Skip to main content

ActiveWatch a sesizat Comisia de Etică a TVR în cazul unui corespondent din Chişinău

 

activewatch-logoOrganizaţia ActiveWatch a sesizat astăzi Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR în cazul lui Doru Dendiu, şeful filialei Republica Moldova a Partidului Mişcarea Populară, aflat sub contract cu TVR în calitate de corespondent la Chişinău.

Publicitate

"Considerăm că avem de-a face cu un evident conflict de interese ce afectează grav credibilitatea, independenţa si imparţialitatea televiziunii publice", spune ActiveWatch în sesizarea adresată Comisiei de Etică a TVR.

Jurnalistul susţine pe pagina sa de Facebook că acest contract este suspendat, în prezent, mai scrie ActiveWatch în sesizare.

"Chiar şi în cazul în care un jurnalist ex-politician este angajat sau reangajat în orice instituţie media, credibilitatea respectivei instituţii este grav afectată de opţiunea politică asumată a acestuia/acesteia, aşa cum am avertizat şi în raportul anual privind situaţia libertăţii presei în România", se mai arată în sesizarea trimisă de ActiveWatch Comisiei de Etică a TVR.

Sesizarea ActiveWatch, în continuare:

Către TVR
În atenţia Comisiei de Etică şi Arbitraj

Sesizare

Conform unor informaţii apărute recent în presă şi pe reţele de socializare, Doru Dendiu, jurnalist aflat sub contract cu TVR este şeful filialei Moldova a Partidului Mişcarea Populară.

Jurnalistul susţine pe pagina sa de facebook că acest contract este actualmente suspendat.

ActiveWatch solicită Comisiei de Etică şi Arbitraj a televiziunii publice să analizeze acest caz şi să se pronunţe dacă au fost încălcate articolele 3, 5, 6 din Statutul jurnalistului.

Statutul jurnalistului TVR este un document asumat de fiecare membru al corpului editorial TVR la semnarea contractului de muncă. Indiferent dacă un jurnalist îşi suspendă temporar activitatea în TVR, acesta/aceasta se află în continuare sub contract cu respectiva instituţie şi, implicit, este obligat să respecte prevederile Statului jurnalistului.

Chiar şi în cazul în care un jurnalist ex-politician este angajat sau reangajat în orice instituţie media, credibilitatea respectivei instituţii este grav afectată de opţiunea politică asumată a acestuia/acesteia, aşa cum am avertizat şi în raportul anual privind situaţia libertăţii presei în România. Mai mult, codurile etice ale jurnalistului interzic jurnaliştilor orice

“3.2. Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic.” (Codul deontologic unic al Convenţiei Organizaţiilor de Media)
ARTICOLUL 8 In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa. Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului. Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca ziaristul sa nu fie membru al vreunui partid politic si sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret.” (Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă)

Considerăm că avem de-a face cu un evident conflict de interese ce afectează grav credibilitatea, independenţa si imparţialitatea televiziunii publice. Aşa cum afirmam şi în sesizarea transmisă Comisie de Etică şi Arbitraj în urmă cu trei ani în cazul Culcer, <astfel de opţiuni partizane nu îşi au locul în mass-media publice, mai ales în contextul în care TVR îşi declară eforturile de a recâştiga credibilitate şi a se desprinde de imaginea de instituţie obedientă faţă de „putere">.

Răzvan Martin
Departamentul FreeEx ActiveWatch

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus