Skip to main content

Ședință specială la CNA pentru accidentul aviatic din Apuseni: cinci ore de discuții degeaba

 


DEZBATERI FĂRĂ REZULTAT. Consiliul Național al Audiovizualului a dedicat întreaga ședință de astăzi modului în care principalele televiziuni centrale au prezentat, dezbătut și analizat accidentul aviatic din Apuseni, cu accent pe activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale - STS.

Publicitate

O ședință maraton - trei ore de vizionare, aproape două ore de dezbatere - dar fără niciun rezultat. Nicio decizie. Când s-a pus problema votului, membrii CNA au realizat că sunt ...prea puțini. Parte dintre ei părăsiseră ședința între timp.

Paginademedia.ro vă prezintă filmul ședinței de azi, ce anume i-a interesat pe membrii CNA, care au fost problemele și ce s-a hotărât la final.

CNA a monitorizat principalele televiziuni de știri, dar și câteva posturi generaliste, în perioada 20 ianuarie - 5 februarie 2014.

Mai bine de trei ore, membrii CNA au urmărit selecții din mai multe emisiuni difuzate de principalele posturi de televiziune, timp de 16 zile de la producerea accidentului aviatic din munții Apuseni. Apoi au urmat audierea reprezentanților Serviciului de Telecomunicații Speciale, timp de aproximativ o oră și jumătate.

Monitorizarea posturilor Antena 1, Pro TV, Antena 3, Realitatea TV, România TV, B1 TV și Digi 24 a fost făcută de CNA ca urmare a unei reclamații venite din partea STS  în care se spunea la modul general că modul în care televiziunile au dezbătut subiectul accidentului din Apuseni a afectat imaginea Numărului unic de urgență 112, care este un serviciu european" "prezentarea tendențioasă, comentariile subiective și aprecierile negative" au avut "evidente repercusiuni asupra imaginii statului român".

La ședința de astăzi a Consiliului au participat, pe lângă reprezentanții mai multor posturi de televiziune, și trei reprezentanți din partea STS: Adrian Fulea (purtătorul de cuvânt al STS), Dănuț Popescu (șef al Directiei Apel Unic de Urgență 112, din cadrul STS) și Andra Untaru (jurist STS).

Ce au discutat membrii CNA cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale?

Andra Untaru, jurist STS:

S-a adus în derizoriu Numărul unic de urgență 112, o instituție creată de UE, în care România a avut certe succese. România a fost și premiată pentru Cel mai bun serviciu 112 din Europa.

S-a adus in derizoriu un comunicat de presa in care este invocat un articol de lege. Daca legiuitorul nu s-a exprimat pe intelesul jurnalistilor, noi ce putem face? Se face confuzie intre atributiile STS și atribuțiile serviciului 112. (...) Cetatenii acestei tari au dreptul la o informare corecta, se spune și în Constituție.

Nu a fost respectat dreptul cetățenilor la o informare corectă. (...) Din punctul nostru de vedere, publicul nu a fost informat corect. Am fost acuzați că nu dăm înregistrările, dar noi nu facem decât să respectăm legea, nu putem să le dăm înregistrările decât după ce primim acordul procurorului. Nu a fost adus in derizoriu 112 din Romania neaparat, ci a fost adus in derizoiu 112 din Europa. (...)

Christian Mititelu, membru CNA:

Este foarte importantă comunicarea cu instituția dumneavoastră. Păcat că nu ați ieșit să vorbiți mai mult cu presa, poate că s-ar fi temperat.

Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al STS:

Am răspuns la tot felul de întrebări, către toate posturile de televiziune. Am trimis hărți, precizări s.a. Nu îmi amintesc ca informațiile pe care le-am dat, în afara comunicatelor de presă, să se regăsească pe televiziuni.

Am oferit răspunsuri tuturor televiziunilor la o multitudine de întrebări (...) Toate comunicatele de presă erau etichetate ca fiind "halucinante", "uluitoare" și chiar mincinoase. (...) Televiziunile s-au transformat în instanțe care dau verdicte. Punctul nostru de vedere a fost prezentat în batjocură și ironic.

Radu Călin Cristea:

Folosiți termeni generali, că toate televiziunile au făcut acest lucru. Chiar considerati ca a fost o solidarizare a televiziunilor în a prezenta o imagine deformata a institutiei STS?

Adrian Fulea:

N-avem parti-pris-uri în a răspunde întrebărilor doar anumitor televiziuni. Nu vreau să fac o culpă comună. Este vorba doar de dreptul la informare, desi noi le-am contestat prin comunicate de presa si interventiile mele la TV.

Totul a fost dus aproape la extrem că 112, care face parte din STS, nu e bun si că a greșit.

Valentin Jucan, membru CNA:

Spuneți-mi, la modul general, dacă considerați că televiziunile au avut o atitudine de informare negativă in legătură cu serviciul 112 pentru a scoate în evidenta neputință STS.

Fulea, purtătorul de cuvânt al STS:

Aș pune asta pe seama necunoașterii și pentru că s-au dat tot felul de interpretări și s-au căutat tot felul de vinovați. S-a translatat toată această vină asupra personalului care lucrează în intreaga instituție a STS. Am fost făcuți nenorociți, asasini, ucigași s.a. Angajați ai instituției sunt stresați cu apeluri jignitoare la acest număr de urgență.

Ce a reclamat STS la CNA?

Serviciul de Telecomunicații Speciale a reclamat la CNA că televiziunile au dezinformat telespectatorii cu privire la activitatea acestei instituții și au indus publicului un sentiment de neîncredere cu privire la numărul unic de urgență 112.

În reclamația sa, depusă pe 5 februarie la CNA, STS nu a făcut referire la o anumită televiziune sau la un anumit program TV. Mai multe detalii despre aspectele reclamate de STS găsiți AICI.

Care au fost argumentele reprezentanților televiziunilor?

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva dintre argumentele prezentate de unii dintre reprezentanții televiziunilor, în fața membrilor CNA.

Roxana Niculescu, director de programe la România TV: Noi am relatat ce s-a întâplat. Nu cred ca cineva a spus nu aveți încredere în 112

"Toate televiziunile au urmărit subiectul până la capăt (...) Nu cred ca cineva a spus nu aveți încredere în 112, nu sunați la 112 că nu vă salvează nimeni.  (...) N-avea nicio legătură cu politicul, era vorba de un accident aviatic. Am avut mărturiile salvatorilor, care au spus că au acționat în baza a ceea ce au văzut la televizor. Problema STS, a discuta despre legea de funcționare a instituției, nu a fost treaba noastră, noi am relatat ce s-a întâmplat. Unde este dezinformarea? Stăm și ne întrebăm", a spus Roxana Niculescu, în fața CNA.

Mireala Bomboe (avocat), reprezentantul trustului Intact la CNA: Demersul jurnalistic și presiunea mediatică au dus la găsirea acelor victime și demascare unor incompetențe

"Oamenii știu că atunci când apelează la 112 vor beneficia de ajutor de specialitate, că sunt instituții care vor face tot posibiliul în a-i ajuta. Imaginea negativă pe care STS susține că presa a creat-o are în primul rând în vedere reacția instituțiilor și nu comentariile văzute la televizor. Oamenii si-au putut forma o opinie din ceea ce au vazut acolo și mai puțin din comentariile realizatorilor sau invitaților. Reclamația STS a fost neîntemeiată, demersul jurnalistic a fost justificat, pentru că a demascat o incompetenta din partea autoritiăților. Demersul jurnalistic și presiunea mediatică au dus la găsirea acelor victime și demascare unor incompetențe", a spus Mirela Bomboe.

Rareș Anița, reprezentat B1 TV: Noi am avut o comunicare bună cu STS

"Noi am avut o comunicare bună cu STS. Domnul Fulea a intervenit telefonic frecvent la postul nostru. A vorbit despre atribuțiile STS. Noi considerăm că abordarea noastră pe acest subiect a fost corectă și respectă reglementările din domeniul audiovizualului."

Mura Frînculescu, director executiv la Realitatea Media: Era bine ca cineva de la STS să fi făcut o conferință de presă, ca cea de aici, la câteva zile după accident

“Toate televiziunile din Romania au dezinformată, asta este concluzia STS. Era bine ca aceasta conferință de presă să se fi făcut la cinci zile după accident. Pe 25 ianuarie era bine ca cineva de la STS să fi făcut o conferință de presă și să fi spus ceea ce am auzit astăzi aici, culmea chiar de ziua numărului unic de urgență 112. (...) Am fi vrut să avem o mai mare deschidere din partea STS, ne-am fi dorit să avem mai multe declarații din partea lor. Ar trebui să ne punem întrebarea următoare: De ce au dezinformat toate televiziunile de știri din România?”, a spus Mura Frînculescu.

Concluziile membrilor CNA, după șapte ore de ședință pe subiectul accidentului aviatic

Valentin Jucan: Toate televiziunile de știri au dezinformat pe considerente politice, dar nu în același sens. Nu vreau să dezvolt această idee…

Radu Călin Cristea: Comportamentul presei românești prezintă “accese ușor nevrotice”. “N-am nicio propunere de sancționare

"Acesta este comportamentul presei românești, cu accese usor nevrotice, subiectul nu mai era sub control și instrumentele jurnalistice, nu au funcționat cu finețea cu care ne-am fi așteptat. Nu cred că am putea să suspectăm întreaga presă că ar fi vorba de o intenție foarte clară de a dezinforma și de a crea o imagine negativă. Dacă îți propui să acoperi în atâtea ore un subiect, inevitabil dai greș. Domnul Fulea spune că a răspuns non-stop la telefon, iar televiziunile spun că a fost greu de comunicat cu STS.
E o formă de manifestare a presei românești, care nu este pe placul meu. N-aș avea niciun reproș localizabil la adresa niciunui radiodifuzor. N-am nicio propunere de sancționare", a spus Radu Călin Cristea.

Președintele CNA: Principala problemă pe care o voi sancționa: tratarea subiectului în toate registrele, de la news magazine la emisiuni de tip pamflet

"Pe mine m-a deranjat foarte mult că nu s-a făcut o minimă documentare. Subiectul a fost tratat în toate registrele, nu a rămas doar în zona de jurnalism de investigație. Efectele, cine le cuantifică? A discuta subiectul și la emisiuni de news magazine (în ședința CNA au fost urmărite secvențe din emisiunile La Măruță - Pro TV și Acces Direct - Antena 1, n.r.) și la emisiuni de tip pamflet (În gura presei - Antena 3 și Lumea lui Banciu - B1 TV, au fost emisiuni discutate în ședință n.r.) și la show-uri încadrate "15" ( Un show păcătos - Antena 1, o altă emisiune analizată de CNA n.r.) mi se pare principala problemă pe care o voi sancționa. Dacă scăpau, dacă toți cei șapte scăpau ne-am fi putut prevala de această realitate, dar…", a spus Laura Georgescu, președintele CNA, la finalul ședinței de astăzi.

Narcisa Iorga a întărit poziția președintelui CNA în privința lipsei de documentare a jurnaliștilor în tratarea acestui subiect. Aceasta a mai precizat că nu este neapărat de acord cu aspectul privind tipul de emisiune în care "se cade sau nu" să fie tratat un astfel de subiect.

"Trebuia să existe o documentare a jurnalistilor care au relatat despre acest subiect. STS a fost în centrul atenției. Jurnaliștii s-au obișnuit să ia “mot a mot” un comunicat de presă. Trebuiau să fie mai atenți la declarațiile politice. Jurnaliștii au preluat aceste declarații ca fiind ale stației. Doi radiodifuzori au preferat să politizeze acest subiect. Marcel Opriș este omul lui Băsescu și de aceea nu plătește, a spus o televiziune. Sancțiunea trebuie să fie diferită pentru că nu toate televiziunile au făcut aceleași încălcări", a spus Narcisa Iorga.

La finalul ședinței, în jurul ore 17.00, membrii CNA care au mai rămas în sală au ajuns la concluzia că luarea unei decizii în acest caz trebuie amânată pentru ședința de joi (13 februarie). La momentul respectiv, în sala de ședință mai erau prezenți următorii membri: Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Laura Georgescu (președintele instituției), Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. Ședința CNA de astăzi a început cu prezența întregului for decizional, format din 11 membri CNA.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Iata ce ascris un Jurnalist dela Radio Cluj pe contul Personal de Facebook. Astăzi intenţionam să fac un reportaj la şi despre serviciul 112 din Cluj, că tot e ziua europeană a Numărului Unic de Urgenţă. Ceva elegant, cu şefii, cu operatoarele, un vox pe uliţă, statistici, tot tacâmul. La ISU Cluj am găsit toată înţelegerea, la STS Cluj de asemenea, numai că toţi aceştia puteau glăsui doar cu avizul purtătorului de cuvânt de la Bucale al STS, ex-jurnalistul TVR Adrian Fulea, actualmente colonel plin.
  Dumnealui mi-a făcut praf buna dispoziţie, tratându-mă cu asprime, dar, trebuie să recunosc, şi cu severitate :))
  Bag sama, circul creat în urma accidentului din Apuseni (şi, adaug eu, preconizata trecere sub oblăduirea Guvernului, cu schimbările de şefi aferente) i-au supărat atât de tare pe domnii din fruntea Serviciului, încât, deocamdată, au blocat orice colaborare cu presa, cel puţin pe tema Serviciului 112. Faptul ca Radioul Public n-a fost parte a cacofoniei polifonice de critici n-a contat deloc.
  Silenzio stampa, muţenie totală, elocvenţă piscicolă.
  Aştept calmarea spiritelor pentru a relua discuţiile cu cei de la Cluj, fiindcă Numărul Unic de Urgenţă este un subiect prea important ca să ne împiedicăm
 • iar o aburiti si ne dezinformati. cna-ul este asa de interesat incat de la dezbateri au plecat aproape jumatate. i-ati sanctionat pe cei care au anuntat in direct rudele de moartea celor doi, inainte ca aceasta sa fie facuta de autoritati? iar ca sanctiune, indiferent ce veti stabili pt. fiecare post in parte, toate tv. care au dezbatut subiectul, la emisiunea in care s-au prezentat dezinformarile, pentru o perioada de timp egala cu perioada de dezinformare, sa apara un banner mare, cam cat o jumatate de ecran, prin care acel post tv. sa ceara scuze, o data noua, prostimii, care a stat cu sufletul la gura sa vada ce se intimpla, pt. ca nea-a dezinformat, si a doua oara sts-ului, pt.ca i-a sifonat imaginea
 • Le-au afectat imaginea?! Pai ce-ar fi vrut sa faca televiziunile, sa ascunda incompetenta lor sub pres? Ia sa nu le mai stricam imaginea si sa-i bagam intr-o celula fara ferestre, ca banuiesc ca asa ar fi mai corect.

Trimite un comentariu