Skip to main content

ActiveWatch a sesizat Comisia de Etică a TVR în cazul unui corespondent din Chișinău

 

activewatch-logoOrganizația ActiveWatch a sesizat astăzi Comisia de Etică și Arbitraj a TVR în cazul lui Doru Dendiu, șeful filialei Republica Moldova a Partidului Mișcarea Populară, aflat sub contract cu TVR în calitate de corespondent la Chișinău.

Publicitate

"Considerăm că avem de-a face cu un evident conflict de interese ce afectează grav credibilitatea, independența si imparțialitatea televiziunii publice", spune ActiveWatch în sesizarea adresată Comisiei de Etică a TVR.

Jurnalistul susține pe pagina sa de Facebook că acest contract este suspendat, în prezent, mai scrie ActiveWatch în sesizare.

"Chiar și în cazul în care un jurnalist ex-politician este angajat sau reangajat în orice instituție media, credibilitatea respectivei instituții este grav afectată de opțiunea politică asumată a acestuia/acesteia, așa cum am avertizat și în raportul anual privind situația libertății presei în România", se mai arată în sesizarea trimisă de ActiveWatch Comisiei de Etică a TVR.

Sesizarea ActiveWatch, în continuare:

Către TVR
În atenția Comisiei de Etică și Arbitraj

Sesizare

Conform unor informații apărute recent în presă și pe rețele de socializare, Doru Dendiu, jurnalist aflat sub contract cu TVR este șeful filialei Moldova a Partidului Mișcarea Populară.

Jurnalistul susține pe pagina sa de facebook că acest contract este actualmente suspendat.

ActiveWatch solicită Comisiei de Etică și Arbitraj a televiziunii publice să analizeze acest caz și să se pronunțe dacă au fost încălcate articolele 3, 5, 6 din Statutul jurnalistului.

Statutul jurnalistului TVR este un document asumat de fiecare membru al corpului editorial TVR la semnarea contractului de muncă. Indiferent dacă un jurnalist își suspendă temporar activitatea în TVR, acesta/aceasta se află în continuare sub contract cu respectiva instituție și, implicit, este obligat să respecte prevederile Statului jurnalistului.

Chiar și în cazul în care un jurnalist ex-politician este angajat sau reangajat în orice instituție media, credibilitatea respectivei instituții este grav afectată de opțiunea politică asumată a acestuia/acesteia, așa cum am avertizat și în raportul anual privind situația libertății presei în România. Mai mult, codurile etice ale jurnalistului interzic jurnaliștilor orice

“3.2. Pentru a evita conflictele de interese, se recomandă ca jurnalistul să nu fie membru al vreunui partid politic.” (Codul deontologic unic al Convenției Organizațiilor de Media)
ARTICOLUL 8 In exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa. Nu trebuie acceptate nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea ziaristului. Pentru a evita conflictele de interese, se recomanda ca ziaristul sa nu fie membru al vreunui partid politic si sa nu fie angajat ca informator sau ofiter acoperit al unui serviciu secret.” (Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Român de Presă)

Considerăm că avem de-a face cu un evident conflict de interese ce afectează grav credibilitatea, independența si imparțialitatea televiziunii publice. Așa cum afirmam și în sesizarea transmisă Comisie de Etică și Arbitraj în urmă cu trei ani în cazul Culcer, <astfel de opțiuni partizane nu își au locul în mass-media publice, mai ales în contextul în care TVR își declară eforturile de a recâștiga credibilitate și a se desprinde de imaginea de instituție obedientă față de „putere">.

Răzvan Martin
Departamentul FreeEx ActiveWatch

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu