Skip to main content

OSCE, despre reincriminarea insultei şi calomniei: Poate avea un efect nedorit asupra jurnalismului de investigaţie

 

Foto: armradio.am
Foto: armradio.am

Publicitate

"Teama de acuzaţii penale ar putea duce la autocenzură şi, în cele din urmă, poate avea un efect nedorit asupra jurnalismului de investigaţie. De aceea, sunt îngrijorată de recentele amendamente legislative", a declarat reprezentantul OSCE pentru libertatea mediei, Dunja Mijatović, potrivit Mediafax.

Oficialul OSCE şi-a exprimat dezamăgirea, ieri, faţă de amendamentele adoptate recent prin care insulta şi calomnia sunt reincriminate în Codul Penal şi cere autorităţilor române să nu adopte aceste măsuri.

"Incriminarea discursului poate pune frână dezbaterilor şi poate fi folosită pentru a proteja oficialii de critici", a mai spus Dunja Mijatović.

Reprezentanta OSCE a precizat că România a făcut "un pas important" în 2006 când a dezincriminat insulta şi calomnia. "Sper că aceste amendamente nu vor fi finale şi fac apel la autorităţile competente din România să le respingă, deoarece ele reprezintă un serios regres pentru libertatea mediei din România", a mai spus Dunja Mijatović.

Ea a subliniat că jurnaliştii români trebuie să poată informa "societatea asupra unor chestiuni de interes public fără teama de a fi urmăriţi penal".

Mai multe ONG-uri din România au catalogat această măsură a Camerei Deputaţilor drept un "atac la libertatea de exprimare" şi au cerut preşedintelui să nu promulge legea.

Insulta şi calomnia au fost "reintroduse clandestin" în Codul Penal prin proiectul de lege aprobat, în urmă cu două zile, de Camera Deputaţilor, susţin reprezentanţii mai multor ONG-uri, printre care ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Amintim că, marţi, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul Penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi la articolele privind insulta şi calomnia.

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii, potrivit Mediafax.

Potrivit articolului 205 - Insulta, "atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte".

Comisia juridică, printr-un amendament, a completat acest articol în ce priveşte pedeapsa pentru insultă, care poate fi amenda de la 150 de lei la 500 de lei.

Potrivit articolului 206 - Calomnia, "afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 de lei la 13.000 de lei.

Comisia juridică a propus, printr-un amendament, creşterea limitei minime a amenzii pentru calomnie, de la 250 de lei la 500 de lei.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus