Skip to main content

Antena Group a dat în judecată Consiliului Concurenței din cauza principiului must carry

 

consiliul concurentei realitatea net
Antenele sunt nemulțumite de recomandările făcute de Consiliul Concurenței în privința modului de aplicare a principiului "must carry". Antena Group, compania care operează licențele Antena 1, Antena Stars și Euforia, a dat în judecată Consiliul Concurenței pentru a anula o decizie din decembrie 2013.

Publicitate

Consiliul concurenței a recomandat ca posturile must-carry să fie incluse și pe DTH (nu doar pe cablu) și ca numărul canalelor libere la retransmisie să fie mai mic.

Mai exact, este vorba despre recomandările făcute Consiliului Național al Audiovizualului în ce privește principiul must carry. Dosarul a fost deschis la Curtea de Apel chiar luna aceasta, pe 5 martie.

Potrivit unei decizii a Consiliului Concurenței, din luna decembrie, instituția a venit cu recomandarea de revizuire a legislației audiovizuale astfel încât principiul must-carry să fie aplicat și în cazul transmisiei DTH, nu doar operatorilor de cablu, așa cum este în prezent.

În plus, Consiliul Concurenței consideră că numărul posturilor din lista must carry ar trebui redus și că acest statut ar trebui să fie acordat doar posturilor al căror conținut global are caracter de interes general.

„Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate. Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive.”

Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

Principiul must carry este reglementat prin decizia 72 din 2012 și prin art 82 din Legea Audiovizualului.

Decizia nr. 72 care prevede că „lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)".

Articolul 82 din Legea audiovizualului cu privire la obligațiile distribuitorilor: 

(1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

Citește și:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • PRO-TV e cel mai tare !!! Nu o sa ajungeti ca ei niciodata !! Puteti sa sustineti criminalii si hingherii inca 250 de ani , oricum sunteti ZERO !! Bine a facut RDS ca a scapat de voi , oricum nu-i o pierdere mare pt nimeni . 7 mil / an ,doar atat vrea ala care se baseste in platouri ?? :)))))Saracul , abia astept ziua cand o sa-l adune mascatii :))))
  • Daca dispare Pro-ul Antenele intra in sevraj, nu mai au ce sa copieze.
    Mai degraba va dispare Antena 1, care deja coboara pe locul 3.
  • Daca se cred Inteligenți sa iasă din pachetul must Carry așa cum au făcut media pro... Insa sunt Conștienți ca acest demers iar face ca Antena1 sa aibe audiență la b1 tv, antena3 audiență la taraf tv iar euforia si antena2 audiență la mynele tv
  • Now You See Me un film prost?!? Mda... probabil ca 7.3 pe IMDB sau 8.4 pe cinemagia nu inseamna nimic.
    Antenistilor lasati-o mai moale cu critica la adresa ProTV. Nu o sa ajungeti niciodata ca ei.
  • ce tare astia de la Antene...pe ei nu ii doare de interesul privitorului...vor sa isi traga bani de la operatorii DTH...si banii astia nu prea vin...

Trimite un comentariu