Skip to main content

PROIECT DE DECIZIE. Cum vrea CNA să oprească înjurăturile în direct. Posturile o să emită "cu întârziere"

 

televiziune_telecomanda_capital
Consiliul Național al Audiovizualului ia în discuție, în ședința de astăzi, introducerea delay-ului în cazul transmisiunilor în direct, pentru a evita evenimentele neplăcute. Mai exact, televiziunile ar trebui să aibă un sistem care se permită o întârziere de câteva secunde între ce se întâmplă în studiou și ce ajunge pe ecran.

Publicitate

Propunerea inițială a CNA este ca întârzierea să fie de 90 până la 120 de secunde, însă a fost considerată prea mare de către unii membri. Cristina Trepcea, membru CNA: „Putem să le spunem să adopte sisteme de întârziere pentru a nu invoca faptul că a fost în direct și nu au putut să oprească. Dar o întârziere de la 90 la 120 de secunde este o aberație. Cu ce ar putea ei să umple diferența asta? Nu există instalațiile ca lucrul acesta să poată fi făcut, chestia asta nu se poate face. Una este să zici „vă recomandăm să puneți 6, 7 secunde sau atât cât simțiți nevoia să faceți”. În 6 secunde poți pune un carton, orice. Dacă noi venim cu 120 de secunde mie personal mi se pare că ne cam face de râs.”

Valentin Jucan, membru CNA: „Nu este o tragedie să le solicităm să asigure această marjă de siguranță pe care o vom agrea împreună și nu trebuie să intrăm noi în explicații să le cerem măsuri redacționale. Putem să solicităm acest lucru pentru că directivele europene permit statelor europene atunci când constată derapaje să ia măsuri specifice pentru a aduce măsuri reparatori.”

Discutarea subiectului a fost amânat pentru ședința de joi, după care propunerea de decizie va fi supusă dezbaterii pe site-ul CNA timp de 30 de zile.

În prezent, singurul care folosește un astfel de program pentru delay este Pro TV, în cadrul emisiunii La Măruță. Întârzierea este de aproximativ 7 - 9 secunde.

Citește și:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • aha aha 5 October, 2010 Nu e nici o bucurie sa fie slatati niste oameni, prezentati ca terorisiti nr 1 (Carlos sacalul fiind mic copil), apoi sa fie eliberati. Cand s-a gresit: la arestare sau la eliberare? Oricum ai lua-o, cineva a gresit. Si nu sufla nimeni o vorba ca mascatii i-au daramat poarta lui Valcu, dar se lauda ca Potra i-ar fi asteptat cu pistolul in mana si ei cica au fost mai destepti. Nu pot sa fiu de acord nici cu drogurile, dar mai bine i-ar inhata pe aia care au dus o tara intreaga de rapa sau pe aia care jefuiesc oamenii pe strada ori fura din case.
  • US este cea mai comunista tara :) Cred ca mai multa libertate ai in China :P Nu stiu de ce toata lumea vede in USA un exemplu de democratie. Este o imagine propagata prin filemele lor, daca locuiesti acolo o sa vezi "avantajele" democratiei lor care nu prea exista.
  • eu propun altceva,pentru anumite cuvinte cu tenta injurioasa as acorda cate 100000 de euro amenda,de CUVANT,nu de emisiune!
  • Si de cand e cenzura ceva rau? Cei care traiesc in trecut ar trebui sa treaca peste faza "cenzurii comuniste". A evita anumite exprimari injurioase si argumente de mahala nu cred ca impiedica transmiterea unui mesaj, argument, idee, stire, parere etc. 'Au unii crede ca daca nu dracuieste sau kuruleshte sau jigneste, poporul nu pricepe, c-a ie agramat, agasat si a-greu de cap?...
  • Ca U.S ul face asa...(lucru de care eram constient si eu) nu e un semn ca ar trebui sa faca asa cat mai multi(multe natii). Oricum o dai tot cenzura se numeste iar "orataniile" care apar la tv nu asa se stavilesc. Inteleg ce spui dar fara sa vreau sa atac sunt de parere ca unii ar trebui mai intai sa faca anumite acorduri cum trebuie inainte sa emita opinii. Nu o lua in nume de rau.
  • Din cate stiu eu, toate posturile au un delay de cateva secunde, dar asta e din cauza vitezei semnalului, care nu poate fi emis si transmis instant. Daca delay-ul este de 10-15 secunde, e in regula, dar daca e de 120 de secunde, e deja absurd.
  • este ceva absolut normal. in US mai toate emisiunile emit cu 60 de secunde intarziere. dak nu aduceti invitati care sunt stabili mintali.

Trimite un comentariu