Skip to main content

Ministerul de Externe, preocupat de reducerea spaţiului pentru emisiunile în română la Radio Ucraina

 

MAE Ministerul de ExterneMinisterul de Externe "a luat notă cu preocupare" de faptul că la 29 ianuarie a fost redus spaţiul pentru emisiunile în limba română la Radio Ucraina Internaţional şi a fost schimbată frecvenţa de difuzare, scrie Mediafax.

Publicitate

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a spus că urmăreşte îndeaproape evoluţiile în acest caz, inclusiv prin intermediul misiunilor sale diplomatice la Kiev şi Cernăuţi.

MAE a solicitat clarificări din partea conducerii Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei.

Poziţia MAE: Vom acţiona în funcţie de clarificările şi evoluţiile ulterioare

"Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de faptul că, din 29 ianuarie 2014, din dispoziţia directorului general al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei a fost suspendată difuzarea pe frecvenţa de unde medii a emisiunilor în limba română ale postului de radio Ucraina-Internaţional. Conform precizărilor directorului general al Companiei Naţionale de Radiodifuziune a Ucrainei, decizia ar fi fost luată din raţiuni financiare, bugetul pentru acest an al instituţiei ucrainene evocate fiind diminuat comparativ cu anul 2013", se arată în răspunsul MAE oferit agenţiei de presă Mediafax.

Compania Naţională de Radiodifuziune a Ucrainei a suspendat emisiunile în limba română ale postului de radio “Ucraina-Internaţional”, care erau difuzate pe frecvenţa de unde medii (657 KHz), potrivit unei scrisori semnate de Grupul Jurnalistilor Romani din Ucraina şi publicate de Cristian China-Birta pe blogul său – Chinezu.eu. Despre acest subiect, Paginademedia.ro a scris AICI.

Situaţia emisiunilor româneşti din Ucraina, potrivit Ministerului de Externe:

Conform informaţiilor de care dispune MAE la acest moment, "emisiunea în limba română nu ar fi fost retrasă ca atare din grila de programe Radio Ucraina Internaţional, ci diminuată ca timp şi transmisă prin alte mijloace, alternative difuzării pe unde medii – va fi transmisă exclusiv prin intermediul Internetului şi al satelitului Astra 4A, numai 2 ore pe zi, ceea ce ar echivala cu o reducere de aproximativ 60%".

Ministerul de Externe a mai precizat că "rămâne angajat în vederea unei documentări temeinice asupra situaţiei şi va acţiona în funcţie de clarificările şi evoluţiile ulterioare în acest dosar".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus