Skip to main content

Lista must carry. Digi 24 intră în topul posturilor libere la retransmisie. Va fi obligatoriu pentru toţi cabliştii

 

televizor

Publicitate

PREMIERĂ. Digi 24, post deţinut de RCS, va fi difuzat de toţi ceilalţi cablişti. Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat în sfârşit act de lista cu televiziunile declarate libere la retransmisie. Surpriza este, evident, Digi 24, dar sunt şi alte noutăţi pe lista must-carry din acest an, care cuprinde canalele TV ce trebuie preluate obligatoriu de către companiile de cablu.

În plus, câteva posturi au reintrat în lista, după ce anul trecut fuseseră scoase. Este vorba despre Mynele TV, Trinitas şi Credo TV.

În momentul de faţă s-au declarat libere la retransmisie 31 de televiziuni private.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat astăzi lista celor 31 de posturi comerciale, ordonate după audienţă, libere la retransmisie.

Companiile de cablu trebuie să facă schimbările în maximum 30 de zile de la data publicării listei pe site-ul CNA.

Posturile sunt ordonate după audienţă şi au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie. 

Lista posturilor din must carry:

 1. Antena 1
 2. Kanal D
 3. Antena 3
 4. Prima Tv
 5. National Tv
 6. Romania Tv
 7. Realitatea Tv
 8. B1 Tv
 9. Antena Stars
 10. Favorit Tv
 11. Taraf Tv
 12. Euforia Lifestyle Tv
 13. Digi 24
 14. Kiss Tv
 15. Mynele Tv
 16. GSP Tv
 17. Trinitas Tv
 18. U Tv
 19. National 24 Plus
 20. Music Channel
 21. Look Tv
 22. Neptun TV
 23. Speranta Tv
 24. Nasul Tv
 25. H!t Music Channel
 26. Transilvania L!VE
 27. Tv H
 28. Inedit Tv
 29. Alfa Omega Tv
 30. Credo Tv
 31. Travel Mix

La lista celor 31 de televiziuni comerciale, se adaugă şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi regionalele postului public, dar şi TV5.

Staţiile locale din lista must carry

Staţiile locale ale Antena 1 din Arad, Bacău, Buzău, Craiova, Medgidia, Slobozia, Topolog (primele şapte locuri)

8. West TV Arad,

9. Maramureş TV (Baia Sprie)

10. Vox TV Regional (Galaţi)

11. Olt TV (Slatina)

12. eStrada TV (Bucureşti)

13. Erdely TV (Târgu Mureş)

14. Kapital TV (Petroşani)

15. Est TV (Piatra-Neamţ)

16. MDI TV (Târgovişte)

17. Litoral TV (Năvodari)

18. Valea Prahovei TV (Sinaia)

19. Nord TV (Borşa)

20. TV Buzău (Buzău)

21. TeleMoldova Plus (Piatra Neamţ)

22 - 26. Digi 24 (Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Timişoara)

27. Realitatea TV Banat (Timişoara)

28. Informaţia TV (Satu Mare)

29. TVSudEst (Râmnicu Sărat)

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Claudiu Claudiu
  @mihai gresit. Faptul ca sunt o gramada de postiuri regionale care nu au legatura cu zona sau regiunea in care stau alti utilizatori face discriminare intre cei care stau in zona respectiva caruia se adreseaza respectivele posturi si ceilalti din alte zone care si-ar fi dorit sa aiba si ei posibilitatea sa aiba posturi regionale insa nu le este permis desi si ei platesc respectivele abonamente ca si ceilalti.
 • Nicu Necolae Nicu Necolae
  Iar TVSudEst e doar cu licenta in Ramnicu Sarat,doar stirile de pranz,Presa-Libera Trecere,Artistul saptamanii si 60 de minute sunt facute aici,restul emisiunilor si jurnalele de seara sunt facute la Buzau.
 • Nicu Necolae Nicu Necolae
  Sunt curios de ce sunt Antena 1 Arad,Medgidia,Bacau,Buzau,Craiova si Topolog must carry locale.N-am vazut nici o emisie locala pe ele,doar la Bacau in 2011.
 • LAKATOS LEVENTE SANDOR LAKATOS LEVENTE SANDOR
  Erdely tv
 • Moromete Moromete
  NU ai pierdut nimic. Poate doar promovarea EXCESIVA a canalelor proprii, inclusiv a celor locale !
 • mile mile
  slabe televiziuni, in serbia pink tv are in fiecare zi , in prime time, cel putin doua emisiuni de divertisment:marti-x factor , miercuri- judecatorul cuplurilor , ami g show, joi-totul pt dragoste, vineri- show mizical, sambata- copie dupa american idol, duminica- testul adevarului, show muzica moderna
 • Moromete Moromete
  Abia astept sa-l bage...ca sa-l scot, asa cum am facut si cand eram la ei (pana au scos Discovery).
 • Moromete Moromete
  Isi vor promova MOCA propriile canale. Dormiti linistiti, CNA "vegheaza" !
 • Brusc Willis Brusc Willis
  Sper ca Latrinele sa dea faliment iar Felix sa ia 7 ani cu executare.
 • Brusc Willis Brusc Willis
  Ai postat comentariul asta si tocmai ai ratat inca o sansa din miile de a-i vedea pe magnificii Paula Iacob, Monica Tatoiu si WC Tudor la Raitaru TV si cracitul de Badea plus pocaitul de Gadea la Latrina sau pe Gusa si compania la iRealitatea. Poate ai alta treaba, zic, si noi te retinem...
 • mile mile
  digi n-a vrut sa introduca gsp
 • octavian octavian
  Esti in lista musr carry, dar, cablistii nu sunt obligati sa bage toate programele din lista, ci doar 25%. Obligatorie, dar nu prea....
 • stefan stefan
  Am şi eu o curiozitate dacă osă intre DIGI 24 osă aibă şi publicitate? sa-u osă fie întreţinut de cei care plătesc abonament la RCS.
 • poco poco
  digi24 chiar merita sa fie vazut si de restul tarii,dar pe lista sunt si o multime de "umpluturi"
 • Claudiu Claudiu
  - art. 82 se aplica pentru toate posturile tvr? sau doar pentru tvr 1 si 2?
  - in cei 25 % intra programele tvr obligatorii + must carry + ch obligatorii din acorduri internationale? sau 25 % doar must carry si restul separat. Ma intereseaza daca la 66 de ch analog cablistul este obligat sa introduca 16 ch din lisa must carry sau introduce cele 4 tvr-uri + tv5-ul + 11 ch din must carry?. Sper sa nu intre scursura de mynele si in analogic, pe digital se pare ca intra oricum.
  Interesant cum a ajuns aceasta mizerie sa faca audienta avand in vedere ca pe satelit erea transmis FTA si erea receptionat doar de abonati Focus, la Digi mai greu si cu noul soft aproape imposibil daca nu vrea operatorul. Am senzatia ca se impinge intentionat acest canal inainte. Incep sa cred ca tara asta nu mai are chiar nici o sansa.

  Recomand cablistilor sa mai transmita doar 40 de ch in analogic, iar pe digital sa ne ofere posibilitatea editari liste de ch nu doar pt cea de favorite.

Trimite un comentariu

sus