.

  • Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Brumar din Timişoara, pentru curajul promovării unor proiecte editoriale de punere în valoare a literaturii române contemporane şi pentru eleganţa rafinată a cărţilor sale.
  • Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la aniversarea a 100 de ani de activitate editorială, în semn de apreciere pentru pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.
  • Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, acordat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie doamnei Clara Mitola (pentru traducerea poemelor Marianei Marin în limba italiana, în ediţia bilingvă Zestrea de aur/La dote d'oro, Colecţia Pavesiana, editată de Asociaţia culturală "Amicii lui Pavese") şi domnului Vasile V. Poenaru pentru traducerea din limba germană a romanului „Turnul” de Uwe Tellkamp, publicat de Editura Curtea Veche.
  • În cadrul ceremoniei de premiere GAUDEAMUS 20, a fost acordat, pentru prima dată în România, Premiul Goncourt – alegerea publicului român. Doamna Gabriela Adameşteanu, preşedintele juriului român, a anunţat câştigătorul prestigiosului premiu: Sorj Chalandon.

Proiectele organizate de Radio România, în cadrul târgului

  • În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XI-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, la care au participat opt elevi de liceu, câştigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Reşiţa şi Iaşi.

Câştigătorii acestei ediţii au fost: Daniel Chiş (Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa) – locul 1, Alexandru Bodog (Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara) – locul 2 şi Marina Ifrim (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi) – locul 3. Premiile acordate de organizatori au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din Târg.

  • Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă” a fost organizat în acest an în parteneriat cu Invitatul de onoare al ediţiei, într-o formulă dinamică şi prietenoasă, constituind un adevărat punct de atracţie pentru cei mai tineri vizitatori ai târgului. Zilnic, în cadrul Atelierului de creaţie amenajat în cadrul Salonului împreună cu Lego Romania şi Editura Egmont, copiii au ascultat poveşti, au participat la concursuri şi ateliere de creaţie şi au primit numeroase premii constând în cărţi şi reviste oferite de Editura Egmont şi seturi de construcţie Lego.
  • Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului este constituit din peste 5.000 de volume care, cu sprijinul Radio România Timişoara, vor ajunge în şcolile cu predare în limba română din Valea Timocului (Serbia). De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 78.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor GAUDEAMUS în biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.
  • Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – La GAUDEAMUS 20, 11 elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei „Meritul olimpic internaţional” au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România împreună cu Automobile Dacia şi Fundaţia pentru Excelenţă Euromonitor.

Expozanţii care au contribuit la proiectele „Cărţile se întorc acasă” şi „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României” sunt editurile Casa Radio, Corint, Hasefer, Humanitas, Litera, Meteor Press, Nemira, Niculescu, Paralela 45, Polirom, Rao şi Trei.

Revista Târgului (5 numere) a fost realizată într-un tiraj zilnic de 10.000 exemplare, în perioada 18 - 24 noiembrie, de către o echipă de studenţi coordonaţi de domnul Ion Bogdan Lefter.

Despre Gaudeamus

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. "Dialogul dintre carte şi radio" durează de 20 de ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Parteneri GAUDEAMUS 20

  • Proiect susţinut de Ministerul Culturii.
  • Sponsori: Orange, Automobile Dacia, Seven Last Muse, BancPost, InfoTouch Systems
  • Parteneri media: TVR, TV5 Monde, Digi 24, getlokal.ro, paginademedia.ro, Spectacular
  • Parteneri: Graffiti BBDO, British Council, Editura Egmont, Lego Romania, Primăria Municipiului Bucureşti, RATB, Ceainăria Infinitea, Fundaţia pentru Excelenţă Euromonitor, Bernschutz & Co, Primăria Sectorului 1, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus