Skip to main content

Lista must carry. Digi 24 intră în topul posturilor libere la retransmisie. Va fi obligatoriu pentru toți cabliștii

 

televizor

Publicitate

PREMIERĂ. Digi 24, post deținut de RCS, va fi difuzat de toți ceilalți cabliști. Consiliul Național al Audiovizualului a luat în sfârșit act de lista cu televiziunile declarate libere la retransmisie. Surpriza este, evident, Digi 24, dar sunt și alte noutăți pe lista must-carry din acest an, care cuprinde canalele TV ce trebuie preluate obligatoriu de către companiile de cablu.

În plus, câteva posturi au reintrat în lista, după ce anul trecut fuseseră scoase. Este vorba despre Mynele TV, Trinitas și Credo TV.

În momentul de față s-au declarat libere la retransmisie 31 de televiziuni private.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat astăzi lista celor 31 de posturi comerciale, ordonate după audiență, libere la retransmisie.

Companiile de cablu trebuie să facă schimbările în maximum 30 de zile de la data publicării listei pe site-ul CNA.

Posturile sunt ordonate după audiență și au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie. 

Lista posturilor din must carry:

 1. Antena 1
 2. Kanal D
 3. Antena 3
 4. Prima Tv
 5. National Tv
 6. Romania Tv
 7. Realitatea Tv
 8. B1 Tv
 9. Antena Stars
 10. Favorit Tv
 11. Taraf Tv
 12. Euforia Lifestyle Tv
 13. Digi 24
 14. Kiss Tv
 15. Mynele Tv
 16. GSP Tv
 17. Trinitas Tv
 18. U Tv
 19. National 24 Plus
 20. Music Channel
 21. Look Tv
 22. Neptun TV
 23. Speranta Tv
 24. Nasul Tv
 25. H!t Music Channel
 26. Transilvania L!VE
 27. Tv H
 28. Inedit Tv
 29. Alfa Omega Tv
 30. Credo Tv
 31. Travel Mix

La lista celor 31 de televiziuni comerciale, se adaugă și posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News și regionalele postului public, dar și TV5.

Stațiile locale din lista must carry

Stațiile locale ale Antena 1 din Arad, Bacău, Buzău, Craiova, Medgidia, Slobozia, Topolog (primele șapte locuri)

8. West TV Arad,

9. Maramureș TV (Baia Sprie)

10. Vox TV Regional (Galați)

11. Olt TV (Slatina)

12. eStrada TV (București)

13. Erdely TV (Târgu Mureș)

14. Kapital TV (Petroșani)

15. Est TV (Piatra-Neamț)

16. MDI TV (Târgoviște)

17. Litoral TV (Năvodari)

18. Valea Prahovei TV (Sinaia)

19. Nord TV (Borșa)

20. TV Buzău (Buzău)

21. TeleMoldova Plus (Piatra Neamț)

22 - 26. Digi 24 (Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara)

27. Realitatea TV Banat (Timișoara)

28. Informația TV (Satu Mare)

29. TVSudEst (Râmnicu Sărat)

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • @mihai gresit. Faptul ca sunt o gramada de postiuri regionale care nu au legatura cu zona sau regiunea in care stau alti utilizatori face discriminare intre cei care stau in zona respectiva caruia se adreseaza respectivele posturi si ceilalti din alte zone care si-ar fi dorit sa aiba si ei posibilitatea sa aiba posturi regionale insa nu le este permis desi si ei platesc respectivele abonamente ca si ceilalti.
 • Iar TVSudEst e doar cu licenta in Ramnicu Sarat,doar stirile de pranz,Presa-Libera Trecere,Artistul saptamanii si 60 de minute sunt facute aici,restul emisiunilor si jurnalele de seara sunt facute la Buzau.
 • Sunt curios de ce sunt Antena 1 Arad,Medgidia,Bacau,Buzau,Craiova si Topolog must carry locale.N-am vazut nici o emisie locala pe ele,doar la Bacau in 2011.
 • slabe televiziuni, in serbia pink tv are in fiecare zi , in prime time, cel putin doua emisiuni de divertisment:marti-x factor , miercuri- judecatorul cuplurilor , ami g show, joi-totul pt dragoste, vineri- show mizical, sambata- copie dupa american idol, duminica- testul adevarului, show muzica moderna
 • Ai postat comentariul asta si tocmai ai ratat inca o sansa din miile de a-i vedea pe magnificii Paula Iacob, Monica Tatoiu si WC Tudor la Raitaru TV si cracitul de Badea plus pocaitul de Gadea la Latrina sau pe Gusa si compania la iRealitatea. Poate ai alta treaba, zic, si noi te retinem...
 • Esti in lista musr carry, dar, cablistii nu sunt obligati sa bage toate programele din lista, ci doar 25%. Obligatorie, dar nu prea....
 • Am şi eu o curiozitate dacă osă intre DIGI 24 osă aibă şi publicitate? sa-u osă fie întreţinut de cei care plătesc abonament la RCS.
 • - art. 82 se aplica pentru toate posturile tvr? sau doar pentru tvr 1 si 2?
  - in cei 25 % intra programele tvr obligatorii + must carry + ch obligatorii din acorduri internationale? sau 25 % doar must carry si restul separat. Ma intereseaza daca la 66 de ch analog cablistul este obligat sa introduca 16 ch din lisa must carry sau introduce cele 4 tvr-uri + tv5-ul + 11 ch din must carry?. Sper sa nu intre scursura de mynele si in analogic, pe digital se pare ca intra oricum.
  Interesant cum a ajuns aceasta mizerie sa faca audienta avand in vedere ca pe satelit erea transmis FTA si erea receptionat doar de abonati Focus, la Digi mai greu si cu noul soft aproape imposibil daca nu vrea operatorul. Am senzatia ca se impinge intentionat acest canal inainte. Incep sa cred ca tara asta nu mai are chiar nici o sansa.

  Recomand cablistilor sa mai transmita doar 40 de ch in analogic, iar pe digital sa ne ofere posibilitatea editari liste de ch nu doar pt cea de favorite.

Trimite un comentariu