Skip to main content

Șeful TVR, Claudiu Săftoiu, dispută cu Narcisa Iorga pe tema acordului cu ministerul agriculturii

 

Foto: Octav Ganea, Mediafax Foto
Foto: Octav Ganea, Mediafax Foto

Publicitate

Discuții aprinse la CNA între Claudiu Săftoiu, șeful TVR și Narcisa Iorga. Disputa a pornit de la acordul semnat între Televiziunea publică și ministerul agriculturii, pentru TVR 3, pe care Claudiu Săftoiu nu l-a făcut public.

În baza respectivului protocol, TVR 3 va promova, alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ruralul agricol, cultural şi turistic.

"Vreau să ne puneți protocolul la dispoziție", a spus Iorga. Membrul CNA și-a arătat îngrijorarea legată de implicarea unei autorități publice în politica editorială a TVR.

Un articol din Legea audiovizualului spune că "Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

Discuția dintre Claudiu Săftoiu și Narcisa Iorga:

Narcisa Iorga: Profit de faptul că sunteți aici, domnule Săftoiu. Pe 5 noiembrie am solicitat reprezentantului dumneavoastră să pună la dispoziția Consiliului protocolul pe care l-ați semnat cu ministrul Agriculturii. Reprezentanul dumneavoastră ne-a promis că ne pune la dispozitie acel protocol, dar nu a făcut-o nici până astăzi. Vă întreb direct: mi-l puneți la dispoziție? Multumesc.

Claudiu Săftoiu:

"Am o singură curiozitate: dacă protocoalele acestea care ţin de direcţia executivă a instituţiilor publice sunt de interes pentru un organism care legiferează audiovizualul şi mai puţin relaţiile interinstituţionale ale televiziunii publice.

Ieri am fost întrebat în Consiliul de Administraţie (al TVR, n.r.) ce este cu acest protocol. Acest protocol are în esenţa sa următorul obiectiv, ca, dat fiind faptul că atât TVR şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt societăţi care sunt finanţate de statul român, respectiv prin taxă, au posibilitatea ca împreună să realizeze o mai mare promovare, vizibilitate a politicilor agricole ale guvernului în context european.

Comisia Europeană alocă anual tuturor ministerelor statelor membre fonduri pentru promovarea politicilor agricole şi politicilor europene, noi nădăjduim ca prin lucrul acesta să reuşim ca parte din fondurile destinate din Europa spre România pentru promovarea şi comunicarea politicilor europene agrare să revină şi televiziunii publice. Este un obiectiv pe care l-am asumat împreună.

Domnii din Consiliul de Administrație s-au lămurit. Daca dumneavoastră considerați că aveți nevoie de acest document, deși nu cred că această problemă intră în atribuțiile măcar ale unui membru, vi-l pot da.

Nu am o problemă să vi-l emit (protocolul - n.r.) Pentru mine e ca o favoare pe care pot să vi-o fac, pentru că nu suntem obligaţi să o facem.

Narcisa Iorga: Eu am înțeles că nu doriți să mi-l puneți la dispoziție decât dacă insist. Atunci insist!

Claudiu Săftoiu: Dacă insistați, vi-l pot trimite personal. Va pot pune la dispoziție toate protocoalele dintre televiziunea publică și alte instituții ale statului. Nu știu dacă acesta este scopul întâlnirii de astăzi.

Narcisa Iorga i-a răspuns lui Claudiu Săftoiu cu o serie de articole din legislația audiovizualului pentru a demonstra că solicit protocolul pentru că "este vorba de un interes public".

Ea a făcut referire la articolul 6 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

"Nu este vorba de un interes personal. În interes public vă solicit acest document", a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Claudiu Săftoiu: "Cred că o sa aveți o mare dezamăgire când veți citi acest document. Nu are nimic subversiv acest protocol"

CONTEXT. La sfârșitul lunii trecute, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat că preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, au semnat un protocol de cooperare între cele două instituţii, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Protocolul semnat între Televiziunea Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmărește “derularea de proiecte comune, prin realizarea unor emisiuni şi evenimente în parteneriat“, după cum se mai arată în comunicatul de presă.

La momentul respectiv, Claudiu Săftoiu anunţa că, în baza respectivului protocol, TVR 3 va promova, alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ruralul agricol, cultural şi turistic.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu