Skip to main content

Agenţia Naţională de Presă Agerpres împlineşte mâine 125 de ani de la înfiinţare

 

Foto: Agerpres.ro
Foto: Agerpres.ro

Publicitate

Agenţia Naţională de Presă Agerpres împineşte mâine, pe 27 martie, 125 de ani de la înfiinţare. Aceasta este şi prima agenţie de presă din România.

Instituţia s-a numit, de-a lungul vremii, Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, Agenţia Telegrafică Română "Orient-Radio" - RADOR, Agenţia Română de Presă - AGERPRES, Agenţia Naţională de Presă ROMPRES şi, din 2008, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

Pe 27 martie1889 a fost înfiinţată prima agenţie de presă "românească, naţională şi autonomă", sub numele de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, din iniţiativa ministrului de Externe de atunci, P.P. Carp, potrivit site-ului oficial al Agerpres.

Această instituţie de presă funcţiona în subordinea Ministerului Afacerilor Străine şi avea datoria "să transmită în străinătate ştiri privind România", iar de acolo să primească şi să difuzeze "un serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special pentru România", potrivit documentului care atestă înfiinţarea agenţiei de presă.

Câteva momente importante din istoria agenţiei de presă a statului:

  • Agenţia Telegrafică a României şi-a început activitatea la 30 martie/11 aprilie 1889, când a expediat la Viena ''prima telegramă'', practic prima ştire de presă. Primul director al Agenţiei a fost M. Brăneanu.
  • La 1 iulie 1905, a fost înfiinţat serviciul comercial al Agenţiei Române.

Screen Shot 2014-03-26 at 1.52.20 PM

  • La 16 iunie 1921 au fost puse bazele primei agenţii naţionale de presă în accepţiune modernă: Orient Radio RADOR.
  • În 1926, Parlamentul României a aprobat Legea pentru reorganizarea şi funcţionarea societăţii RADOR — Agenţie de informaţii telegrafice.
  • Regele Mihai a semnat, la 28 decembrie 1944, decretul-lege 657, privind modificarea legii şi statutului Societăţii Orient Radio. Aceasta şi-a schimbat denumirea în ''RADOR — Agenţie de informaţii telegrafice'', iar durata de funcţionare a agenţiei a devenit nelimitată.
  • După instaurarea puterii comuniste, Decretul 217 din 20 mai 1949 a consfiinţit crearea AGERPRES şi, totodată, a abrogat legea privind funcţionarea RADOR.
  • La 8 ianuarie 1990, după Revoluţia din decembrie 1989, a fost aprobat decretul-lege prin care AGERPRES devenea Agenţia Naţională de Presă ROMPRES şi rămânea sub autoritatea statului.
  • În 2003, a fost aprobată Legea nr. 19 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, conform căreia aceasta se organiza şi funcţiona ca instituţie publică autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.
  • Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat la 15 aprilie şi, respectiv, 24 iunie 2008, propunerea de modificare a legii nr. 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, prin care aceasta revenea la numele de AGERPRES.
  • În prezent, Agenţia are corespondenţi în toate judeţele ţării, precum şi în marile capitale europene.
  • Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este afiliată la Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) şi este membru al Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) (din 1995). 

Mai multe detalii despre istoria primei agentii de presă din România găsiţi pe site-ul agerpres.ro.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus