Skip to main content

Ce spunea Antena 3 când și-a luat licența: „Autoritățile ar trebui să prevină abuzurile care se fac în numele libertății presei”

 

antena3
Ce promitea Antena 3 în anul 2003 când a solicitat licență de la CNA. Narcisa Iorga, membru CNA, a pus pe blogul său, despreaudiovizual.ro, documentul depus de postul de știri cu 10 ani în urmă.

Publicitate

„Pentru a obține licența audiovizuală, o societate trebuie să prezinte în fața CNA un proiect editorial și un proiect financiar. Cel primordial este proiectul editorial”, a explicat Iorga.

Reprezentanții Antenei 3 prezentau într-un document, denumit „declarație de credință”, o serie de norme jurnalistice pe care s-au angajat să le respecte.

„Am evidențiat aceste norme și reguli cu scopul de a vă expune și aduce la cunoștință convingerile noastre despre fenomenul mass-media, din care televiziunea face parte, modalitățile noastre de percepție a acestui fenomen, precum și criteriile care vor sta la baza construcției rețelei mediatice de televiziune Antena 3, program de știri și afaceri curente. Dacă aveți amabilitatea, considerați toate acestea ca o declarație de credință și totodată de angajament.”

Ce spuneau reprezentanții Antenei 3 în urmă cu 10 ani: 

În 1947, celebra Commission on Freedom of Press în raportul O presă liberă și responsabilă (...) a formulat un număr de evaluare a performanțelor jurnalistice:

1. Relatarea veridică, coerentă și inteligibilă a evenimentelor curente, relatare căreia i se dă semnificație.

2. Forum pentru comentarii și discuții critice.

3. Relatarea proporțională a diverselor grupuri care constituie societatea.

4. Prezentarea și explicitarea obiectivelor și valorilor pe care le are societatea.

5. Accesul deplin la informații curente

În viziunea amintitei comisii americane, dar și în viziunea noastră, a celor din familia numită generic Antena 3, îndeplinirea funcțiilor media depinde de interacțiunea dintre presă, implicit televiziune, public și autorități. 

În cadrul acestei relații de interdependență, considerăm că fiecare dintre cei trei participanți ar trebui să acționeze asupra sieși: 

  • Presa, respectiv televiziunea, ar trebui să-și asume mai evident responsabilitatea pe care o are în fața societății.
  • Publicul ar trebui să se distanțeze, să nu mai judece emoțional și să sesizeze neajunsurile presei.
  • Autoritățile ar trebui să prevină, pe cale juridică, abuzurile care se fac în numele libertății presei.

Am evidențiat aceste norme și reguli cu scopul de a vă expune și aduce la cunoștință convingerile noastre despre fenomenul mass-media, din care televiziunea face parte, modalitățile noastre de percepție a acestui fenomen, precum și criteriile care vor sta la baza construcției rețelei mediatice de televiziune Antena 3, program de știri și afaceri curente. Dacă aveți amabilitatea, considerați toate acestea ca o declarație de credință și totodată de angajament.

Narcisa Iorga: „După vreun an de emisie, încep problemele cu legislația. Încep să curgă amenzile de la CNA. Azi una, mâine alta. La început sunt ignorate. Mai apoi sunt contestate în direct pe post, cu injurii. Societatea care a obținut licența începe să trimită avocații la CNA. Consiliul invită responsabilul editorial. Nu vine. Invită directorul postului. Nici el nu vine", a scris membrul CNA pe blogul ei.

Capturaţi ecranul complet 12.02.2014 174327.bmps

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu