Skip to main content

Criză puternică la Libération. Directorul ziarului francez a demisionat

 

Liberation, 13 februarie 2014Cotidianul francez Libération se confruntă de câțiva ani cu o criză financiară severă, care s-a acutizat în ultimele zile, după ce acționarii și-au dezvăluit proiectul de a transforma ziarul într-o rețea socială, care ar urma să fie disponibilă contra cost.

Publicitate

În plus, sediul cotidianului fondat în 1973 de filosoful Jean-Paul Sartre, care se află în centrul Parisului, ar urma să devină un centru cultural.

Jurnaliștii de la Libération sunt nemulțumiți de faptul că "redresarea economică" despre care s-a vorbit, în ultimele luni, ar putea însemna chiar dispariția ziarului tipărit. Sau plasarea lui în plan secund, în umbra noului proiect multimedia.

Ca urmare a acestei situații conflictuale dintre acționari și echipa redacțională, directorul cotidianului Libération, Nicolas Demorand, a anunțat, astăzi, într-un interviu acordat Le Monde, că demisionează.

"Decizia mea este dictată de situația din ultimele zile. Libération se confruntă cu o criză deschisă, iar o parte dintre dezbateri mă vizează și cred că este responsabilitatea mea să le las celor două părți libertatea de a negocia și a face diverse manevre. Sper ca plecarea mea să le permită părților implicate (acționari vs. angajați) să restabilească o punte de dialog", a spus Nicolas Demorand, cel care a condus ziarul Liberation, din martie 2011.

CONTEXT. De-a lungul timpului, relațiile directorului cu redacția cotidianului s-au degradat, având în vedere faptul că el a fost ținta unor moțiuni de neîncredere din partea angajaților.

Această criză a culminat vineri, 7 februarie, când ziarul francez nu a apărut pe piață, ca urmare a unei greve a salariaților.

"Am primit susținerea totală (miercuri, 12 februarie) din partea acționarilor și am luat această decizie pentru eu așa se poate debloca situația în care se află Liberation, cu o înfruntare directă între echipa redac'ională și o parte a acționariatului. M-am confruntat, în timpul celor trei ani petrecut la Libération, cu crize severe, dar acum este pentru prima dată când mi-a fost clar că trebuie să plec", a mai spus Demorand, în interviul acordat Le Monde.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • iata si link-ul catre pagina în cauza: https://m.facebook.com/Liberation/photos/pr.147126052393/10152191917427394/?type=1&source=42&refid=17&ref=stream
  • daca ati fi cautat mai bine pe pagina lor de facebook ati fi gasit editia pe a carei prima pagina se afla protestul jurnalistilor fata de actionariat. Suna cam asa: Liberation este un ziar nu un restaurant etc.

Trimite un comentariu