Skip to main content

Consiliul Concurenței: Ar trebui redus numărul posturilor cărora li se aplică regimul must-carry

 

consiliul concurentei realitatea netConsiliul Concurenței recomandă Consiliului Național al Audiovizualului reviziunea legislației privind principiul must-carry, în urma unei investigații declanșate încă din 2012.

Publicitate

Autoritatea de concurență vrea mai puține canale pe lista must-carry de la CNA și consideră că acest principiu trebuie aplicat și la satelit, nu doar operatorilor de cablu (cum se întâmplă în prezent). Mai mult decât atât, Consiliul Concurenței  spune că de acest statut ar trebui să beneficieze "doar canalele al căror conţinut global are caracter de interes general".

"Numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive", se arată într-o recomandare a Consiliului Concurenței, publicată astăzi.

Cum vrea Consiliul Concurenței să fie aplicat principiul "must-carry"?

  • Autoritatea de concurență consideră că principiul must-carry tebuie aplicat "indiferent de modalitatea de retransmitere a programelor: prin cablu sau prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH) şi nu doar operatorilor prin cablu aşa cum se procedează în prezent".
  • Statutul must-carry "ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte)".

Ce șansă vor mai avea televiziunile private de a mai intra pe lista must-carry?

"Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate", mai spune Consiliul Concurenței în recomandarea adresată CNA.

Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

În 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului a emis decizia nr. 72 care prevede că, lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

Ce prevede principiul must-carry, în prezent?

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență" (art. 82 din Legea Audiovizualului).

Principiul must-carry le dă bătăi de cap de mai multă vreme membrilor CNA. În ultima ședință, din 30 ianuarie, ar fi trebuit să fie aprobată lista canalelor libere la retransmisie. Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că există încă nelămuriri asupra aplicării acestui principiu, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI.

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Odata cu emisia digitala ar trebui sa dispara must-carry.
    Oricum, odata cu trecerea la digital, cablistii vor trebui sa se reorganizeze. Mai ales ca s-a tot amanat intrarea digitalului la presiunile RCS.
  • Atunci sa vedem daca felix va mai avea sânge sa rămână in lista must carry sau va urma pasul făcut de pro tv...

Trimite un comentariu