Skip to main content

Mădălin Ionescu, atenționat de CNA pentru cazul Elodia

 

madalin-ionescu1

Publicitate

Postul Kanal D a primit o scrisoare de atenționare din partea CNA pentru modul în care a prezentat o anchetă jurnalistică despre cazul Elodia Ghinescu, în mai multe ediții ale emisiunii Wow Biz, difuzate în a doua perioadă a lunii septembrie.

Prin această atenționare, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) îi cere televiziunii să asigure imparţialitatea şi echilibrul în prezentarea informaţiilor despre acest caz.

"Cu ce am greșit? Nu am vorbit despre viața intimă a Elodiei Ghinescu, nu am amintit personajele din viața acesteia. E dreptul jurnaliștilor de a face o anchetă", a spus Mădălin Ionescu, prezentatorul emisiunii Wow Biz, în fața membrilor CNA.

Mădălin Ionescu a venit astăzi în fața Consiliului, alături de mai mulți reprezentanți ai postului Kanal D, pentru a-și susține cauza.

Din partea Kanal D au mai fost prezenți jurnalistul Ştefan Stroe, care a spus că a realizat ancheta jurnalistică privind cazul Elodiei Ghinescu, avocata postului - Alina Popescu și Cătălin Băleanu.

În ședința de astăzi, Consiliul a analizat trei ediții ale emisiunii prezentate de Mădălin Ionescu, difuzate pe 23, 24 și 25 septembrie, pe Kanal D.

Părinții Elodiei au făcut reclamația

CNA a luat în discuție aceste emisiuni ca urmare a unei reclamații primite din partea părinților Elodiei Ghinescu. În această reclamație, familia Elodiei spune că în emisiunile respective au fost prezentate "date eronate" dintr-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Pitești.

"Solicităm să dispuneţi ca postul de televiziune să înceteze a mai dezbate dosarul de omor, care se află în curs de soluţionare, la Curtea de Apel Piteşti", se arată în reclamația familiei Ghinescu.

Din discuțiile de la CNA:

Mădălin Ionescu a spus că în reclamaţia primită de CNA de la familia Elodiei nu se precizează care sunt "datele eronate" prezentate în emisiunile sale.

Mădălin Ionescu:

"N-am văzut niciun argument în acea reclamație, nu știu cu ce am greșit, probelele prezentate în emisiune sunt toate incluse în acest teanc de hârtii, dosare din cazul Elodia.

În acest caz am prezentat probe din dosar, la care am avut acces, nu am dezgropat cadavre, nu am făcut spectacol cu treaba asta.

Cu ce am greșit, nu am vorbit despre viața intimă, nu am amintit personajele din viața ei amoroasă. E dreptul jurnaliștilor de a face o anchetă. Am invitat-o pe mama Elodiei Ghinescu în fiecare emisiune, a și venit într-una dintre ediții."

Narcisa Iorga, membru CNA, i-a întrebat pe reprezentanții Kanal D pe ce probe s-au bazat atunci când au afișat pe ecran titlul "Bombă, în 2011, Elodia era în viaţă".

Ştefan Stroe, autorul anchetei jurnalistice, a spus că informaţia aceasta reiese dintr-un document al Interpol.

Mădălin Ionescu, prezentator Wow Biz:

"Noi nu am titrat că <Cioacă este nevinovat>, dacă a omorât-o, trebuie să se dovedească acest lucru (...) Dar sunt contradicţii în dosar. Procurorii s-au contrazis singuri de mai multe ori, e o nebunie în acest dosar."

Avocat Kanal D, Alina Popescu:

"Prezumția de nevinovăție funcționează, orice îndoială este în favoare inculpatului."

Ştefan Stroe, jurnalist:

"Nu înțeleg cu ce i-am adus atingeri memoriei Elodiei Ghinescu."

Radu Călin Cristea, membru CNA:

"Am sentimentul că încercați să stoarceți de sevă un subiect care nu mai are elemente de noutate."

Mădălin Ionescu:

"Noi n-am vrut să stoarcem de sevă, am avut șansa să intrăm în posesia dosarului de anchetă. Avantajul nostru a fost că am avut acest dosar."

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Dacă emisiunea va continua, e important să găsiți o formă de echilibrare.”

Narcisa Iorga, membru CNA:

"Consider că nu există niciun fel de opinie a altei părți, drept pentru care consider că, prezentând doar o parte, se aduce atingere informării corecte.”

Narcisa Iorga a propus amendarea postului Kanal D cu 10.000 de lei, pentru încălcarea mai multor articole din legislaţia audiovizualului. Propunerea sa nu a primit însă numărul necesar de voturi (6) pentru a fi aplicată.

Propunerea de a transmite o scrisoare de atenționare a fost făcută de Radu Călin Cristea pentru încălcarea unui articol din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia:

"În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică" (Art. 66, alineatul 1, litera a).

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a votat împotriva ambelor propuneri, precizând că nu vrea să intervină într-o "investigaţie jurnalistică".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Parintii Elodiei sesizeaza CNAul doar cind sunt nemultumiti de ceva...ptr ca si Romania TV a abordat cazul, de nenumarate ori, in ultima perioada si nu am auzit sa fie vreo reclamatie.

Trimite un comentariu