Skip to main content

Președintele CNA reacționează după cazurile Rareș Bogdan și TVR 3

 

Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Publicitate

„Sunt în fața dumneavoastră să apăr demnitatea unei instituții, autoritate autonomă sub control parlamentar, care reglementează cea mai tumultuoasă și mare piață audiovizuală din Europa. Suntem 11 membri care nu au decât a respecta obiectivitatea de mandat exprimată prin cele două legi sub care coexistă”, a declarat Laura Georgescu, președintele CNA, într-o conferință de presă organizată astăzi.

Scopul conferinței a fost prezentarea unui raport de activitate al CNA pe ultimul an, dar a dat și lămuriri legat de două probleme în care a fost implicat CNA, aceasta numindu-le „studii de caz”. Este vorba despre reacția lui Rareș Bogdan după ce Realitatea TV a fost amendată cu 10.000 de lei, și scrisoarea celor trei membri CNA despre refuzul CNA de a pune pe ordinea de zi a acordului dintre TVR3 și Ministerul Agriculturii.

În ceea ce privește cazul Rareș Bogdan, președintele CNA a ținut să explice contextul în care postul Realitatea TV a fost amendat cu suma de 10.000 de lei, după cum paginademedia.ro a scris AICI. Rareș Bogdan a acuzat ieri că prin prezența sa la CNA ministrul Maria Grapini ar fi făcut presiuni asupra CNA pentru ca postul de știri să fie amendat.

„Ieri, deși eram doar conform odinei de zi în procedură de vot, am acceptat, cum mi se pare normal, să amân discutarea până ajunge și realizatorul, dar singura nevinovăție pusă la dispoziție, este un schimb de e-mailuri și sms-uri din spatele camerei de filmat. Ceea ce nu ne interesează în audiovizual. Indiferent dacă vedeta are presiune în spate știți foarte bine că trebuie să respecte cele două legi care guvernează audiovizualul.”, a explicat Laura Georgescu jurnaliștilor.

Președintele CNA a vorbit și despre reacția celor trei membri CNA, Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea, după ce consiliului nu a aprobat introducerea pe ordinea de zi discutarea acordului dintre TVR și Ministerul Agriculturii (detalii AICI). „Trebuie să știți că prin regulamentul de funcționare, CNA e obligat să transmită cu 24 de ore ordinea de zi pentru ca cei vizați să se prezintă la ședință și să poată avea documentația necesară. Ca atare, soluția era simplă, puteam să ne întâlnim cu 24 de ore înainte, să stabilim că s-a întâmplat un dezastru că a fost deja 6 decembrie, că a intrat deja în linie TVR 3 cu o nouă grilă, cu o nouă siglă, dar asta trebuia făcut cu 24 de ore înainte”, a explicat Laura Georgescu.

În plus, aceasta a mai adăugat că CNA se poate exprima numai după ce se întâmplă pe televizor ceva. „În niciun caz nu am cum să penalizez o potențială abatere fundamentată pe un acord de parteneriat. (...) Singurele mele instrumente sunt legea 5o4 și codul audiovizual.”, a explicat Laura Georgescu.

Narcisa Iorga, membru CNA, a precizat, într-un punct de vedere, că Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNA permite membrilor să propună completarea ordinii de zi. În plus, ea a precizat că Legea audiovizualului "obligă CNA la sesizarea autorităţilor competente cu privire la orice încălcări ale legislaţiei ce nu intră în competenţa sa".

"Dezbaterea în plenul CNA, pe marginea Protocolului semnat de dl Claudiu Săftoiu cu un ministru, prin care sunt puse la dispoziţia ministerului toate programele SRTv şi toate mediile acesteia de difuzare, consider şi astăzi că ţine de interesul public şi de obligaţia pe care orice membru CNA o are, anume aceea de a fi garant al interesului public", a declarat Narcisa Iorga.

"În privinţa afirmaţiei că CNA nu putea discuta Protocolul semnat de un radiodifuzor cu un minister, prin care se cedează responsabilitatea editorial, întrucât faptele nu s-au produs, amintesc preşedintelui CNA că, în urmă cu două luni, au fost retrase licenţele audiovizuale ale postului de radio Guerrilla pentru că am descoperit un contract de cedare a responsabilităţii editoriale pe care Realitatea Media îl semnase cu o altă firmă. Deci, situaţii similare", a mai precizat Narcisa Iorga.

Despre „momentele de vârf” al CNA în viziunea președintelui CNA: 

 • Luna ianuarie a însemnat retragerea licenței OTV și consemnarea în premieră a CNA-ului în raportul pe justiție, MCV.
 • Februarie a adus primul comunicat în presă, transmis de un coleg, înțelegând să comunicăm prin dumneavoastră.
 • Luna martie a însemnat acuzarea mea de falsificare a codului audiovizual. A fost decizie de neîncepere a urmăririi penale.
 • Am ajuns în aprilie, cand ne-am continuat seria de campanii deschisă în februarie. Dezbaterile cu radiodfiuzorii, cu vedetele, cu tot ceea ce a însemnat campania de scoatere a violenței din școli, de pe micile ecrane. Si cu începutul proiectului tăria sonorului, loudness, o problemă semnalată de toți telespectatorii.
 • Luna mai a adus campania „Copii captivi în fața televizorului” și soluția educației sportive.
 • Luna iunie, discriminarea de gen în audiovizual.
 • Iulie a triplat activitatea acestei instituții, prin ieșirea principalului radiodifuzor din must carry, care a însemant peste 2.000 de avize de remodificat. Luna august ne-am propus și am reușit să facem și lansări de carte.
 • Septembrie a însemnat parafarea acordului cu Ministerul afacerilor externe.
 • Octombrie am avut conferința despre particularitățile comunicării comerciale privind suplimentele alimentare.
 • Noiembrie când, după lungi dezbateri, reușim să trecem codul etic al membrului CNA. Un cod care a însemnat dezbateri îndelungi, cramponate de ideea de a tripla incriminarea incompatibilității și a conflictului de interese când de fapt nu urmăream decât să aplicăm obiectivitatea necesară în exercitarea mandatului de membru CNA.

CNA, în cifre: 

 • În 2013 au fost 13.500 de sesizări. „Nu am adăugat petițiile miile de sesizări pe subiectele Roșia Montană, decesul minorului ucis de câine, nu am adăugat sesizările în cazul emisiunii Patru nunți și-o provocare și nici scandalul declarațiilor unui coprezentator la X Factor”, a explicat Laura Georgescu.
 • Spețe juridice. „În anul în curs vorbim de 131 de dosare, dintre care pierdute, șase, câștigate 77 și restul pe rol.”
 • În 2013, consiliul a acordat 86 de amenzi, 120 de somații, 15 decizii de drept la replică, două decizii de retragere aviz de retransmisie, 25 de decizii de intrare în legalitate a unor spoturi și cinci decizii de retrageri audiovizuale.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • in sfarsit, tolomac cum sunt , m am lamurit de ce merge atat de bine treaba in CNA ... citez pe doamna lui ponta : n plus, aceasta a mai adăugat că CNA se poate exprima numai după ce se întâmplă pe televizor ceva. „În niciun caz nu am cum să penalizez o potențială abatere fundamentată pe un acord de parteneriat. (…) Singurele mele instrumente sunt legea 54 și codul audiovizual.”, a explicat Laura Georgescu.

  doamna , noi de bucuram ca singurle instrumente ale dvs sunt cele din legea 54 ( nu stim care, din 2003 a sindicatelor , sau din 2012 a picnicului.....) da ar trebui sa mai lucrati ipe ici pe colo si cu cea a audiovizualului...

Trimite un comentariu